Şeker Hastalığı, bilimsel adıyla diyabet özellikle de ileri yaşta ortaya çıkan  ve Tip 2 diyabet denen şekli ülke ekonomisine en çok zarar veren hastalıkların başında gelmektedir. TURKDIAB çalışmasına göre Türkiye nüfusunun %13.7'si diyabet hastasıdır ve bir o kadarının da diyabet eğilimi bulunmaktadır. Daha da önemlisi toplumdaki diyabet oranı son 8 yılda nerdeyse 2 katına yükselmiştir. Diyabet gerek ölüme neden olması gerekse uzun yıllar yaşam kalitesini bozucu etkileriyle çok önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Beraberinde getirdiği kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, göz sorunları ve diyabetik ayak problemleri nedeniyle hem devlete hem de bakım verenlere büyük yük oluşturmaktadır.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü olması nedeniyle Kasım ayında şeker hastalığı ilgili bilinçlendirme etkinlikleri yapılmaktadır. Tip 2 diyabetin teşhisi ve tedavisi konusunda halk bilinçlendirilmektedir. Kanda normalden fazla şeker olması ile karakterize bir hastalık olan Tip 2 diyabet çok ciddi bir hastalıktır. Yukarıda ifade ettiğim sayılardan ve gerçeklerden daha da korkutucu olanı şeker hastalığının sessiz bir katil olmasıdır. Şeker hastalığı olanlar uzun süre bunun farkında olmadan yaşamakta ve teşhis konulduğunda aslında çok uzun zamandır kanlarında yüksek şeker oranları ile yaşamaktadırlar. Bu yüksek şeker oranı zaman içerisinde o kişinin başta kılcal damarları ve sinirleri olmak üzere pek çok organına zarar vermektedir. Tüm bunlar olurken de kişi halen yüksek şekerli besinler yemeye devam etmektedir. Elimizdeki verilere tip 2 diyabeti olan kişiler teşhis konulduğunda hemen hemen 10 yıldır şeker hastasıdır. Bu 10 yıl boyunca da organları zarar görmüştür. Zarar gören organlar içerisinde kalp, böbrek ve göz gibi hayati organlar vardır. Diğer taraftan hasar gören kılcal damarlar ve sinirler nedeniyle vücuttaki yaralar güçlükle iyileşmektedir. Özellikle ayaktaki yaraların iyileşmemesi ayak ve bacak kesilmelerine neden olmaktadır. Bu durum tıpta “Diyabetik Ayak” olarak adlandırılır.

Tip 2 diyabetin en önemli özelliklerinden bir tanesi de ailesel geçiş göstermesidir. Bu nedenle ailesinde özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan şeker hastalığı olanlar dikkatli olmalı ve düzenli olarak kan şekerlerini kontrol ettirmelidir. Şeker hastalığı ne kadar erken fark edilir ve kontrol altına alınırsa zararı o kadar az olacaktır. Diğer taraftan halihazırda şeker hastalığı olanlar da organlarının zarar görmemesi için çok dikkatli davranmalıdır. İlaçlarını düzenli almalı, düzenli kan şekeri kontrolü yapmalı ve diyetlerine özen göstermelidir. Tip 2 diyabette en önemli nokta yaşam tarzının düzenlenmesidir. Hareketin yoğun olduğu, diyete dikkat edilen ve sigaradan uzak durulan bir hayat en idealidir. 

Bu Kasım ayında şeker hastalığını sizler de fark edin ve fark ettirin. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Kaynaklar:

1. http://www.turkendokrin.org/files/file/TURDEP_II_2011.pdf

2. http://www.diabetcemiyeti.org/c/turdep-2-sonuclarinin-ozeti