Taşınmaz devirlerinde 4 Temmuz’dan itibaren yeni döneme giriliyor. Vatandaş artık arsa, tarla ve konut devir işlemlerini Noterde yapabilecek. Yüzde 4 tapu harcına ilave olarak Noterler de ücret alacak. Taşınmazın değerine göre bu ücret 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak. Gayrimenkul satışında girilen bu yeni döneme ilişkin açıklamalarda bulunan Erkan Başar Gayrimenkul sahibi Erkan Başar, özellikle son 3 yıldır tapu müdürlüklerinde gayrimenkul piyasasının hızlanmasının etkisiyle ekstra bir yoğunluk yaşandığını söyledi. Erkan Başar, “Yeni düzenleme ile tapu dairelerinin işlem yükününün azaltılması ve vatandaşa kolaylık sağlanması amaçlanıyor. Bu sayede devir işlemleri çok daha hızlanacak, tapu müdürlükleri biraz daha rahatlayacaktır” diye konuştu.

2-5-25

BU TAPU FARKLI!

Noterlerde de bu işlem sırasında alım-satım masraflarına ek bir noter ücreti olacağını belirten Başar, noterlerin devreye girmesinin devir işlemlerine ek bir güvenlik getireceğinden de bahsetti. Başar, “Tüm güvenlik, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile noterliklerden kontrol sağlanabilecek. Tıpkı tapu dairelerindeki gibi randevu usulüne dayalı bir şekilde noterlerden randevu alınacak ve devir işlemi gerçekleştirilebilecek. Fakat verilen tapu belgesi tapu dairesinden verilen gibi bir tapu değil. Daha çok geçici tescil belgesi gibi bir belge teslim edilecek. Sonrasında vatandaşların kendilerinin bu belgelere tescil yaptırmaları gerekecektir” ifadelerine yer verdi.

2-4-30

RANDEVUYU MUTLAKA ALIN!

İslamofobi var, ceza ve ses yok! İslamofobi var, ceza ve ses yok!

Notere randevusuz gidilemeyeceğini dile getiren Erkan Başar, satış işlemini noterden yapmak isteyenlerin Türkiye Noterler Birliği’nin ‘e-randevu/başvuru’ uygulamasından E-devlet kapısını kullanarak başvuru yapabileceklerini kaydetti. Başar, “Başvuru esnasında, satışı yapılacak taşınmaz seçilecek. Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemine, tarafların bilgileri, taşınmazın emlak vergi değeri ile taraflar arasında belirlenen satış bedeli gibi bilgiler işlenecek ve belgeleri yüklenecek. Yüklenen belgelerin asılları, randevu tarihi ve saatinde ibraz edilecek. Ayrıca işlemin yapılacağı Noterlik de başvuru aşamasında seçilecek. Türkiye Noterler Birliği Bilişim Sistemi’ne gönderilen talepler seçilen noterliğin başvuru ekranına düşecek. Noterin hukuki veya fiili bir engeli nedeniyle başvuru belgesini düzenleyememe hâlinde başvuru reddedilerek taraflara noterlik bilgisini güncelleme imkânı sağlanacak. Bu durum tarafların kaydettikleri telefon numaralarına kısa mesajla bildirilecek” şeklinde konuştu.

2-3-27

KONTROLLER VE SÖZLEŞMELER YAPILACAK

Noterler tarafından hak sahibi belirlendikten ve satışa engel bir durumun olmadığı teyit edildikten sonra taşınmaz satış sözleşmesi yapılacağını ifade eden Başar, “Satış sözleşmesi taraflarca imzalanınca Noter, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi sisteme kaydedecek. Sözleşme sisteme kaydolduktan sonra tapu müdürlüğü tarafından taşınmazın tapu siciline tescili yapılacak. Satış sözleşmesiyle beraber diğer belgeler, Noter tarafından sisteme aktarılacak ve fiziki olarak da arşivlenecek” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay