İLİŞKİLERDE, Sürdürebilme Çabası Mı? Zamanını Kollayıp Bitirmek Mi?

                Öncelikle şunu söylemeliyim ki, her ilişki bir dünya ve her ilişki kendi kurallarıyla vardır.Kişisel karakterlerimiz bir ilişkiyi elbette etkiler ama bakıyoruz ki, menfaatler söz konusu olduğunda karakterlerde esneyebiliyor.

                Okadar çarçabuk yaşayıp tüketiliyor ki ilişkiler aşk(!) lar.Yıllar süren  aşklara gıptayla bakar olduk.Sırrı (!) olmalı elbette.

İnsan ilişkilerinin temelini sağlıklı iletişim oluşturuyor.

                İlişkileri geliştirmek, iyileştirmek ,bu birliktelik şansını doğru ve bilinçli bir şekilde kullanmak,ilişkierde tükenmeden tüketmeden zaman içinde sevgiye dönüşebilecek bir aşkı sürdürmek için;  koşulsuz sevgi ,ilgi ,anlayış ,saygı ,takdir , kabullenme ,güvenme  ve saygı gereklidir.

Burda sabır kelimesi ,zamanını kollayıp ilişkiyi bitirmek isteme duygusuyla karışmasın!

                Acı ,yoksulluk ,haksızlık gibi istenmeyen durumlar karşısında , onların geçmesini bekleme erdemine sabır denir.Sabır geçeceğine şartların değişeceğine  inancın olmasıyla olur.Sabır  katlanmak değildir, değişime inanmaktır.

                Anlayışlı olmak ,yargılamadan''senin duygularını hissedebilirim ''demektir.

                Saygı özel ve değerli hissettirmek ,ölçülü davranmak,bir kişiye bir eyleme ,başarıya yüksek değer vermekten doğan özel duygudur.İlişkinin en başındaki  nazik güzel değerli söz ve davranışlar ilerleyen zamanlarda azalmaya başlayabilir.Ancak unutulmamalıdır ki , insanları bir arada  tutan bağları kuvvetlendiren  nezaket,sevgi, jestlerdir.

                Saygılı bir yaklaşım, karşısındaki kişinin haklarını isteklerini ,gereksinimlerini kabul etmeyi içerir.

                Saygı duymanın nedeni,korku olmamalıdır...Nezaket ve karşı tarafın bunu hak ettiğine inanmak olmalıdır. Saygı olmayan ilişkilerde sevgi de bitmeye mahkumdur...

                İlişki direnci diye de  bir olgu var, ilişkiler çıkmaza girdiğinde, daha mantıklı ama daha  zor olan  bu yol intikam alma yada kaçıp gitme, saklanma isteğine karşı ,ilişkiye  devam edebilmedir.

                Uç noktalara gidip  duygularımızı eğitebilmek ,farklılıkları pürüzleri törpülemek birliktelik yaşamını sürdürebilmektir.

                İlişkşleri şekillendirirken daha en başından dikkat etmemiz gereken noktalar vardır.bir kişinin hassasolduğu konu diğeri için hiç önemli olmayabilir.

                Önemli olan karşı tarafı istediğimiz gibi davranmaya zorlamak değil ,bizi anlamasını sağlamak ve onu anlamaktır. Ancak iki tarafın birbirini olduğu gibi  kabul edebilmesi, saygı duyması ilişkiyi  sürdürülebilir yapar.

                Ancak , karşı tarafı değiştirme ,  tamda istediğimiz gibi karaktere  sokma çabası içine girerseniz, bu sabır değil boşa kürek çekmektir.

                Gerçekle yüzleşmeden ne beklediğimiz, karşı tarafın ne beklediği düşünülmeden, irdelenmeden menfaatler doğrultusunda sürdürülen ilişkiler tıkanmaya ve mutsuz çiftlere, biten ilişkilere mahkumdur.

                İlişkilerde öncelikler önemlidir.Önceliğiniz sevdiğiniz, sevdikleriniz olsun.

                Sevdikleriniz ve sevenlerinizle mutlulukla...