Anadolu’nun önemli tarihi ve kültürel miraslarından olan, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sille’nin tüm yönlerinin alanında uzman isimler tarafından geniş bir yelpazede ele alınacağı II. Uluslararası Sille Sempozyumunda ikinci günüde geride kaldı. Geniş bir yelpazede ele alınan 2. Uluslararası Sille Sempozyumu Sille’nin coğrafi ve tarihi özelliklerinden, bugüne ulaşan eserlerin özel başlıklarda incelenmesine, imar ve koruma planı örneklerinden giyim kültürüne çok çeşitli ve geniş bir alanda ele alınacak olan Sille’nin geçmişten günümüze taşıdığı kültürel miras ortaya çıkarmaya katkı sağlıyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr.Öğr.Üyesi İlker Mete Mimiroğlu Sille’nin önemli bir kültür hazinesi olduğuna dikkat çekerken, NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Genel Sanat Tarihi Anabilim Dalı Prof. Dr. Ahmet Çaycı da Selçuklu Belediyesi’nin kültürel çalışmaları ve Sille’ye yapmış olduğu çalışmalar  ile Türkiye örnek çalışmalar yaptığını ifade etti.

2-8-82

‘SİLLE ÖNEMLİ BİR KÜLTÜR HAZİNESİ’

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr.Öğr.Üyesi İlker Mete Mimiroğlu, Sille’nin önemli bir kültür hazinesi olduğuna dikkat çekerek, “Sille sadece Konya için değil, Türkiye ve dünya için önemli bir yer. Sille çok önemli bir kültür hazinesi. Bu öneminden ötürü 1900’nün başlarından kitaplar basılmış, yurt içinde ve yurt dışında araştırmalar yapılmış. Son dönemlerde Selçuklu Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar ile Sille önemli bir kültür ve turizm merkezi oldu. Bu bakımdan yapılan çalışmaları bilimsel olarak desteklemek gerekiyor. Hocalarımızın çeşitli olarak yaptığı çalışmalar var ama bunları biz on yıl önce sempozyum şeklinde topluca 1. Ulusal Sille Sempozyumu ile taçlandırmıştık.  İlk düzenlediğimiz sempozyumda genel konuları işlemiştik.  Şimdi düzenlediğimiz 2. Ulusal Sille Sempozyumun da da önceki sempozyumda ele alınmayan konuları ele almak istedik. Özellikle yabancı katılımcı misafirlerimiz ile bu sempozyumu zenginleştirdik.” ifadelerini kullandı.

2-9-73

‘ÖNEMLİ BULGULARA RASTLADIK’

2. Ulusal Sille Sempozyumunun önemine dikkat çeken Mimiroğlu, konuşmasına şöyle devam etti; “Son yapılan çalışmalarda görüldü ki 15. Yüzyılda Fatih Sultan Mehmet döneminde Konya ve Karaman bölgesinde çok sayıda Müslüman ve gayrimüslim Avrupa’ya Balkanlara yerleştirilmiş. Bu bakımdan Gevale Kalesi’nin eteğinde yaşayan halkında bugün Yunanistan’ın Kavala, bölgesine gittiği iddia ediliyor. Bu konudaki çalışmalar daha yeni aşamada. Osmanlı arşivinde çalışmalar başlatıldı. Bu da hem 1900’lerin başında gidenler hem 15. Yüzyılda Konya ve Karaman ile Kavale ile arasında müthiş bir iletişim ortaya çıktı. Bu bağlamda biz bunu hem inceledik. Hem de sempozyumda bunu vurgulamak için çeşitli konular ele alındı. Sempozyum kapsamında açtığımız sergi sadece Sille için değil birçok alanda önemli eserler bulunuyor. Bu eserlerin de çoğunluğu Yunanistan’da. Yaptığımız incelemelerde özellikle Konya ve Sille ile bilginin Yunanistan’da olduğunu gördük. Bu bağlamda gerekli izinleri alarak bu eserleri fotoğrafladık. Bu fotoğrafları da burada sergileyerek bir taraftan da tanıtmak ve farklı alanlarda kullanılmasını istedik.  Bu bağlamda iki arşivde çalışmalar yürüttük.  Konya’dan Yunanistan’a giden 120 eser bulduk. Sergimiz oldukça ses getirdi. Serginin yurt dışında da üç farklı noktada sergilenmesi adına teklif geldi.  İstanbul’dan da bir teklif geldi. 2024 yılı içerisinde teklif gelen yerlerde bu sergimizi yapacağız. Bu çalışmalar Sille’nin tanıtımına da etki edecek. Kavala’da yapacağımız sergide Sille’nin ve Konya’nın da tanıtımına katkı sağlayacak.”

2-2-104

SELÇUKLU BELEDİYESİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK ÇALIŞMALAR İMZA ATIYOR’

Depremin izleri ABD'de birinci seçildi! Depremin izleri ABD'de birinci seçildi!

NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Genel Sanat Tarihi Anabilim Dalı Prof. Dr. Ahmet Çaycı da Selçuklu Belediyesi’nin kültürel çalışmaları ve Sille’ye yapmış olduğu çalışmalar   ile Türkiye örnek çalışmalar gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, “1. Ulusal Sille Sempozyumunu 2013 yılında gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz 2. Ulusal Sille Kongresi özellikle Yunanistan’dan katılan misafirlerle uluslararası bir durum kazandı.  Bu sempozyum sadece sempozyumdan ibaret değil. Sergi ile de bunu bütünleştirme yoluna gittik. Dolaysıyla sergi ile birlikte komple bir hal aldı. Sille eski bir yerleşim yeri. Sille yerleşim yeri olmasından öte kültürün ve kültür katmanlarının tamamını barındıran bir yerleşim yeri.  1920’ye kadar iki farklı etnik ve dini yapının yaşamış olduğu Anadolu’daki önemli yerlerden bir tanesi. Özellikle Konya’daki gayrimüslimlerin Sille’de bulunmuş olması Konya’daki bu yapılanmanın ne kadar düzgün bir şekilde uzun süre devam ettiğinin göstergesi.  Sille’nin geçmişini ve tarihini böyle önemli bir sempozyumda gerçekleşmesine katkı sağlayan ve destek veren Selçuklu Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin   Silleyi Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği, Kapadokya Araştırma Merkezi, Yunanistan Sille Derneği, Küçük Asya Araştırmaları Merkezi’nin katkıları da oldukça önemli. Selçuklu Belediyesi kültürel çalışmalar ve Sille’ye yapmış olduğu çalışmalar   ile Türkiye örnek çalışmalar gerçekleştiriyor. “

2-7-95

2-3-96

2-4-101

2-6-96

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay