Ergenlik, insan gelişim dönemleri içinde toplumsal etkilerin birey için en fazla önem taşıdığı bir evredir; fiziksel büyüme, cinsel gelişme ve psikososyal olgunlaşmanın gerçekleştiği, çocukluktan erişkin hayata geçiş dönemidir. Bu dönemde beyin, nöroendokrin sistem ve hormon konsantrasyonlarında değişim, fiziksel büyüme ile üreme sisteminde farklılaşma gibi çok çeşitli değişiklikler meydana gelir. Bu büyüme ve olgunlaşma dönemine “adolesan dönem” de denilmektedir.İnsan yaşamı boyunca sürekli bir gelişim ve değişim içindedir. Ergenlik dönemi, belki de bu gelişim sürecinin en önemli evresini oluşturur.

  • Ergenlik döneminde otoriteye karşı olma, söz dinlememe, eleştirme, hata bulma gencin tutumlarındandır. Gelişme döneminde anne-baba tarafından bazen çocuk, bazen yetişkin gibi algılanan çocuk, ne zaman ne şekilde davranacağını bilemez. Gelişmekte olan bedenine, cinsel ve duygusal gelişimlerine ayak uyduramaz, kimlik karmaşasına düşebilir. Yetişkin baskılı ve disiplinli davranmaktan çok, gence karşı sevgi gösteren, güven veren, önemseyen ve değer veren bir tutum içine girmesi onun kimlik geliştirmesini kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda annebabanın güvenini kazanmaya, kendine güvenilen bir insan olmaya ihtiyaç duyar. Kendisine güven duyulmaması onda kaygı yaratır.
  • Bu dönemde kişilik arayışları içinde olduğu için arkadaş grupları da sık sık değişebilir. Kendisi ile çok ilgilidir. Ayna karşısında dakikalarca vakit harcayabilirler. Kararsızdırlar, elbise seçimine ve giyimine önem verirler. Kendilerinin özgür bırakılmalarını isterler. Ebeveyne karşı bir tutum içine girebilirler.
  • Okul başarılarında düşme olabilir.
  • Cinsel gelişimle birlikte yeni ruhsal özellikler ve davranışlar ortaya çıkar. Duygular değişken ve zıttır. Çabuk sevinip, çabuk üzülebilirler.

Fiziksel, zihinsel ve psikolojik olarak değişim içinde olan bu gençlere karşı ailelerinin çok dikkatli olması gerekir çünkü ergenlik dönemi gencin ileride ailesine karşı olan davranış ve tutumlarını da etkileyebilmektedir. 

  • Anne babalar, öncelikle bu evrenin, gelişim gereği, geçici bir bunalım dönemi olduğunun bilincinde olmalıdırlar.
  • Annebabalar objektif, dengeli, sabırlı ve kuvvetli olmaya özen göstermelidirler.
  • Genci başkalarının önünde eleştirmemeye, davranışlarını başkalarıyla kıyaslamamaya özellikle dikkat etmelidirler.
  • Gencin artık bir çocuk olmadığını, sözle ve davranışla hatırlatarak, onun için gerekli olan destek ve güveni sağlamalıdırlar.
  • Kendi işini kendisinin görmesine izin verilmelidir.

 

Parlaz, UzmDr Evrim Akçan, et al. "Ergenlik Dönemi: Fiziksel Büyüme, Psikolojik ve Sosyal Gelişim Süreci."

ERYILMAZ, Ali. "Ergenlik Döneminde Stres ve Başa Çıkma (ss. 20-37)."Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 6.2 (2009).