Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) LGS merkezi sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından bugün başlatılan tercih başvuruları, 19 Temmuz'a kadar yapılacak. Adaylar, "merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar", "yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar" ve "pansiyonlu okullar" olmak üzere üç grupta tercih yapacak.  Güzel bir lisede okuma hayaliyle tercih yapacak olan öğrenciler, LGS tercih robotu sayesinde daha rahat bir tercih işlemi gerçekleştirebilecek. Konya iş dünyası temsilcileri de, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında tercih yapacak öğrencilere Meslek Liselerini tercih etme konusunda çağrıda bulundu.

3-3-26

‘TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ MESLEK EĞİTİMDE’

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından gençlere mesleki eğitimi tercih etmeleri çağrısında bulundu. Açıklamasında “Türkiye’nin geleceği mesleki eğitimde” diyen Büyükeğen, “Ülkemizin daha müreffeh, daha kalkınmış bir ekonomi haline gelebilmesinin yolu üretim gücümüzü artırmaktan geçiyor. Bunu da iyi yetişmiş, mesleki bilgi ve becerisini geliştirmiş insan kaynağı ile başarabiliriz. Onun için gençlerimizi meslek ve teknik liselerimizi tercih etmeye, mesleki eğitime dahil olarak daha fazla ve daha nitelikli üretim yapan güçlü Türkiye’nin mimarı olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.   

3-4-28

‘MESLEKLİ VE DONANIMLI BİR ELEMAN OLMANIN YOLU DA MESLEK LİSELERİNDEN GEÇMEKTEDİR’

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı M. Hilmi Kağnıcı, Liselere geçiş Sistemi (LGS) sınavında tercih yapacak öğrencilere meslek liselerini tercih etmeleri çağrısında bulundu. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, gençlerin, eğitim-öğretim hayatlarının en kritik virajlarından birinde olduğunu ifade ederek, “Sınav sürecini geçiren öğrenciler, artık hayatlarının en önemli kararlarından birini verme aşamasındalar. Bu noktada doğru lise tercihi, öğrencilerin kendilerini geleceğe en iyi şekilde hazırlamalarının yanı sıra iş hayatına da bir adım önde başlamalarında kritik rol oynayacaktır.  Meslekli ve donanımlı bir eleman olmanın yolu da meslek liselerinden geçmektedir. Mesleki eğitim alan gençlerimiz, ticaret ve sanayinin sigortasını, ekonomik kalkınma ve başarının temelini oluşturmaktadır. Gençlerimiz aynı zamanda, hayata erken atılmış olmanın avantajını yaşayacak, ülkemizin ekonomisi ve geleceğinde de söz sahibi olacaktır.  Bu vesile ile ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetişmesi ve öğrencileri iş dünyasına kazandırmak için Milli Eğitim Bakanlığı ile ‘Okul- Sanayi İş Birliği’ protokolü imzalamıştık. Kılıçarslan İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü ile hamilik anlayışı çerçevesinde üç yıldır iş birliği çalışmalarını sürdürmekteyiz. Öğrenciler haftanın belirlenen günlerinde MÜSİAD Konya Şube üyelerinin işletme ve fabrikalarında uygulamalı eğitim görmekte. Sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi, öğrencilere sanayi işletmelerinde işbaşı eğitim verilmesi ile ahilik kültürünün kazandırılması ve mezun öğrencilerin istihdamının sağlanması hedeflenmekte. Mezun olan öğrencilerden çalışma talebi olanları, üyelerimizin işletmelerinde istihdama dahil edilmekteler. Tercih yapacak öğrencilerimizi MÜSİAD Konya Şubemizin proje okulu olan Kılıçarslan İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine bekliyoruz” dedi.

3-5-26

MESLEK LİSESİNE DEVAM EDEN GENÇLERİMİZ HAYATA ÖNDE BAŞLIYOR’

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, Liselere geçiş Sistemi (LGS) sınavında tercih yapacak öğrencilere meslek liselerini tercih etmeleri çağrısında bulundu. Başkan Karabacak, “Meslekli ve donanımlı eleman olmanın yolu meslek liselerinden geçiyor. Meslek lisesine devam eden gençlerimiz hayata önde başlıyor” dedi.  KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak Meslek Liselerine tercih ile ilgili şu görüşlere yer verdi; “Öğrenciler, hayatlarının bir dönüm noktası olacak olan en önemli kararlarından birini verecekler. Bu noktada doğru lise tercihi, öğrencilerin kendilerini geleceğe en iyi şekilde hazırlamalarının yanı sıra iş hayatına da bir adım önde başlayacaklardır. Unutulmamalıdır ki, meslekli ve donanımlı bir eleman olmanın yolu da meslek liselerinden geçmektedir.  Ülke sanayisinin üretimi, gelişmesi, gençlerin aranan eleman olarak sanayilere kazandırılması açısından mesleki eğitimin büyük önem arz etmektedir. Kaliteli usta ihtiyacının karşılanmasında çırak, kalfa, usta eğitimi açısından mesleki eğitim merkezleri önemli bir görev üstlenmektedir. Kendi geleceğiniz ve ileride aranan eleman olmak için meslek liselerini tercih edin. Ustalık belgesini alan gençlerimiz almış oldukları belgeler ile hem kendi işyerini açabilmekte hem de Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) kapsamında kendi alanlarında çalışabilmektedirler. Ustalık Belgesi alan öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 90’ı mezun olduğu alanlarda çalışmaktadır. Önceki öğrenimlerinin tanınması kapsamında kalfalık ustalık belgesi olmayanların sınav ve belgelendirme işlemleri yine mesleki eğitim merkezleri tarafından yapılır. Kaliteli usta ihtiyacının karşılanmasında çırak, kalfa ve usta eğitimi açısından mesleki eğitim merkezleri önemli bir görev üstlenmektedir. Bu kapsamda velilerimize çocuklarını mesleki eğitim merkezlerine yönlendirmeleri konusunda tavsiyede ediyor, ara eleman ve iyi birer usta olmaları konusunda önemli bir başlangıcın temellerinin atılmasında açısından oldukça önemli olduğunu belirtiyorum” dedi.

3-6-28

‘MESLEK LİSELERİ ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ BELİRLEYECEK’

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, liselere girecek öğrencilere tercih öncesi meslek liselerine yönelmeleri noktasında tavsiyede bulundu. Başkan Sinacı, her geçen gün gelişen Türk sanayisinin, teknik eleman noktasında sıkıntı yaşamamasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Başkan Sinacı, “Sevgili gençlerimiz gelecekte hem iş sorunu yaşamaması hem de ülke sanayisinde iyi bir mucit olmaları adına meslek liseleri büyük önem arz ediyor. Bugün endüstride teknik bilgisi olan bir insan iş kaygısı asla yaşamaz. Çok iyi imkanlarla istihdam ediliyor. Onun için meslek liselerimiz büyük önem arz ediyor. Ülke ve Konya sanayisinin doğrudan üretim yaptığı alanlarla ilgili çok güzel bölümlerimiz var meslek liselerinde. Konya’da da çok stratejik meslek liseleri var. Birçoğu iş garantili. Daha lisede iken istihdam alanı oluşturuyor. Üretim ve ihracat ülkemizin geleceğini belirleyecek. Ülke sanayimizin geleceğinde rol almak isteyen gençlerimiz meslek liselerini tercih etsinler. Mezun olduklarında hepsi bilgili, vasıflı hem teoriyi hem pratiği bilen birer değer olarak sahaya çıkacaklar. Bu da onları her alanda öne geçirecek” dedi. Başkan Sinacı, meslek liseleri ile sanayi işbirliğinin daha da artacağını, devletin de bunu teşvik eder çalışmaları artırması gerektiğini savundu.  Sinacı, tercih yapacak gençlerin ilgi duydukları teknik alanlarda tercih yapabileceği tüm meslek liselerini düşünmeden tercih yapmamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

3-7-22

‘YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜNE EN KOLAY ULAŞABİLECEĞİMİZ ALANLAR İSE MESLEK LİSELERİDİR’

