Süper Lig temsilcimiz Atiker Konyaspor’da KonyaStore konusun uzun süredir gündemi meşgul ediyor. Yeşil beyazlı taraftarlarda sürekli olarak Konyaspor resmi ürünlerinin satıldığı mağazanın ne zaman kulübe devredileceği ve gelirlerinin Konyaspor’a kalacağı merak konusu. Yeşil Beyaz Konya Dergisi yazarı Av. Hakkı Öztürk kaderi yılan hikayesine dönen Konyastore konusunu derginin 22.sayısında yazdı

Atiker Konyaspor, 2013-2014 sezonunda tekrar Süper Lig’e yükselirken bir sezon sonra da modern bir stadyuma kavuşması ile birlikte aynı zamanda yeni bir taraftar kitlesi ile de tanışmış oldu. 2014 yılından önce Konyaspor tribünlerinde göremediğimiz aileler, bayanlar, çocuklar ve gençleri ile beraber Konyaspor camiası bu süreçten sonra çok farklı bir taraftar kitlesine kavuşmuştu. Bununla birlikte de şehir takımlarının o şehirde yaşayanlar tarafından kanıksanmasının kolaylaştırılması ve kendi şehrinin takımının taraftarı olmasının empoze edilmesi ile birlikte bu aidiyet duygusunun en iyi yaşanmasının yolu ise futbol kulüplerinin ürünlerinin taraftarın talebi ile birlikte lisanslı ürünlerin kulüp tarafından taraftara sunulması ile ortaya çıkmaktadır. 

Atiker Konyaspor belki tarihinin en başarılı olduğu 2015-2017 yılları arasında özelinde lisanslı ürün üzerinde adeta satış patlamalarının yaşanmasının an meselesi olduğu dönemlerde bile lisanslı ürün satışının tecrübesiz bir şirkete teslim edilmesi Konyaspor’u önemli bir kaynaktan mahrum etmiştir. Avrupa Ligi’nde iki yıl art arda mücadele eden; Türkiye Ziraat Kupası ve Türkiye Süper Kupası’nı kazanan, 2015-2016 sezonunda son üç haftaya kadar şampiyonluk potasında kalıp ligi üçüncülük ile bitiren bir takımın lisanslı ürün satışındaki zaafı affedilemez bir kusurdur. Bu başarıların elde edilmesinde katkısı olan “efsane kadro” şeklinde anılan kadronun oyuncularından Riad Bajic,  Rangelov, Skubic, Ömer Ali gibi oyuncuların dahi forma satışlarının umulduğu gibi olmadığı aşikardır. 

2017-2018 sezon arası transfer döneminde getirilen dünyaca ünlü oyuncu Samuel Eto’o’nun transfer edildiği gün dahi sosyal medyada Konyasporlu taraftarların büyük bir çoğunluğu “Konyastore’un kulübe devredilmesi” koşulu ile söz konusu oyuncunun formasını alacağını dile getirdi. Peki taraftarlarının Konyastore’nin kurulmuş olduğu 2014 yılından bu günlere dek süregelen ısrarlı talebi neden var? 

Atiker Konyaspor ve Konyastore arasında geçen Lisans sözleşmesinin sosyal medyaya yansımasının ardından sözleşme adeta taraftarlarının büyük bir çoğunluğunda şaşkınlık yaratması gibi kızgınlığı da beraberinde getirdi. Sosyal medyaya yansıyan Lisans sözleşmesine ilişkin bir tekzip gelmediği için hukuki değerlendirmeleri bu sözleşme üzerinden gerçekleştireceğiz.

