Konya 5 üniversitesi ile adeta bir üniversite şehri. Konya tarım başta olmak üzere sanayi, turizm gibi birçok alanın yanında üniversite şehri olma özelliği de taşıyor. Geçtiğimiz haftalarda 2 milyon 433 bin 219 üniversite öğrenci adayı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavları kapsamında Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) oturumlar ile sınavlar gerçekleşti. Bu yıl üniversite sınavının bir kısmına adaylar dünyayı etkisi altına alan koronavirüs gölgesinde hazırlandı ve koronavirüs gölgesinde sınavlara katıldı. Ben de hem ortamı görmek, hem de öğrencilerin psikolojisini tahlil etmek amacıyla AYT oturumuna katıldım. Muhalefet ne kadar eleştirse de ÖSYM’nin sınav için tüm önlemleri aldığına şahit oldum. ÖSYM öğrencilerin maskesini, dezenfektanını, kalemini ve silgisi hatta şekerini de unutmamış. Sınav arama noktasında geçerken polisimiz sınava güneş gözlüğünü alamayacağını ifade etti. Ben de çevrede bulunan bir esnafa gözlüğümü emanet ederek sınava girdim. Normal gözlük ile sınava rahat bir şekilde giriyor da, güneş gözlüğü ile neden girilemiyor? Umarım bu sorunun cevabını bir yetkili açıklar.

Sınav sonuçlarının ÖSYM tarafından 28 Temmuz’da açıklanması bekleniliyor. Umarım her üniversite adayı sınavdan istediği sonucu alabilir. Konya olarak üniversitelerimize ve Konya’yı yöneten yöneticilerimize büyük görevler düşüyor. Bu dönemde Konya dışında yaşayan öğrencilerin Konya’yı tercih etmeleri konusunda tüm çalışmalara imza atılmalı. Özellikle üniversite öğrencilerin yoğun olarak kullanıldığı sosyal medya adreslerinde Konya ve üniversiteleri hakkında tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmeli. Bu konuda şehrimizi yönetenlerin de bu doğrultuda çalışma yapması gerektiğine inanıyorum Konya ve ilçelerinde bulunan fakülteler, Meslek Yüksek Okulları o bölgenin kalkınması için oldukça önemli. 

Konya, çoğunluğu şehir merkezinde bulunan yurtlar ve stüdyo dairelerle öğrenciler için oldukça ekonomik ve çok çeşitli yerleşim imkânları sunmaktadır. Beş üniversite ile genç nüfusa sahip olması, gelişmiş bir şehir olan Konya’nın canlı bir sosyal yaşama sahip olmasına katkı sağlamaktadır. İç Anadolu Bölgesi’nde olması sebebiyle Türkiye’nin her yerinden de kolaylıkla ulaşılabilen bir şehir olan Konya, havaalanıyla ve hızlı tren teknolojisiyle birlikte Türkiye’nin dört bir yanıyla sürekli etkileşim içindedir. Oldukça genç bir nüfusa sahip olan Konya, modern alışveriş merkezleri, restoranlar, kafeler, sinema, tiyatro, spor ve müzik etkinliklerinin yanında çeşitli sanat ve hobi kursları ile de yeni öğrencileri için âdeta bir cazibe merkezi.

Anadolu’nun tam kalbinde olan Konya, aynı zamanda göller hariç 38.873 kilometrekare yüzölçümü ile Türkiye’nin en büyük şehridir. Konumu ve yüksek hızlı tren imkânı itibarıyla Eskişehir, Ankara, İstanbul gibi illerle doğrudan bağlantı içinde bulunmaktadır. Ayrıca Konya; Ankara, Eskişehir, Antalya, Aksaray, Niğde, Mersin, Karaman, Isparta ve Afyon’a da komşudur. En güvenli iller sıralamasında ilk sıralarda gelen Konya, ailelerin çocuklarını içleri rahat bir şekilde gönderebileceği illerden de biri olma özelliğindedir. Ayrıca işsizlik oranının en düşük olduğu illerden biri olan Konya, güçlü bir istihdam kapasitesine sahiptir.

Konya’da bulunan üniversitelerimizi tanıyacak olursak bugün bünyesinde 23 fakülte, 6 enstitü, 6 yüksekokul, 22 meslek yüksekokulu, 1 devlet konservatuarı bulunan Selçuk Üniversitesi, 70.000'i aşkın öğrencisi ile Türkiye’nin en büyük eğitim kuruları arasında yer alıyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde 20 fakülte, 6 meslek yüksekokulu, 26 araştırma merkezi, 4 enstitü, yabancı diller yüksekokulu, Türk Müziği Konservatuvarı ile 8 koordinatörlük bulunmaktadır. Halen 25 bin 454’ü lisans, 2 bin 872’si ön lisans, 5 bin 664’ü lisansüstü ve bin 181’i pedagojik formasyonda olmak üzere 35 bin 171 öğrencisi, bin 909 öğretim elemanı ve bin 149 idari personeli ile eğitim hayatını nitelikli bir şekilde sürdürmekte. Konya Teknik Üniversitesi’nin kuruluşuyla Selçuk Üniversitesi bünyesinde bulunan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu üniversitemize bağlanmış olup bugün Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü olmak üzere yaklaşık bilim, tasarım ve teknoloji üretilmesine öncülük etme misyonuyla öğretim faaliyetlerine devam ediyor. Öğrenci Sayısı:  8 bin 160 Lisans, 3 bin 727 Ön Lisans, Bin 635 Lisansüstü olmak üzere toplam 13 bin 552 öğrenci Akademik Personel Sayısı:  81 Profesör, 44 Doçent,  110 Dr. Öğretim üyesi,  142 Arş. Gör.  60 Öğr. Gör. olmak üzere toplam 438 akademik personeli, 214 idari personeli bulunmakta.

KTO Karatay Üniversitesi 2010 yılında 3 fakülte ile eğitim öğretime başlamış olup bugün itibariyle 6 fakülte, 3 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve 3 enstitü ile ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim vermektedir. 2018-2019 eğitim öğretim yılında üniversitemizin toplam öğrenci sayısı yaklaşık 8.500’dür. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi 2013 yılında kurulmuş olup 2015-2016 eğitim öğretim döneminde ilk öğrencilerini almıştır. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi olmak üzere 3 Fakültede 11 programda Lisans düzeyinde, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü olmak üzere 2 enstitüde 8 programda Lisansüstü düzeyde eğitim vermektedir. YÖK 2019 raporuna göre Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, öğretim üyesi başına düşen 7 öğrenci ile Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında 2'nci sırada yer almaktadır. Türkiye’nin en geniş burs olanaklarına sahip üniversitelerinden biri olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi öğrencilerine iş garantisi, 6.000 TL’ye varan aylık nakit burs, ücretsiz çift anadal, yurtdışında yüksek lisans gibi daha birçok imkân sağlamaktadır.  Konya’yı ve üniversiteleri tanıtma konusunda başta üniversitelerimizin kıymetli rektörlerine ve kurumsal iletişim koordinatörlerine büyük görevler düşüyor.