Cep telefonu hayatımıza öyle bir hızla girdi ki, adeta önceden cep telefonu olmadan nasıl yaşıyormuşuz dedirtti. Bu denli hızlı giren cep telefonunu kullanma yaşı da düştü haliyle. Cep telefonu zararlı lafı dilimize sakız oldu olmasına da kaçımız gerekli önlemleri aldık? Hadi büyükleri geçtik küçücük çocukları telefondan korumak için nasıl tedbirler aldık?

Cep Telefonun Zararları                                                                                                        

Cep telefonun çocuklara zararları maalesef sandığımızdan çok daha fazla. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki cep telefonuyla konuştuğumuz zaman yaydığı manyetik dalgalar, deri ve kemiklerden birkaç santimetre içeri girebiliyor. Bu yüzden biraz uzunca telefonla konuşsak baş ağrısı hissederiz. Bir de çocuklarımızı düşünelim. Onların derileri daha ince, hassas ve yumuşaktır. Bu dalgaların henüz gelişmekte olan çocuk beynini ne kadar çok etkileyeceği aşikârdır. Tek zarar verdiği organ beyin değil elbette. Yine yapılan araştırmalar gösteriyor ki cep telefonunun yaydığı zararlı ışınlar çocukların gözlerini ve kulaklarını olumsuz etkilemekte hatta kanser riskini artırmaktadır.

Cep Telefonu Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Cep telefonunu hayatımızdan çıkaramayacağımıza göre zararını en aza indirmek için bazı önlemler almamız önemlidir. Cep telefonu ekranı parlak hareketli ve renkli olduğu için özellikle bebeklerin çok ilgisini çeker. Annelerin yaptığı en büyük hata küçücük bebeklere sırf oyalansınlar diye cep telefonlarını ellerine tutuşturmalarıdır. Cep telefonunun çocuklarının gelişimi üzerinde bu kadar çok zararlı etkileri olduğunu bilseler değil eline vermek; bulunduğu odaya bile sokmazlar. Özellikle yeme problemi olan bebeklere yemek saatinde eline verip, çocuk onunla ilgilenirken anne bilinçsizce ağzını açan çocuğun karnını doyurur. Oysa bebek daha az yemek yese cep telefonundan göreceği zarardan daha az zarar görür. Akıllı telefonlarla beraber sadece bebekler değil her yaş grubu çocuklara, ebeveynler tablet, bilgisayar yerine akıllı telefonlarını oyun oynamaları için vermekteler. Cep telefonu yaydığı radyasyon oranı diğer teknolojik araçlardan daha çok olduğu için gerekmedikçe çocuklara verilmemelidir.Cep telefonlarını özellikle çocukların uyuduğu odalardan uzak tutmak gerekir. Sabaha kadar telefondan gelen radyasyona maruz kalan çocuğun beyin gelişimi olumsuz etkilenebilir.

Çocuklara Ne Zaman Cep telefonu Alınmalıdır?

7 yaşında çocukları olan 28 bin anneden toplanan bilgiye göre erken yaşta cep telefonu kullanmaya başlayan çocuklarda davranış bozukluğu riskinin artıyor. 2005 yılından beri Rus araştırmacılar 5 ile 12 yaş arasında iki grup çocuğu takip ediyorlar. Gruplardan biri cep telefonu kullanırken diğer grup çocukları kullanmıyor. Cep telefonu kullanan çocuklarda artan yorgunluk, dikkatte azalma, çalışma kapasitesinde düşüş, anlamsal hafızada kayıp ile iki ses arasındaki farkı ayırt etmede zorlanma gözlemleniyor. Cep telefonu kullanıcısı olan bu grupta ayrıca diğer grupta gözlenmeyen davranışsal ve işlevsel problemlere de rastlanmış.

Aslında ideal olan 20 yaşına kadar beyin gelişim devam ettiği için bu yaşlara kadar çocukların telefon kullanmamasıdır.  Ancak çağımızın şartlarında bu pek de mümkün değil gibi. Uzmanlar en küçük 12 yaşı sınır olarak belirlemişler.Çocuk beyni, radyasyonu yetişkin beynine göre daha çok emer. Bu yaş ne kadar geciktirilirse o kadar çocuğumuzun yararına olur.

Cep telefonunu aldıktan sonra da kullanımı sınırlandırmak önemlidir. Telefonun çocukların sağlığına olan zararlarının yanı sıra, telefonu elinden bırakmayan çocukların okul başarısının düştüğünü de biliyoruz.Buna bir de telefonların internet bağlantılarının olduğunu da eklersek internette hangi sitelere girip çıktığından sosyal medya kullanımına kadar ebeveynlerin uyanık olup iyi takip etmeleri gerekir. Aynı zamanda okullarda çocukların oluşturdukları sosyal medya grupları, sohbet odaları veya paylaşımları da çocukların kimlik karmaşası yaşamalarına,  anti sosyal bir karaktere bürünmelerine grup içinde dışlanmaya kadar farklı izlerde bırakabileceğini düşünmek lazım.

Ebeveynler cep telefonu konusunda gerekli sınırları iyi çizmeli, evde sadece belli saatlerde telefon çocukta kalmalıdır. Yoksa çocuğun hem akademik başarısı hem sağlığı bozulabilir.