Teknolojinin bize hediyelerinden biri de sevdiklerimize daha yakın olmak. Hava yoluyla kısa süre içinde olmak istediğimiz her yere kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Ancak günlük hayatımızdan oldukça farklı olan bu ortamlarda sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gereken, gözden kaçan küçük detaylar var.

Araştırmalara göre, soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski, uçaklarda daha yüksek. Daracık bir alanda birçok insanın bir arada bulunduğu bu ortamlar bakteri ve virüslerin yaşaması ve çoğalması için çok uygun. Hava değişimi yeterli olmadığından, havada asılı kalan hastalık yapıcı mikroorganizmaların bulaşma olasılığı çok daha yüksek. Bu nedenle sık uçuş yapanların mutlaka bağışıklık sistemini güçlendirmesi, vücudun hastalıklara karşı dayanıklılığını arttırması gerekiyor. Özellikle kış aylarında bu amaçla takviye alınması hayat kurtarıcı olabilir.

Yüksek irtifada radyasyon maruziyeti daha fazla olduğundan, çeşitli kanserlerin görülme sıklığının arttığı da bildiriliyor. Bu süreçte oluşacak ve hücre yapısına zarar vererek kanser oluşumunu tetikleyecek oksijen radikallerinden vücudu korumak ise antioksidan destek alarak mümkün.

Uzun süreli uçuşlarda mutlaka dikkat edilmesi gereken en önemli konu vücudun hareketsiz kalması. Özellikle tromboz ve dolaşım sistemi bozukluklarından korunmak için belli aralıklarda kalkıp dolaşmak, basit egzersizler yapmak dolaşım sistemini çok önemli problemlerden korumanın basit bir yolu.

Uzun uçuşların ardından gelişen uyku bozukluklarının etkisi bir haftaya kadar sürebiliyor. Saat farkının da eklenmesiyle kayan ve güne uyum sağlayamayan vücut saati, konsantrasyon bozukluğu, mental ve fiziksel kapasitenin düşmesinin temel nedeni. Uçuş öncesinde iyice dinlenmiş, yeterli beslenmiş ve uygun miktarda sıvı tüketmiş olmak vücut direncini korumak için önemli.

Uçak içerisindeki havanın nem oranının oldukça düşük olması, ciltte kuruluğa ve vücut sıvısının kaybına neden olması, yeterince sıvı almanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan diğer bir konu. Vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar sıvı tüketmekle birlikte, cilt bütünlüğünü korumak için uygun ve doğal nemlendiricilerin de sık sık kullanılması konforlu bir uçuş için önemli.

Detayları önemseyin, sevdiklerinize doğru yol alırken sağlığınızdan olmayın.