İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken vatandaşlar ise hain saldırılar sonucunda zarar gören ve hayatını kaybeden Filistinli Müslümanlar için sosyal medya hesaplarından destek paylaşımları yapıyor. Ama vatandaşlar yaptıkları bu paylaşımdan dolayı sosyal medya hesaplarının kısıtlandığını söyleyerek ne olursa olsun mazlum halkın yanında olacaklarını vurguladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dijital Güvenlik Uzmanı Ali İzmirli ise, “Bazı kısıtlamalar, kullanıcıların ifade özgürlüğünü sınırlayabilir. Bu, demokratik değerlerle bağdaşmayabilir ve bireylerin özgürce düşüncelerini ifade etmelerine engel olabilir” diye konuştu.  

özel haber  (1)-1

KISITLAMALARIN BİRDEN FAZLA SEBEBİ OLABİLİR

Tarih ve gösterişin başyapıtı! Tarih ve gösterişin başyapıtı!

Filistin ve İsrail’e yönelik paylaşımlardan dolayı sosyal medya hesaplarının kısıtlanma sebeplerini açıklayan Dijital Güvenlik Uzmanı Ali İzmirli, sosyal medyada sıkça yanıltıcı bilgilere, yarı doğrulara veya tamamen yanlış bilgilere rastlanıldığını dile getirdi. Ali İzmirli, bu tür bilgilerin, insanların yanıltılmasına veya yanlış bilgi edinmelerine neden olabileceğini ifade ederek, “Bu nedenle bazı platformlar, yanıltıcı veya doğru olmayan bilgilerin yayılmasını engellemeye çalışmaktadır. Sosyal medya platformları, şiddeti özendiren veya teşvik eden içerikleri kabul etmemektedir. Eğer bir paylaşım, doğrudan veya dolaylı olarak şiddeti özendirecek bir dil veya içeriğe sahipse, bu paylaşımlar kısıtlanabilir veya kaldırılabilir. Sosyal medya platformları, kullanıcılarını korumak ve platformlarında sağlıklı bir tartışma ortamı yaratmak amacıyla, hassas konularla ilgili paylaşımlara ekstra dikkat gösterebilirler. Bu, platformların tarafsızlık ilkesine uygun hareket etme isteğinden kaynaklanabilir. Bazı ülkelerde, sosyal medya platformlarına, belirli durumlarda paylaşımların kaldırılması ya da kısıtlanması konusunda yasal zorunluluklar getirilebilir. Bu tür yasalar, ülkelerin iç hukukuna, güvenlik endişelerine veya politik gündemlerine göre değişiklik gösterebilir. Sosyal medya platformları, içerikleri otomatik olarak filtreleyen ve denetleyen algoritmalara sahip olabilir. Bu algoritmalar her zaman mükemmel çalışmayabilir ve bazen hatalı kısıtlamalara veya içerik engellemelere neden olabilir” şeklinde konuştu.

KISITLAMALAR İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SINIRLAYABİLİR

Sosyal medyada, milyonlarca kullanıcının aktif olduğunu dile getiren İzmirli, bu kadar büyük bir kullanıcı kitlesinin bulunduğu yerde düzenin korunması için belirli kuralların ve kısıtlamaların, platformun işlevselliği ve kullanıcı deneyimi için önemli olduğunu kaydetti. İzmirli, “Yanıltıcı ve yanlış bilgilerin yayılması, toplumu yanıltabilir ve büyük sosyal, politik veya ekonomik sonuçlara yol açabilir. Kısıtlamalar, bu tür zararlı içeriklerin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Şiddet içerikli, nefret söylemi barındıran ya da ayrımcılığı teşvik eden paylaşımların kısıtlanması, toplumun genel güvenliği için önemlidir. Ama bazı kısıtlamalar, kullanıcıların ifade özgürlüğünü sınırlar. Bu, demokratik değerlerle bağdaşmayabilir ve bireylerin özgürce düşüncelerini ifade etmelerine engel olur. Bunun yanı sıra otomatik filtreleme ve denetleme algoritmaları her zaman doğru sonuçlar üretmez. Bu, bazen masum içeriklerin yanlışlıkla kısıtlanmasına yol açar. Kısıtlamaların, belirli bir politik gündemi desteklemek veya bastırmak amacıyla kullanılması mümkündür. Bu, platformların tarafsızlığına gölge düşürebilir” ifadelerini kullandı.

BİZ HEP BAĞIRACAĞIZ, DUYANLARA SELAM OLSUN!

Sosyal medya kullanıcılarından Dilan Çetinkaya, Filistin’e karşı yapılan haince saldırılardan dolayı sosyal medya hesabından destek paylaşımları yaptığını ancak sosyal medyadan kısıtlamaya maruz kaldığını belirterek, “Son zamanlarda Gazze halkına uygulanan soykırım hepimizi derinden üzdü. Bizler de elimizden geldiğince meydanlarda veya sosyal medya mecrasında bu insanlık durumunu duyurmaya ve sessiz kalmamaya çalışıyoruz. Ama ne yazık ki Gazze halkına verdiğimiz destekten dolayı sosyal medyadan engellemeler alıyoruz. Gazze halkına yönelik bir paylaşımımı 24 saat geçmesine rağmen 15 kişi görmüştü ve bazı gönderiler kaldırılmıştı. Bunun gibi çeşitli kısıtlamalarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Ama ne olursa olsun Filistinlilerin haklı direnişini elimizden geldiğince duyurmaya ve yaymaya çalışacağız. Yapılan bu soykırım karşısında Malkom X’in şu sözleri hep aklıma geliyor: “Bir taş at, bir şiir ateşle, bir yumruk yükselt, sesini yükselt, duvara bir slogan yaz.” Bizi yok sayacaklar, biz daha çok var olacağız. Gazze halkının varlığını ortadan kaldırmak isteyen zalim İsrail karşısında, bizleri sosyal medyadan susturmaya çalışsalar da susmayacağız. Şair İsmet Özel’in dediği gibi: “Biz bağıracağız, birileri hiç duymayacak, hep aynı hikâye, duyanlara selam olsun” diye söyledi.

özel haber  (5)

SOSYAL MEDYA SORUMLULARI İSRAİL’İ DESTEKLİYOR!

Gazzeli Sameh Alnabih ise şu düşüncelerini dile getirdi, “Filistinli halka desteğin azalması için sosyal medya hesaplarının kısıtlama alması normaldir. Çünkü sosyal medya platformlarının sorumluları İsrail Devleti'ni destekliyor. Yalan yaymalarına yardımcı oluyorlar. Ama dünya ve insanlar bu yalanlara çok şükür inanmıyor. Tüm bu kısıtlamalara rağmen, her şekilde dünyaya gerçekleri göstermeye çalışmak bizim görevimizdir. Filistin davasının haklı bir dava olduğunu ve işgal altındaki toprakların kurtarılması için herkesin onu desteklemesi ve yardım etmesi gerekiyor.”  

TUBA KAYA   

Editör: Birkan Bakay