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, Meslek Liselerinin sanayinin yetişmiş ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere ülkemizin eğitim sistemi içerisinde kurulmuş eğitim kurumları olduğuna dikkat çekerek, “Ülkeler için en büyük kazanımlar yetişmiş insan gücüdür. Sanayi ve üretimin güçlü olması ülkelerin ekonomik gücünü iktisadi yapısının güçlü olmasını gösterir. Sanayi ve üretim için vazgeçilmez olan ise makine ve tezgahın yanı sıra yetişmiş insan gücüdür. En iyi makinaları alabilirsiniz, en son teknoloji tezgahları kurabilirsiniz ancak onları kullananların programlayanların onları çalıştıranların insan olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz. Bu açıdan üretim kalitesini artırmak. Verimliliği artırmak kazancı artırmak kârlılığı artırmak yetişmiş insan gücüne bağlıdır. Yetişmiş insan gücüne en kolay ulaşabileceğimiz alanlar ise meslek liseleridir. Sanayisi ileri düzeyde olan ülkeler mesleki eğitimlerini iyi yöneten gençlerin mesleki eğitime yönlendirebilen meslek liselerinden yetişmiş insan gücünün sanayiye entegre edebilen ülkelerdir. Meslek liseleri gençlere hayatları boyunca ihtiyaç duyacakları kültürel derslerin yanı sıra sanayide, üretimde ticarette kullanabilecekleri atölye dersleri de sunmaktadır. El aletlerini tanımak makinaları tanımak elektriği elektroniği devreleri teçhizat tanımak için önemlidir. Gelecekte sanayide olmayı üretimin içinde olmayı hedefleyen tüm gençlerimize benim de önerim meslek liseleridir. Ben de şahsen bir meslek lisesi mezunu olarak meslek lisesi geçmişimle gurur duyuyor, hayatımın her alanında ihtiyacım olan bilgileri her fırsatta ihtiyaç duyduğumda meslek lisesinden aldığımı biliyor ve buna güveniyorum” ifadelerini kullandı.

3-8-19

‘TÜRKİYE YÜZYILI MESLEK LİSELİ GENÇLERİN YILDIZI İLE PARLAYACAK’

Konya Genç İş İnsanları Derneği (KONYAGİAD) Başkanı Gülvezir Korkmaz, daha güçlü bir Konya ve Türkiye’nin yolunun üretimden ve dolayısıyla güçlü bir mesleki eğitimden geçtiğini belirtti. Eğitimin sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ve topyekun kalkınma için insanlığın elindeki en güçlü enstrümanlardan biri olduğunu belirten Korkmaz, güçlü ve üreten mesleki eğitimin ise iş piyasasının nitelikli eleman ihtiyacını daha kolay karşıladığını ifade etti. Korkmaz, özellikle sanayinin ara eleman diye de tabir edilen ancak kendilerinin ‘aranan eleman’ olarak nitelendirdiği yetişmiş iş gücüne ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, bu açıdan da bakıldığında ülkemizde bu okullardan yetişen gençlerin öneminin çok daha iyi anlaşılacağını ifade etti. Korkmaz ‘‘Meslek liselerini memleket meselesi olarak görüyoruz.  Bu nedenle velilerimizin tercih döneminde çocuklarını yönlendirirken meslek liselerini ön plana almasını istiyoruz. Yıllar önce meslek liselerinin önünü tıkayan uygulamaların bedelini ülke olarak ağır ödedik. Çok şükür ki o kötü günler geride kaldı. Hepimizin gözbebeği olan çocuklarımızı yeteneklerine göre yönlendirmeliyiz. Meslek liselerinin Konya’nın ve ülkemizin geleceğinde ve çalışma hayatının ihtiyaç duyduğu nitelikli ve donanımlı gençlerimizin yetiştirilmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu okullarımızdaki öğrencilerimizin niteliğini artırıp, gelişimini sağlayarak kalifiye meslek elemanları yetiştirip yerel ve ulusal sanayi sistemimize güçlü bir katkı sağlamak hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Eğitime yapılan yatırım şehrimizin ve ülkemizin geleceğine yapılan en iyi yatırım olacaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı başlamıştır. İnanıyoruz ki Türkiye Yüzyılı meslek liselerinden yetişen gençlerimizden yansıyan ışıkla parlayacaktır.’’ dedi.

