Toplumda en sık görülen sıkıntılar arasında sindirim sistemi problemleri gelmektedir.  Sindirim sistemi vücudumuzun en geniş alan kaplayan sistemlerinden biri olduğu ve farklı işlevlere sahip bölümleri bulunduğu için  çok sayıda da rahatsızlıkla karşılaşılmaktadır. 

Düzensiz yemek yeme alışkanlıkları ve kilo alma eğilimleri nedeniyle özellikle belli bir yaşın üzerindeki bireylerde sıklıkla bir ya da bir kaç sindirim sistemi problemi karşımıza çıkmaktadır.  En sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi hazımsızlık ve eşlik eden gaz ile şişkinliktir. Düzenli yemek yeme alışkanlığı, gaz yapma olasılığı yüksek olan besinlerden uzak durma bu noktada çözüm olabilirken doğal bir destek olarak anason yağı kullanılabilir.

Toplumda sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de mide ve barsak sisteminde karşılaşılan ülser adı verilen yaralardır. Bu durumun önlenmesi için asitli gıdalardan, ağrı kesicilerden ve stresten uzak durmak gereklidir. Bununla birlikte yara oluştuktan sonra iyileşmesi için destek almak gerekecektir. Bu noktada zeytinyağlı kudret narı yara üzerine kapatarak iyileşmeyi kolaylaştırmaktadır. Yine özellikle H. Pylori denen bir mikroorganizmanın neden olduğu durumlarda damla sakızı desteği de yardımcı olabilir. 

Sindirim sisteminin en sık karşılaşılan sorunu ise reflü adı verilen durumdur. Mide asidinin yukarı kısımlara kaçmasına neden olan mide ile yemek borusu arasındaki kasın gevşemesiyle karakterize bu durum oldukça rahatsız edici olmaktadır. Yağlı, asitli ve acı yiyeceklerden uzak durmak, sigara içmemek rahatsızlığı azaltacaktır. Destekleyici ürün olarak domateste yoğun bulunan likopen kullanılabilir.

Kaynak:

  • Grassi M. Et al. Changes, functional disorders and diseases in the gastrointesinal tract of elderly. Nutr Hosp 2011; 26(4): 659-68
  • Disorders of the gastrointestinal tract, pancreas, liver and gall bladder. Biology of disease. Chp.11, pp. 277- 314