31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nin tamamlanmasının ardından, seçimde şaibeler olduğu gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri iptal edilmişti. 

Seçimlerin yenilenmesi kararının çıkmasıyla, yeni bir seçim tarihi olarak 23 Haziran belirlenmişti. 

Yaşanan bu sürecin ardından, İstanbul için seçim maratonu yeniden başlamış oldu. 

Siyasi partiler yaklaşık 3 ay süreyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yeniden kıyasıya bir yarışa girdi. Nihayet, tüm Türkiye’nin kilitlendiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimleri dün gerçekleştirildi. 

***

İstanbul seçimlerine, geride kalan 3 aylık süre içerisinde birçok tartışmayla, gündeme oturan konularla girildi. Hem Binali Yıldırım hem de Ekrem İmamoğlu adına oldukça çetin geçen bir süreç oldu. Bunun nedeni ise hiç kuşkusuz 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nden çıkan sonuçlardı. Hatırlayalım; 31 Mart’ta Ekrem İmamoğlu seçimi önde tamamlamıştı. Ancak rakibi Binali Yıldırım ile olan arasında olan fark 13 bin 729 olarak açıklanmıştı. 

Farkın bu kadar az olması, yenilenmesine karar verilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sürecinin de oldukça hareketli geçmesine neden oldu. 

***

Seçimler sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kapsasa da, seçim sathı tüm Türkiye’ydi. Gerek adaylar gerek siyasi partiler, 3 aylık seçim çalışma sürecinde seçimi bir genel seçim havasında sürdürdü. Özellikle İstanbul’un kozmopolit yapısını değerlendirmek isteyen adaylar, birçok ilden destek istedi. Ekrem İmamoğlu Trabzonlu olmasından dolayı Karadeniz turuna çıktı. Binali Yıldırım kürt seçmenlerin oyunu almak için Diyarbakır ziyareti gerçekleştirdi. İstanbul’daki hemşehri dernekleri, sivil toplum kuruluşları seçimlerin en kilit noktası oldu. Adaylar ve partiler, buralarda seçim çalışmaları yürüttü. Nihayetinde, sadece İstanbul değil, neredeyse tüm Türkiye bu seçimlerin ortağı oldu. 

***

Bunun yanında İstanbul seçimleri, Anadolu şehirlerinin de buradaki çalışmalarına şahit oldu. Konya’dan örnek verecek olursak; Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, merkez ilçe belediye başkanları, taşra ilçelerinin belediye başkanları, partilerin ilçe başkanları ve üst düzey yöneticileri, milletvekilleri, İstanbul’a giderek seçim çalışmalarına katıldılar. Özellikle buradaki Konyalı dernekleriyle biraraya gelerek, destek istediler. Bu özelliğiyle İstanbul seçimleri, tarihi açıdan seçim stratejisi anlamında üzerinde tez yazılabilecek bir niteliği içinde barındırarak sonuçlanmış oldu.

***

Gelelim seçim sonuçlarına. 31 Mart’ta 13 bin 729 olan oy farkı, yenilenen seçimlerde neredeyse 700 bine çıktı. Peki bunun nedeni neydi? Özellikle son 1 hafta AK Parti’nin yürütmüş olduğu seçim stratejisi, büyük bir hata oldu. Terörist başı, bebek katili Apo’nun mektubunun açıklanması, bu açıklamanın devletin ajansı olan Anadolu Ajansı aracılığıyla duyurulması, Kürt seçmenin oyunun alınması uğruna yapılan yanlış hamleler, milliyetçi kesimin sinir uçlarıyla oynanmasına neden oldu. Üstüne üstlük, yine devletin televizyonu olan TRT’den İmralı canisinin kardeşinin çıkartıldığı görüntüler, Türk halkını daha da öfkelendirdi. HDP’nin oylarını bölmeye yönelik yapıldığı varsayılan bu girişimler, ters tepti. Bu da sandığa 700 bin oy farkıyla yansımış gibi görünüyor.  Bu açıdan, AK Parti, doğru stratejilerle alabileceği İstanbul’u, farklı bir şekilde kaybetmiş oldu. Günahıyla, sevabıyla geride kalan bir seçimi daha atlatmış olduk. Sonuç her ne olursa olsun, milletin iradesine güvenip, artık önümüze bakmalıyız. Özellikle uzun bir seçim sürecinden dolayı ipin ucunu kaçırdığımız ekonomi alanına yeniden yönümüzü dönüp, ekonomik sıkıntıların giderilmesi için biran önce adımların atılmaya başlanması gerekiyor. Sevgi, saygı ve dua ile…