Önümüzdeki dönem TBMM'yi yönetecek meclis başkanının seçileceği günlerdeyiz. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin adayı Milli Savunma Bakanı olarak görev yapmış İsmet Yılmaz. Cumhuriyet Halk Partisi'nin aday gösterdiği isim, 18 yıla yakın genel başkanlık koltuğunda oturmuş Deniz Baykal. Cumhurbaşkanlığı seçiminde çatı aday olan Ekmeleddinİhsanoğlu ise Milliyetçi Hareket Partisi grubunun adayı. Halkların Demokratik Partisi'nin adayı da yakın dönem siyasetinin tanınmış isimlerinden Dengir Mir Mehmet Fırat. 

Ülkemize hayırlı olsun.

*********

Meclis Başkanlığı seçiminin kurulacak olan koalisyon hükümetine ön ayak edeceği kuşkusuzdur. Meclisteki siyasi parti gruplarının bu seçim sürecinde izleyecekleri stratejik hamleler koalisyonu, haliyle Türkiye'nin önümüzdeki dönemde siyasi kariyerini belirleyecektir. Koalisyon demişken, milletin 7 Haziran akşamı sandık yoluyla vermiş olduğu mesajın doğru okunması gerektiği kanaatindeyim. 2011 genel seçimlerinde %50'ye yakın oy alarak tek başına iktidar olan AK Parti, bu seçimlerde %40 civarlarında kalmış ve hükümeti kurabilecek milletvekili sayısına ulaşamamıştır. CHP'de çok bir farklılık gözükmezken, MHP hem oy oranını hem de milletvekili sayısını arttırarak geçtiğimiz döneme nazaran başarılı olmuştur. Ancak en büyük sürpriz HDP tarafından gerçekleşmiştir. 2011 seçimlerinde partilerinin %10 barajını geçecek desteği olmamasına karşın doğu ve güneydoğuda büyük tabanlarının bulunmasından ötürü bu bölgelerden bağımsız olarak parlamentoya girmişlerdir. Bu seçimlere parti olarak girip hiçbir şekilde baraj sıkıntısı çekmeden 80 milletvekili çıkarmışlardır. Bu sonuç gerçekten çok şaşırtmıştır. 

Seçim sonuçları da ülkemize hayırlı olsun.

*********

Gel gelelim koalisyon senaryolarına.

AK Parti bütün partilerle koalisyona açık olduğunu söylerken, CHP muhalefet partilerinden oluşan bir koalisyona öncelik verdiklerini bildiriyor. MHP kendi belirlediği kırmızı çizgilere uyulması halinde hazır olduklarını belirtirken, HDP cephesinin ise hükümet ortağı olmaya fazla niyeti yok gibi.

Önümüzdeki günlerde gelişmeleri göreceğiz.

*********

Peki, bence yapılması gereken koalisyon nedir?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti tabanının adayı olan Recep Tayyip Erdoğan %52 oy almıştı. Muhalefetin adayı Ekmeleddinİhsanoğlu %38, HDP tabanının adayı Selahattin Demirtaş ise %9 civarlarında kalmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile 7 Haziran seçimlerini karşılaştıracak olursak AK Parti %12 puanında bir taban kaybetmiştir. Muhalefet ise cumhurbaşkanlığında elde ettiği oranı yaklaşık olarak %10 civarında arttırmıştır (HDP'yi cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adayını gösterdiği için sözünü ettiğim muhalefete ve oy oranına dahil etmiyorum). 

Seçim sonuçlarını her açıdan değerlendirmek gerekirse CHP ve MHP'nin toplamda aldığı oy, AK Parti'nin aldığı oydan çok az bir farkla da olsa fazladır. Bu yüzdendir ki CHP-MHP koalisyonunun denenmesi taraftarıyım. CHP+MHP 212 milletvekili ediyor. Yani hükümeti kurmak için yeterli değildir. Ancak olması gereken bu koalisyonda içerden veya dışardan HDP'nin desteğini almakta değildir. Ülkenin istikrarı için içeriden olmasa bile dışarıdan AK Parti'nin bu koalisyona destek vereceğine inancım tamdır. Zira AK Parti tabanının da bahsettiğim koalisyon gerçekleşmesi halinde partilerinden bekledikleri de budur. 

*********

 

Özetleyecek olursak, CHP ve MHP tarafından kurulacak koalisyona Ak Parti'nin dışarıdan destek vermesi uygun olabilecek formüllerdendir. CHP'ye ve MHP'yebir şans verilmesi taraftarıyım.

 

[email protected]