Çumra’daki tarım sezonunu, Çumra Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karadağ aktardı. İlçede su olan bölgelerdeki verimin iyi olduğunu ifade eden Karadağ, bu kapsamda devletin vermiş olduğu fiyat ve destekleri de değerlendirdi. Bölgenin en büyük sorununun ‘su’ olduğunun altını çizen Karadağ, sürdürülebilir bir tarım için susuz tarım ürünlerine daha çok destek verilmesi gerektiğini bildirdi. Karadağ, “Üreticiler de kendi kazançlarını düşünüyorlar ve Konya Ovası gibi tahıl ambarı olan bir bölgeye mısır gibi sulu tarım ürünleri ekiyor. Bununla ilgili tarım politikasının hayata geçirilmesi gerekiyor. Konya Ovası, tahıl ambarından mısır ambarına dönüştü!” diye konuştu.

En ucuz şey emek oldu! En ucuz şey emek oldu!

3-1çumra zob mehmet karadağ

UMUT, MAVİ TÜNELDE!

Bu yıl Çumra’daki tarım sezonunu değerlendiren Çumra Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karadağ, özellikle hububat veriminde istedikleri gibi bir sezon geçmediğini aktarırken, ilçenin sıkıntılarını da dile getirdi. Karadağ, kurak bir sezon dolayısıyla en büyük sıkıntının ‘su’ olduğunu dile getirirken, “Fasulye, kabak hasatlarımız yapıldı. Su olan yerlerde hasat güzel ancak su olmayan yerlerde verim düşüktü. Mavi Tünel’den suyun bir an önce ilçemize akmasını, susuzluk sorunumuza bir çare bulunmasını istiyoruz. Su olmazsa tarım olmaz, hayat olmaz.” diye konuştu. Apa Hotamış İletim (AHİ) Kanalı Projesi hakkında da konuşan Karadağ, “Biz bölgedeki kanalları da gezdik ancak oradaki su miktarı da yetersiz. Bu yüzden Mavi Tünel biter ve Avşar Barajı, Bağbaşı Barajı’na bağlanırsa o zaman durumumuz iyileşecek. İnşallah bu yıl yağışlarımız güzel geçer ve bu su sıkıntısıyla karşı karşıya kalmayız.” ifadelerini kullandı.

3-4-55

 ‘VERİM ALINIRSA FİYAT MUTLU EDER’

Hububatta çiftçiye verilen fiyatları değerlendiren Karadağ, fiyatların ve verilen desteğin yerinde olduğunu belirtti. Mısır fiyatına üreticilerden gelen tepkiyi de aktaran Karadağ, “Verim olduktan sonra, verilen destek ve fiyatlar gayet güzel. Ancak mısır fiyatlarına hala destek bekliyoruz. Buğdaya verilen destek gibi bir destek olursa üretici rahat eder.” şeklinde konuştu. Pancar fiyatlarıyla ilgili beklentisini de dile getiren Karadağ, “Pancar fiyatlarında ortalama bir fiyatın açıklanacağı ve üreticinin üzülmeyeceği yetkililer tarafından söylendi. Primlerle birlikte ton fiyatının 2 bin TL olacağını düşünüyoruz. Bu rakam, verim alındıysa bizi memnun eder.” dedi.

KIRAÇ ARAZİ ÜRÜNLERİNE DESTEK ARTIRILMALI

Bölgedeki arazinin durumuna uygun olarak kıraç ya da sulu tarım modelinin uygulanması konusunda düşüncelerini aktaran Karadağ, “Bu konuyu yıllardır dile getiriyorum; Konya Ovası tahıl ambarı diyorduk ancak üretici tahıldan kazanamayınca Konya, tahıl ambarı olmaktan çıktı; mısır ambarı oldu. Mısır sulama gerektiren bir ürün ve Konya’da mısır ekersen tarlalara su dayanmaz. Çiftçi de kendini düşünmek zorunda ve daha fazla kazanabileceği ürünü ekiyor. Suyun bol olduğu yerlerde sulu tarım; kıraç olduğu yerlerde susuz tarım yapılmalı. Bazı başkanlarımız bölgelerindeki sulu tarım yapan çiftçilerin ikinci ürünü ekmesine izin vermiyor ya da yarısına arpa, buğday ekmeye yönlendiriyor. Bu konuda biz de Çumra’daki çiftçilerimizle akademisyenlerimizi biraraya getirerek bilinçlendirme semineri düzenlemeyi düşünüyoruz. Suyu, toprağı korumak için politika gerekli. Devlet gerekli ürünlere destek verirse topraklarımız, suyumuz ve insanımız rahat eder.” diye konuştu.

3-2-60

‘DİKKATLİ DAVRANMALARI GEREKİYOR’

Devletin çiftçiye verdiği destekleri değerlendiren Karadağ, çiftçinin verilen düşük kredi gibi imkanlarla desteklendiğini ancak bazı çiftçilerin bu durumu farklı amaçlarla kullandığını ifade etti. Karadağ, konuyla ilgili şu sözleri söyledi: “Çiftçiye sunulan imkanlar dolayısıyla ihtiyacı olmadığı halde keyfi olarak her yıl tarım makinesi değiştiren çiftçilerimiz de var; bu durumu olması gerektiği gibi kullanan da. Şu anda kredi faizleri yükseldi, çiftçinin artık daha dikkatli davranması gerekiyor.” diye konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay