Merak ettiğimiz bir konu var...

Kurban Bayramı'nda o kadar çok kurban kestik. Allah kabul etsin. Kesilen büyük ve küçükbaş kurbanlık hayvanların tüketilmeyen kısımları, dışkıları ne yapılıyor acaba?

Konya'da özellikle belli bölgeler var. Sabah gün doğmadan önce ve akşamın ilk saatlerinde bu bölgelerden yayılan koku, insanın burnunun direğini sızlatır. 

Daha önce defalarca yazmıştık. Bu kokuların giderilmesi için bir şeyler yapılması gerektiğini belirtmiştik. 

Karatay, kötü kokuların mağdur ettiği en belirgin ilçe. Her ne kadar yetkilileri kabul etmese de KOSKİ'nin arıtma tesisleri etrafa arıtılan sudan geriye kalan posanın kokusunu etrafa yayıyor. 

Aslım çöplüğü de aynı bölgede yer alıyor. Aslım çöplüğünde açıkta bulunan hayvani atıklar, ölmüş olan hayvanların leşleri, bağırsak, işkembe ve benzeri güneşi gördükçe kokacak atıklar etrafa ciddi bir pis koku yayıyor. 

Sonra mandıralar da bu bölgede bulunuyor. Sütün işlenmesi sonucu mandıraların bacalarından tüten duman aynı zamanda kötü kokuyu da tüttürüyor. 

Adana yolu üzerinden şehre girip, çevreyolunu takip ederek Konya Ticaret Borsası istikametinde sabah güneş doğmadan önce veya gece saat 23:00'ten sonra aracınızla ilerleyin. 

Aracınızın camını biraz açık bırakın. Ne dediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.

Her birkaç kilometrede koku değişiyor. Ama değişen kokuların hepsi birbirinden daha rahatsız edici oluyor. 

Mandıralara yaklaştığınızda mandıralardan sızan kokular; arıtma tesisi hizasındaysanız arıtmadan gelen kokular; Aslım çöplüğüne yakın bir yerlere geldiğinizde de Aslım'dan gelen kokular etkili bir şekilde kendisini hissettiriyor. 

Hele şimdilerde bu kokular daha abartılı bir hal aldı. Kurban'da kesilen on binlerce kurbanlık hayvanın yenmeyen atıklarının bu bölgelerde üstü açık bir şekilde atıldığını düşünüyoruz. Bölgeden gelen şikayetler de bu yöndü. Aslım çöplüğü ve civarındaki boş arsalara özellikle besiciler tarafından kamyon kamyon hayvan dışkısı getirilip bırakıldığı iddia ediliyor. 

Bu iddiaları da etrafa yayılan kötü kokular doğruluyor. 

Aynı kokuların bir benzeri de Kaşınhanı Mahallesi'nde yayılmaya başlamıştı. Konya Şeker bünyesinde bulunan Panagro Et ve Süt Üretim Tesisleri'nden geliyordu bu kokular. 

Pankobirlik Genel Başkanı ve AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, bir sivil toplum kuruluşu tarafından organize edilen programa konuşmacı olarak katılmış ve Konya Şeker'in yatırımlarını uzun uzadıya anlatmıştı. 

Bu toplantının soru cevap bölümünde Recep Konuk'a kötü kokuların kaynağı sorulmuş ve bu kokuların giderilmesi için yapılanlara ilişkin de bilgi vermesi istenmişti. 

Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı olan Recep Konuk, o dönemde Gıda Tarım ve Hayvancılık Üniversitesi'nin hocalarına durumu izah etmiş. Bu kokuların bir an önce giderilmesi için bir formül geliştirilmesini istemiş. 

Her ne şekilde olursa olsun, çevreyi rahatsız eden kötü kokuların yok edilmesi gerektiğini anlatmış. 

Bir süre sonra sonuç alınmış. Şimdilerde Konya'dan Çumra istikametinde giderken veya Çumra'dan Konya istikametine seyrederken, burnunuzun direği sızlamıyor. 

Çünkü Konya Şeker, bu sorunu çözmek için gerekeni yapmış. Üniversitedeki hocalar oturup kötü kokuların bertarafına ilişkin bir çalışma hazırlamışlar. Bir formül geliştirmişler ve uygulamışlar. 

En nihayetinde başarılı da olunmuş. Konya'daki diğer mandıralardan daha büyük bir tesis olmasına rağmen Panagro, etrafına kötü koku yaymıyor. 

Demem o ki, Konya Şeker'den bir kopya alınarak, kötü kokuların önlenmesi için gerekli tedbirler alınabilir. 

Bölgedeki mandıraları, çöplüğü ve arıtma tesisini daha uzak bir yere taşıyamayacağımıza göre, ancak bu şekilde kötü kokuların önüne geçebiliriz kanaati oluştu bende.