Hüseyin Nihal Atsız-Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihinde yapılan duruşmasından sonra yaşanan ANKARA NÜMAYIŞI'nı anmak amacıyla, ilk kez 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. İlerleyen yıllarda Türkçülük Günü Bayramı adını almıştır.

***

Dönemin Başvekili Şükrü Saraçoğlu bir konuşma yapmıştı.

'Ben Türkçü bir Başbakanım!'

'Türkçülük bizim içinbir kültür meselesi olduğu kadar bir kan meselesidir."

***

Bu konuşma bazı çevrelere adeta bir cevaptı. Nihal Atsız, o sıralarda Boğaziçi Lisesi'nde öğretmenlik yapıyor ve aynı zamanda Orhun Dergisi'ni yayımlıyordu.  Milliyetçi söylemleriyle tanınan bu dergi dönemin Başbakanının sözlerine kayıtsız kalamazdı. Nihal Atsız, Başbakan Şükrü Saraçoğlu'na hitaben iki adet mektup yayımladı. İki mektubunda da Şükrü Saraçoğlu'nun TBMM'de yaptığı konuşmayı dile getirdi ve Türkçülüğün hayata geçirilemediğini söyledi. Bu mektup halk tabanında çok büyük yankı buldu.

***

Orhun Dergisi kapatılır, Nihal Atsız'a, bu mektupları yayımlamasından dolayı Sabahattin Ali ve dönemin Maarif Vekili Hasan Ali Yücel tarafından Sabahattin Ali'ye iftira davası açılır.

***

Nihal Atsız dava için Ankara'ya ayak bastığı andan duruşma gününe kadar ellerinde çiçek buketleri olan üniversiteli gençlerin sevgi gösterilerine maruz kalır.

***

Davanın 3 Mayıs 1944 günü gerçekleşen duruşması, Türkçü grupların gösterisine sahne olur. 

Gösterinin gerçekleştiği bu tarih daha sonraları da birçok milliyetçi liderler tarafından Türkçülük Bayramı olarak kutlanacaktır.

Tüm Türklerin 3 Mayıs Türkçülük Günü Bayramı kutlu olsun.

***

[email protected]