ABD denince sağlık konusunda ilk akla gelen kelime sanırım obezite. Halkın yaklaşık %40’ı obez ve bu da 100 milyonun üzerinde bir rakam ediyor. Gerçekten de düşünce korkutucu. İi yönden hem sağlık hem de harcamalar yönünden. Bu durum ABD’ye gerçekten de çok büyük bir sağlık harcama yükü getiriyor. Yıllık 200 milyar dolarlık bir yükten bahsediyoruz ki çok büyük bir harcama kalemi.

İstatistiklere bakınca eğitimli kişilerde obezite daha az. Gelir düzeyi yükseklerde de daha az olarak gözleniyor. Bu durumda geliri düşük ve eğitimsiz kesim daha sağlıksız besleniyor ve yaşıyor ki obezite daha fazla gibi bir sonuç çıkıyor. Gerçekten de ABD’deki yaşamı görünce bunu daha iyi anlıyorsunuz. Obeziteye neden olan her şey çok daha ucuz marketlerde  ve spor salonları tabii ki belli bir ücrete tabii. Bu iki bileşen bir araya gelince sağlıksız beslenen ve spor yapmayan kişiler obeziteye doğru ilerliyor. Genetik yatkınlık da buna eklenince şu anki tablo karşımıza çıkıyor. Siyahiler ve hispanikler genetik olarak kilo almaya daha yatkın. 

BU gün geçtikçe artan problem karşı alınması gereken en önemli önlem davranış terapisi yani alışkanlıkları değiştşrmek lazım. Başta yeme alışkanlıklarını ve hareketsizliği. Sağlıklı beslenme bilincinin edindirilmesi ve yüksek kalorili besinlerden daha düşük kalorili besinlere geçilmesi önemli. Diğer taraftan en zor kısımlardan biri hareketli bir yaşam bilincinin kazandırılması. Özellikle kilolu insanların hareket etmeye alıştırılmasında pek çok güçlük yaşanıyor.

Obezitede baska bir problem ise hekimlerin bu konuda eğitimli olmaması. Obeziteyi odağına alan ve bu konuda çalışan hekim sayısı olması gerekenden çok az.  Bu konuda daha fazla hekim eğitimi yapılması bir çözüm olarak değerlendirilebilir.

Obezite konusunda alarm veren durumlardan bir tanesi de çocukluk çağı obezitesi. Bu konuda acil önlem alınmazsa gelecekte sorun daha da büyüyecek gözüküyor. Bilgisayar başında oturup hazır yemek yeme alışkanlığına sahip çocuklar geleceğin obez bireyleri olarak karşımıza çıkacaklar. Bu konuda otoritelerin önlem alması gerekiyor. 

Türkiye’deki yemek alışkanlıklarımız korursak ve sağlıksız beslenmeden kaçınırsak ABD’deki duruma düşmeyiz ancak Türkiye’de de çocukluk çağı obezitesi dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi. Bu konuda önlemler alınması gelecek nesillerin obeziteden korunması anlamında önemli.

Kaynaklar

  • https://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html
  • https://www.ajmc.com/newsroom/5-things-to-know-about-obesity-in-the-united-states