Yaz artık bitiyor ve son zamanlarını yaşıyoruz. Güneşin zararlı etkilerine karşı dikkat etmeye devam edelim.

Yaz güneşini seviyor ve vücudunuzu D vitamini ile yüklüyor musunuz? O halde cildinizi güneşin zararlı etkilerine karşı korumanız her zamankinden daha önemlidir. 

Aşırı sıcağın hissedildiği saatlerde dışarıda olunmamalıdır. Sabah ve akşam saatlerinde güneş etkisini kaybedince dışarı çıkılmalıdır. Güneşin zararlı etkilerinden cildinizi korumak için, dışarı çıkarken yüze ve vücuda mutlaka koruma faktörlü bir nemlendirici ya da güneş losyonu uygulanması gerekmektedir. Güneş koruyucu kremler güneşe çıkmadan en az yarım saat önce sürülmeli ve 2-3 saatte bir tekrarlanarak koruma etkinliği sürdürülmelidir. Uzun süreli, kontrolsüz, korunmasız olarak zararlı ışınlara maruz kalmak, deride kuruma, incelme ve kırışmalara yol açabilir.

Güneş sonrası cildinizi nemlendirmek önemlidir. Bir yandan da cildin nefes almasını kolaylaştırır. Cilt yapısına uygun ürünler doğru miktar ve sıklıkta uygulanmalıdır. Cildin ihtiyacı olan nem dengesini doğal kaynağından, susam yağından karşılayabilirsiniz. 

Saçlarınızın tatil boyunca klordan, deniz tuzundan, güneşten kurumasına ise hindistan cevizi yağı ile destek olabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı, saçlarımıza nem sağlarken aynı zamanda yumuşacık saçlara ulaşmamızı sağlıyor.

Antioksidanlar açısından zengin bir beslenme tarzının güneş hasarına bağlı cilt rahatsızlıklarında koruyucu olduğunu biliyoruz. Cildimizi hem içeriden beslenme programımızla hem de cildimize uyguladığımız güneş koruyucu güneş koruyucuları dışarı çıkılmadan 15 dakika önce uygulamalı, terleme ya da suyla temas sonrası tekrar sürülmelidir.

Su tüketimini artırmak gerektiğini kesinlikle unutmayın, özellikle yaşlılar ve çocukların risk altında olduğu güneşli günlerde özellikle sodyum potasyum ve magnezyum vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini sağladıklarından, meyve sebze, peynir, yoğurt ayran cacık her gün tüketilmelidir. 

Yazın gelişi bizleri ne kadar mutlu etse de daha dikkatli olmalı, sağlığımıza ve cildimize özen göstermeliyiz.

KAYNAKÇA

  • http://www.goodhealthacademy.com/beauty-tips/5-proven-tips-to-protect-your-skin-this-summer/
  • http://www.healthywomen.org/content/blog-entry/top-10-ways-protect-yourself-sun
  • Rele A., MOHILE RB. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. j, CosmeSt.c i., 54, 175-192.