3-9-16

‘MESLEK LİSELERİ TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNDE ÇOK ÖNEMLİ’

Meslek Liselerinin Türkiye’nin geleceğinde çok önemli olduğunu ifade eden   Asrın İş İnsanları Derneği (ASRİAD) Konya Şube Başkanı Abdullah Karabağ, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercihlerinde tercihlerini Meslek Lisesinden yana kullanmaları çağrısında bulundu. Başkan Karabağ, “Devletimiz Meslek liselerinin önemini biliyor ve bu doğrultuda çalışmalar yapıyor. Çünkü meslek liseleri Türkiye’nin geleceğinde çok önemli bir yere sahip. Meslek lisesi öğrencilerinin ülkemizin geleceğinde çok önemli olduğunu değerlendiriyorum. Türkiye üreterek büyüyecek ve bu üretimi de meslek liselerimiz yapacak. Dolayısıyla meslek liseleri bizlerin göz bebeği. Bu yüzden LGS tercih yapacak öğrencilerimizin tercihlerini Meslek Liselerinden yana kullanmalarını istiyoruz” diye konuştu.

3-10-7

‘SEKTÖRÜN TEKNİK BİLGİSİNE SAHİP GENÇLER KATMA DEĞERİ YÜKSEK İŞLERE İMZA ATMAKTADIRLAR’

Tüm Sanayici İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Bölge  Başkanı Ahmet Serçe de Mesleki becerileri üzerine aldıkları eğitimlerle kabiliyetlerini geliştirerek işletmelerin teknik ve kalifiye eleman desteğini sağlayan meslek liselerimizin önemini gençlerimize çok iyi anlatılması gerektiğini ifade ederek, “  TÜMSİAD, Kadim medeniyetimizden aldığı güçle emeğin, alın terinin simgesi yerli ve milli büyük Türkiye idealinde üretmeye ve ülkemize hizmet etmeye çalışan, erdemli ve ahlaklı iş insanlarının sesidir. Bu anlayıştan hareketle; hak ve adaleti savunarak yüksek ahlaki değerlere sahip, girişimci, yeniliğe açık ve kendini geliştirebilen bir yapıyı canlı tutmak istiyoruz. Ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak için, iyi bir ticari network ile katma değeri yüksek üretime öncülük etmek arzusundayız. Amacımız sektörel sorunlara çözüm üretmek, yatırım alanlarının geliştirilmesi, Kobilerin rekabet gücünün, ihracatın ve istihdamın artırılmasıdır. Yeni pazarlar ve güvenilir limanlar düzleminde, Türk liramızı itibarlı kılabilme, faiz kıskacından uzak tutabilme adına gece gündüz işbirliğine açık olarak, ticari hayatımızı olabildiğince sağlıklı bir zeminde tutmak için çalışıyoruz. Tüm bu hedeflerimize ulaşabilmenin en önemli aşamalarından biri de yetişmiş personele ve girişimcilere ulaşmaktır. Mesleki becerileri üzerine aldıkları eğitimlerle kabiliyetlerini geliştirerek işletmelerin teknik ve kalifiye eleman desteğini sağlayan meslek liselerimizin önemini gençlerimize çok iyi anlatmalıyız. Hizmet vereceği sektörü iyi tanıyan, sektörün teknik bilgisine sahip gençler ülke ekonomisine katma değeri yüksek işlere imza atmaktadırlar. Erken yaşlarda pratik ve teorik eğitimleri alan teknik lise öğrencilerimiz ilerleyen dönemlerde yetişmiş ve aranan birisi olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Bu anlamda gençlerimizin teknik liseleri çok iyi araştırıp değerlendirmeleri gerektiğini düşünmekteyim” dedi.

Konya’nın örnek annesi oldu Konya’nın örnek annesi oldu

3-11-5

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay