Kemiklerin kıkırdakla örtülmüş uç kısımlarının, çeşitli bağlarla bağlanmasıyla oluşan eklemlerimiz, serbestçe hareket edebilmemizi sağlar. Ömür boyu hareket halinde olan eklemlerimiz, zamanla aşınabilir, hassasiyeti artabilir veya ufak travmalarla hasar görebilir. Genel bir terim olarak romatizma, kemik, kas ve eklemlerin etrafındaki ağrı veya acıyı tarifler. Eklem iltihabı anlamına gelen artrit de, birçok durumdan kaynaklanabilir.

Romatizma ve artrit olarak tanımlanabilecek çok fazla sayıda hastalık bulunmaktadır. Romatoid Artrit bu hastalıklardan yalnızca biridir. Romatoid artrit, dünyada en sık görülen iltihaplı romatizmaların başında gelir ve eklemlerde en fazla tahribata yol açan romatizmalardan biridir. Öncelikle küçük eklemler olmak üzere tüm eklemleri tutabilen bir ekem hastalığıdır.

Sıklıkla ailesel yatkınlığı olan bireylerde bilinmeyen bir takım çevresel ve bedensel başka faktörlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkabilir. Hastalığı tetikleyen faktörler, üzüntü, stres, mikrobik faktörler, travmalar olabilir.

Romatoid artrit, genellikle 20-50 yaşları arasında başlar ve kadınlarda daha sık görülür. Özellikle el ve ayak parmakları gibi küçük eklemleri karşılıklı olarak tutar. Tutulan eklemlerde özellikle geceleri artan şiddetli ağrı ve şişlik görülür. Ağrı soğuk uygulama ile rahatlar. Eklemlerde sabah sertliği ve tutulmalar karakteristiktir. Kalıcı yapısal bozukluklar oluşturacağından erken dönemde tedavi edilmesi önemlidir.

Erken teşhis ve erken başlanan tedavi çok önemlidir. Ne kadar geç kalınırsa, sonrasında hastalığı kontrol altına almak o derece zor olabilir veya geriye dönüşümsüz hasarlar oluşabilir. Tedavide amaç, hastalığın hasar yapmasını engellemek ve eklem yapı bozukluklarını olabildiğince önlemektir. Çok çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır ve her geçen gün yeni yöntemler geliştirilmektedir. Hekim yönlendirmesiyle başlanan ilaç tedavileri ihmal edilmemeli ve bırakılmamalıdır. 

Hasta ve hasta yakınlarının eğitimi, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi, uygun egzersizlerin günlük olarak yapılması, psikolojik olarak sağlıklı ve dengede olmak, stresten uzaklaşmak, eklemleri korumak ve hareketleri kolaylaştırmak için önemlidir.

Vücudumuzda meydana gelen tüm rahatsızlıklardan kurtulmanın yolu aynıdır. Sağlıklı ve doğal beslenmek, egzersiz yapmak, yeterince uyumak ve stresten uzak olmak. 

Yolunuz buralardan geçsin…