Manevi atmosferin tavan yaptığı Ramazan ayında en çok ziyaret edilen yerlerden biri de mezarlıklar...

Ölülerin defnedildiği mezarlıklar aslında bu şehre bir yerde can veriyor. O kadar yeşillendirme çalışması yapılmasına rağmen, Konya'ya tepeden baktığınız zaman yeşilin en yoğun olduğu alanlar olarak mezarlıklar karşımıza çıkıyor. 

Şehrin tam da orta yerinde bulunan Musalla Mezarlığı, Üçler Mezarlığı, Hacı Fettah Mezarlığı ve diğer mezarlıklar, adeta bir nefes veriyor bu şehre. 

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında mezarlıklar daha bir kalabalık. Daha çok ziyaretçi alıyor mezarlıklar. 

İnsanlar geçmişlerini, atalarını ziyaret ediyor. Mezarları başında bir dua okuyor. 

Kabir ziyaretine ilişkin Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şerifi'nde, “Ben kabirleri ziyaretten sizi yasaklamıştım. Artık onları ziyaret edebilirsiniz. Çünkü kabirler sizlere ahireti hatırlatır. Kim kabir ziyareti yapmak istiyorsa yapsın, ancak batıl bir söz söylemesin” buyuruyor. 

Mezarlıklar insana ölümü hatırlattığı için arada ziyaret etmek gerekiyor. İnsan mezarlığa gittiği zaman, geçmişini, dününü hatırlarken, yarınının nasıl olacağını düşünerek bugünün muhasebesini yapabiliyor. 

Şehrin orta yerinde, onca gürültünün arasında, sessiz ve sakin, kendinizle baş başa kalabileceğiniz mezarlıklar, hem ölümü, hem de yemyeşil dokusu ile ölümden sonraki hayatı da anlatıyor. 

Hem maddi, hem de manevi olarak faydalarını sayabileceğimiz mezarlıklar bazen de hiç umulmadığı kadar tehlikeli olabiliyor. 

Bu tehlike de ilgililerin ihmalkarlıklarından kaynaklanıyor. 

Musalla Mezarlığı'nın içi şimdilerde köpek barınağından farksız. Mezarlığı belli yerlerinde adeta koloniler kurmuşlar. Sürü halinde gezen köpekler, mezarlık içerisinde hoşt demeye görün, hemen havlaya havlaya kovalamaya başlıyor sizi. 

Mezarlığa bu köpeklerin nereden ve nasıl geldiği de bilinmiyor. Ancak orası bir mezarlıksa, o köpeklerin de oradan alınması gerekiyor. 

Köpekler sadece insanlara değil, mezarlara da zarar veriyor. Bazı mezarların üstünde derin kuyuların açılmış olduğunu görünce hayretim bir kat daha arttı. Özellikle yeni mezarların üstünde derinliği 30-40 santime kadar olan çukurlar açmışlar. 

Hayvanların duyuları bize göre daha açık oluyormuş ya, aklıma yeni gömülmüş cesedin kokusunu alıp cesede ulaşmak için toprağı kazmaya çalıştıkları geliyor. 

Mezarlıktaki görevlilere Musalla'nın köpekleri ile ilgili gelen ziyaretlerin haddi hesabı yok. Görevliler de aslında köpekleri yakalamaya çalışıyor. Ama sanki yeterince gayret göstermiyorlar. 

Konya Büyükşehir Belediyesi, mezarlıkların temizliği ile yakından ilgileniyor. Bakımları da büyük bir titizlikle yapılıyor. Ancak aynı hassasiyet, mezarlık köpeklerini oradan temizlemeye gelince gösterilmiyor. 

İnsanlar, yakınlarının mezarı başında koloni kurmuş köpeklerden korktukları için yakınlarını ziyaret edemiyor. Azcık cesaret edip hoşt diyecek olana da köpekler diş biliyor. 

Bilmiyorum mezarlık görevlileri haricinde belediyeye doğrudan bir şikayet oldu mu daha önce ama belediyenin ilgilisi yetkilisi her kimse Allah rızası için mezarlıklardaki köpekleri temizletiversin...