İki-üç günlüğüne Denizli'ye kısa süreli bir yolculuğumuz oldu. Güzergâhımız Konya-Seydişehir yolundan Çavuş- Beyşehir-Yalvaç-Senirkent- Keçiborlu- Uluborlu-Dinar-Dazkırı- Çardak- Denizli idi. 

Yol boyu pek çok güzelliklere şahit olduğumuz gibi üzücü olaylara da şahit olduk. Seydişehir yolundan Çavuş kavşağına kadar tabiatın cömert manzarasıyla gözlerimiz bayram etti. Sağlı sollu etrafımızdaki kayalara baktıkça Saim Sakaoğlu hocamızın “101 Anadolu Efsanesi” adlı kitabında bahsettiği kayalıklara ait efsaneleri düşünmeden edemedim. Ben de değişik şekiller alan kayalıkları gâh çoban ile koyunlara gâh derviş ile askerlerine gâh düğün alayına benzettim.  Bazen de tek başına olan kayalıklarda ana ile oğul ilişkisi aradım. Doğal bir sur görünümünde olan kayalıklar da oldukça ilginç. Bu kayalıklar gerçekten tabi bir hisar görünümünde. Buranın ardında insan kendisini daha çok emniyette hissediyor. 

Yol kenarına sıralanan satıcılar da değişik bir tablo oluşturuyor: “Karakovan balı-kekik balı-süzme bal, taze haşlama mısır” yazılarını gören sürücüler satıcıların yanında durmadan edemiyor. Neticede köylüler ürünlerini satıyor, yolcular da doğal gıdalarla beslenmiş oluyorlar.

Bizleri en çok üzen olay ise Çavuş- Beyşehir, Beyşehir- Yalvaç istikametindeki anız tarlarının yanmış olması. Sadece anız tarlası mı? Değil, keşke bununla sınırlı kalmış olsa. Tarlanın kenarındaki, yol boyundaki ağaçlar da zarar görmüş. Güzelim iğde, alıç, meyve ağaçları ve söğüt türü ağaçlar yangının harından etkilenmiş. Sadece kendi tarlası değil, sınırındaki tarlanın da ağaçları hasar görmüş.

Bizim Tarım il müdürlüklerindeki ve ilçelerdeki Ziraat mühendisleri ne yapıyorlar acaba? Neden bu işe bir çözüm getirmiyorlar? Neden çiftçileri uzun kış günlerinde seminer verip aydınlatmıyorlar?

Şimdi ne yapmak lazım? 

Her şeyin başı eğitim. Çiftçi kesinlikle profesyonel tarım konusunda bilgilendirilmeli. Tarlasını nasıl ekerse daha iyi verim alır, onun yolları öğretilmelidir. Anız yakmanın toprağı zenginleştirmediği, aksine toprağı işleyen, besinleri bitkilerin alabileceği ortamı hazırlayan canlıların yanarak ölmesiyle arazinin çoraklaşmasına, fakirleşmesine sebep olduğu beyinlere nakşedilmelidir.

Bu belki uzun süreli bir çalışma olabilir. Ama sonuç çiftçinin ve Türkiye'nin lehine olacaksa neden uygulanmasın. Çiftçi bir dinlemez iki dinlemez, ama eninde sonunda sizleri dinleyecektir.

Bir de çiftçinin kalbine merhamet duyguları aşılanmalıdır. “Karıncayı bile incitmeme” parolası, hayatımızın bir gerçeği olmalıdır. Bunun için toprağın birçok canlıya ev sahipliği yaptığı, Müslüman'ın karıncayı bile incitmekten çekinmesi gerektiği onlara hatırlatılmalıdır. 

Ayrıca bu ülkenin bir de kanunları var. Anız yakan çiftçiye mutlaka cezaî müeyyide uygulanmalı. Bu cezalar da caydırıcı olmalı. Ağır para cezası, destekleme priminden eksiltme, ertesi sene tarlasını ekememe v.s. gibi caydırıcı unsurlar olursa belki çiftçi kendisini toparlar, hem toprağa hem de toprakta yaşayan canlılara zarar vermemiş olur.

*** 

Gцz pınarı

Gözpınarı nedir? Gözümüzde akmak için biriken yaşların yol bulup aktığı, burun kemiğimize yakın bir mahaldir. Göz pınarı deyince aklıma hep Gökçedere- Termal'de bulunan göz suyu gelirdi.  Öyle bir şey hayal etmiştim. Beyşehir-Konya yolu üzerinde Eskihisar köyüne yaklaşınca bir tabela gözüme ilişti. “Gözpınarı”, “Ali'nin Pınarı”. Tabelayı geçmememize rağmen geri dönüş yaptık ve kaynağın başına geldik.

Gözpınarı suyu, gözdeki iltihaplara, çıbanlara çok iyi gelirmiş. Bunun için kaynaktan suyu avuçlayıp yüzümüzü yıkadık. Biraz ilerisinde yalak(havuz) gibi bir yer vardı. Oraya ayağımızı daldırdık. Egzamaya ve kaşıntıya da çok iyi gelirmiş. Su, buz gibi! Değdirir değdirmez ayaklarımızı çektik.

Su, soğuk olmasına rağmen ayaklarımızı yaktı. Suyun soğukluğundan mı yoksa içindeki minerallerden mi ayağımız yandı bilmiyorum; ama bize biraz iyi geldi. Yorulan ayaklarımızı dinlendirdi.

Eğer sizin de yolunuz Konya- Seydişehir -Çavuş kavşağından Beyşehir'e düşerse Eskihisar'ı geçitken sonra bu tabelayı görürseniz uğramadan geçmeyin. Belki başka yerlerden derman bulamadığınız hastalıklarınıza burada şifa bulabilirsiniz.