Eğitimlerini donduran ya da tamamen bırakan üniversite öğrenci sayısında artış görülüyor. Bunun temel sebebinin geçim sıkıntısı ve gelecek kaygısı olduğunu aktaran Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul ise, son 5 yılda 2 milyonun üzerinde öğrencinin eğitimini yarıda bıraktığını açıkladı.

2-1 bahattin ertugrul

AVRUPA’DA GARSONLUK YAPMAYI, TÜRKİYE’DE ÇALIŞMAYA TERCİH EDİYORLAR

Bahattin Ertuğrul, son zamanlarda üniversite öğrencilerinin kayıtlarını dondurma ya da okulu tamamen bırakma nedenlerini anlattı. Başkan Ertuğrul, “İnsanlar artık umutlarını yitirdi. Ülkemizde 7 milyona yakın üniversite öğrencisi var ve neredeyse hepsinin kafasında, “Okul bitince ben ne yapacağım, iş bulabilecek miyim, nasıl bir geleceğim olacak, geçinebilecek miyim?” gibi düşünceler bulunuyor. Bunlar zamanla derin kaygılara dönüşüyor. Dolayısıyla kısa yoldan hayata atılmak isteğiyle hareket edip üniversiteyi bırakıyorlar. Son 5 yılda 2 milyonun üzerinde öğrenci üniversiteyi bıraktı veya dondurdu. Gençlerimizin umutlarının yok olduğunu düşünüyorum. İnsanların umudunu alırsanız, her şeyini alırsınız. Gelecek kaygısı, çocuklarımızın üniversiteyi bırakmalarına sebep oluyor. Avrupa’ya gidip garsonluk yapmayı, burada çalışmaya tercih ediyorlar. Çünkü Avrupa’da çalıştıklarının karşılığını maddi olarak alacaklarını biliyorlar” şeklinde konuştu.

KTO Karatay, yeşil enerjiye bu bölümle hazırlandı! KTO Karatay, yeşil enerjiye bu bölümle hazırlandı!

2-3-99

DAHA ÖĞRENCİYKEN GEÇİM KAYGISI SÖZ KONUSU OLUYOR

Geçinmenin artık çok zorlaştığını ifade eden Başkan Ertuğrul, eskiden üniversite öğrencilerine verilen burs veya kredi ücretinin ihtiyaçları çok rahat karşıladığını anımsattı. Şimdi bir öğrenciye 2 bin liranın yetmediğini söyleyen Ertuğrul, “Gençlerimizin hiç mi sosyal hayatı, temel ihtiyaçları olmayacak? Yol, kitap, yurt, sosyal hayat, yemek parasını nasıl karşılayacaklar? Üniversite, gençlerin kişilik kazandığı bir yerdir. Bunun için de sosyal ortamlara girmeleri lazım. Ancak birçok öğrenci bunu kendine sağlayamıyor. Özellikle 17 bin 2 liralık asgari ücretle çalışan bir babanın çocuğuna bu tarz olanaklar sağlaması çok zor. Bundan dolayı üniversite öğrencilerinin çoğu daha okurken bile geçim kaygısını sırtından atamıyor” ifadelerini kullandı.

2-4-104

ÜNİVERSİTELER PİYASA HALİNE GELDİ

Türkiye’de 208 tane üniversite bulunduğunu kaydeden Ertuğrul, bunların 127’sinin devlete ait olduğunu dile getirdi. Başkan Ertuğrul, “Amerika’daki bir üniversitenin yarı bütçesi, bizim 127 devlet üniversitesinin bütçesine eşit. Bu da Türkiye’de yükseköğretime yeterince önem verilmediğini gösteriyor. Artık üniversiteler para kazanmanın bir yolu oldu ve piyasalaştı. Kısacası paranız varsa iyi eğitim alabiliyorsunuz” diye konuştu.

2-5-97

ÖĞRENCİLERİ OYALIYORLAR!

Başkan Ertuğrul, Türk toplumunda ‘herkes üniversite okumalı’ gibi yanlış bir inanışın olduğundan yakınarak ülkede 1000 kişiye düşen üniversite öğrenci sayısının 95, Norveç’te 54, İsveç’te 42, İsviçre’de 37, Lüksemburg’da 12 olduğundan bahsetti. Ertuğrul, “Dolayısıyla herkes üniversite okumak zorunda değil. Bizim ara elemana da ihtiyacımız var. Bunun eksikliğini son dönemlerde çok görüyoruz. Bunu hep söylüyoruz. Fakat insanlar üniversiteyi bir çıkış kapısı olarak görüyorlar. Bunun aksine eğitimde nitelik olarak kötüyüz. 2023-2024 öğretim yılında dünyada ilk 500’e giren üniversitemiz yok. Bu sefer de gençlerimiz yurt dışına gitmek istediğinde sorgulanıyor. Ancak öğrenciler, “Ben yurt dışına çıkıp garsonluk yapsam bile bir araba veya ev alabilirim” diye düşünüyor. Çocuklarımızın aklındaki, “Boşuna mı okuyorum?” kaygısını silip atmamız lazım. Eğitim, devletin en önemli konularından biridir. Çünkü eğitim, geleceğe yön verir. Bizde ise akşamdan sabaha yönetmelikler çıkarılıyor, müfredat değiştiriliyor. Üniversitelerin; bağımsız, özerk hâle gelmesi, rektörlerini seçmesi ve bilim yuvası olması lazım. Ama maalesef bunlar olmuyor. Gençleri, üniversitelerde oyalıyorlar” diye kaydetti.

BU ÜLKE GENÇLERLE VAR OLACAK

Gençler için tavsiyelerde bulunan Ertuğrul, son olarak şunları söyledi: “İşini iyi yapan kimse işsiz kalmaz. Bu yüzden evlatlarımızın üzerlerindeki kaygıları atmalarını istiyoruz. Bu ülkenin gençleri kıymetli, akıllı ve değerli. Geleceğimizi inşa edecek gençlerimiz ne olursa olsun umutlarını yitirmesinler. Türkiye, onlarla var olacak. Gençler olmadan biz bir hiçiz.”

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay