Borsa geçtiğimiz günlerde, Sayın Davutoğlu'nun  gongu  ile Borsa İstanbul ile entegre oldu..

Yani borsa İstanbul işlem yapan ulusal ve uluslararası  yatırımcılar, Borsa Konya aracılığı ile Konya Borsasından da ürün alıp satmaya başladılar..

Türk tarımı dünya finans piyasası ile önemli bir entegrasyon dönemi yaşadı..

Nedir Borsa? Ne ifade eder?

Borsa  Belgelendirilmiş,  belirli miktarları temsil eden Mal Senetleri, ya da hisse senetleri aracılığı ile  ürünlerin ya da hisselerin piyasada oluşan fiyattan alım ve satımının yapılması..

Tarım ürünleri açısından ne demek?

Dünya piyasasında  oluşan arz ve talebe göre  ürünlerin fiyatlandırılması demek.. Arzın azaldığı dönemlerde fiyatları yukarıya doğru gitmesi, arttığı dönemde  aşağıya doğru gitmesi demek..

Bu basit tanım tabii.  

Çiftçi açısından bakarsak; 

Çiftçi ekimini yaparken dünya talebini artık daha yakın takip ederek ekimini ona göre yapacak..

Ürünlerine sadece Konya'da değil bütün Türkiye, bütün dünya piyasasında müşteri bulabilecek.. Bu bölgesel spekülasyonlarla , çaresizlikle malını çıkarma yerine daha çok fiyata ulaşabilecek.

Son yıllarda sertifikalı, Özel depoculuğa verilen teşviklerle tarımda silo, depoculuk hızla gelişti. Şimdi  TMO yakın zamanda depoculuktan çıkıp düzenleyici ve denetleyici rolüne hazırlanıyor..

Bu işte depoculuk önemli bir basamak! Fiyat dalgalanmalarına karşı iç piyasa talebinin zamanında karşılanması için önemli bir lojistik destek..

Çiftçilerimizin, fiyat dalgalanmalarından korunması için önemli güvenlik sibobu!

İstikrarlı fiyatlarla çiftçi önünü daha net görebilir.

Devlet gerektiğinde kendi çiftçisini korumak için  TMO'nun düzenleyici rolünü  kullanarak stokları arttırabilir ya da ürünün iyi olacağı önceden belli olduğu zamanlarda en iyi fiyattan stokları azaltarak yeni ürüne yer açıp fiyat dalgalanmalarından kendi çiftçisini koruyabilir.

Diğer bir açıdan, Türk çiftçisi ürününü, sertifikalandırıp,senetlendirip depolarda saklayıp uygun fiyatlar buluncaya kadar bekleyebilir..

Ya da sadece ürettiği ürünü değil fiyatın yükseleceğini düşündüğü zamanlarda Borsadan ürün alabilir parasını değerlendirebilir..

Ya da ürününün bir kısmını Borsada değerlendirerek,  finans ihtiyacını karşılayabilir, kalanını iyi bir fiyattan değerlendirebilir..

Konyalı bir çiftçi Londra piyasasından Afrikalı bir çiftçinin ürettiği ürünü alabilir, Alman tüketiciye satabilir..

Dünya fiyat ve üretim haberlerini daha net açık izleyebilir, rekabet konusunda alması gereken tedbirleri alabilir..

Bu entegrasyondan sonra her türlü gelişme bölgesel Borsaya göre çok daha şeffaf, derin, bilgi ve tecrübe paylaşımı bol ve hızlı olacaktır..

Şu anda Konya Ticaret Borsasının yapması gereken;

Bu gelişmeleri çok daha geniş çiftçi kitlelerine ulaştırmaları,,

Çiftçilerle Borsa arasındaki iletişimin derinleştirilmesi..

Bu konuda en küçük çiftçiye kadar borsa konusunda özellikle  Borsa İstanbul'la  entegrasyonun faydaları konusunda bilinçlendirilmeleri Türk tarımı adına çok faydalı olacaktır.

Anadolu'nun ilk borsası Konya Borsası bu entegrasyonla tarihi bir gün yaşamıştır..

Dünya finans çevresi ile Konya entegre olmuştur!

Konya bu adımla Türk tarımın da merkezine oturmuş, Türk tarımının piyasa düzenleyici rolünü resmen üstlenmiştir..

Anadolu çiftçisi eminim bundan sonra Konya Borsasını daha yakın izleyecek..

Ankara'nın Gaziantep'in makarnacıları, Karaman'ının Bulgurcuları, Nevşehir'in Adana'nın Mersin, Antalya'nın uncuları Konya Borsasını çok yakın takip edecekler..

Ellerinde sermaye bulunan Anadolu'nun  değişik yerlerindeki sermaye sahipleri Portföylerinde Konya Borsasından Senetler  de bulunduracaklardır..

Hatta Rusyalı, İranlı, Mısırlı üreticiler Pakistan, Çin, Avrupalı gibi tüketicilerin gözü kulağı Konya Borsa'sında da olacaktır!

Konya Borsa'sı, Borsa İstanbul'la entegre olurken dünya sermaye ve ürün piyasası ile entegre olmuştur.. Gelişme adına ülkemizde çok önemli bir adım olmuştur..

Faydaları çok yakın zaman içerisinde öncelikle Konya'da, ülkemizde hissedilecektir..

Memleketimize hayırlı olsun.