Hukukumuzda ilke olarak “sözleşme serbestisi” esastır. Sözleşme serbestisi ilkesi gereğince, taraflar bir sözleşmenin içeriğini kanunda öngörülen sınırlar dâhilinde özgürce belirleme hakkına sahiptirler. Lakin Türk Hukuk sisteminde “Gabin” adını verdiğimiz bir kavram var. Gabin sözlük anlamı olarak aşırı yararlanma anlamı taşırken, hukuki anlam olarak ise sözleşmenin özgürlüğüne karşın taraflardan biri diğerinin zayıflığını istismar ederek edimler arasında aşırı değer farkı yaratarak onu sömürmesine denir.  Hukuki açıdan değerlendirildiğinde Konyaspor lisanslı ürünlerinden elde edilen gelirlerin sadece %5’i Lisans veren sıfatında bulunan Atiker Konyaspor kulübüne gelir olarak yansıyor. Aynı zamanda söz konusu sözleşmede Lisans alan sıfatında bulunan Konyastore, lisanslı ürünlerin satışı için gerekli olan ilk mağazasının yeri Atiker Konyaspor tarafından sağlanacak ve Konyastore’den herhangi bir kira alınmayacağı sözleşmede belirlendiği gibi mağazanın dekorasyonu ve tefrişi de Atiker Konyaspor kulübüne bırakılmış durumda. Dekorasyon ve tefriş giderleri ise kulübün elde ettiği kar üzerinden mahsuplaşma yoluyla düşülmesi ve Konyastore’a ödenmesi kararlaştırılmış durumdadır. Bu husus bir gün yargıya taşındığında dekorasyon ve tefriş giderlerinin bilirkişi marifetince araştırılarak rayiç bedel ile yapılıp yapılmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Konyaspor Lisanslı ürünler üzerinden yapılan sözleşme Atiker Konyaspor kulübünün gelirini artırmaya yönelik değil söz konusu şirketin gelirini artırmaya yönelik yapıldığı ve uygulandığı çok açıktır. Genel Lisans sözleşmeleri kapsamında Lisans veren sıfatı ile anılan Atiker Konyaspor marka lisans sözleşmesine konu olan bu markasını bir ya da birden fazla gerçek veya tüzel kişiliğe sahip firmaya, bu markasının kullanılması ile ilgili olarak lisans verebilecekken söz konusu sözleşme ile bu lisansı vermesi engellenmiştir. Bu da demek oluyor ki Atiker Konyaspor Lisans alan taraf yani Konyastore dışında başka bir firmaya lisans veremeyecektir. 

Günümüz modern futbolunda ve şirketleşen bu sektörde üst düzey takımlar kulüplerinin lisanslı ürünlerinin satış rakamlarını düşünerek transfer politikasını bu doğrultuda belirlerken Atiker Konyaspor son iki yıldır Avrupa Ligi’nde mücadele eden, en çok Passolig satan dördüncü takım olduğu düşünüldüğünde ve Süper Ligde seyirci ortalaması olarak dördüncü sırada bulunmasına rağmen lisans ürünleri satışından kar elde edemiyorsa söz konusu sözleşmenin hukuki karşılığının ‘’Gabin’’ olduğunu söylemekte bir beis yoktur. 

Kanuna göre bu durumdan zarar gören taraf, durumun özelliğine göre ya sözleşmeyle bağlı olmayacak ve edimini geri isteyebilecek ya da sözleşmeyle bağlı kalarak edimler arasındaki oransızlığın giderilmesini isteyebilecektir. Yani sömürülen kişi yahut tüzel kişilik, ilk olarak sözleşmeyi iptal edebilme olanağına sahiptir. Burada sözleşmeyi iptal hakkı sömürene değil sömürülene verilmiştir. Borçlar Kanunu 28. Maddenin ikinci fıkrasına göre zarar gören bu hakkını, düşüncesizlik veya deneyimsizliğini öğrendiği; zor durumda kalmada ise, bu durumun ortadan kalktığı tarihten başlayarak bir yıl ve her halde sözleşmenin kurulduğu tarihten başlayarak beş yıl içinde kullanabilir. 

Ezcümle Konyasporlu bir hukukçu ve taraftar olarak diğer taraftarlarımızın bu görüşüne katıldığımı belirtmekle beraber, başta kulüp yöneticilerini uyarmakta yarar görmekteyim.  Söz konusu sözleşmenin hukuki niteliği itibariyle gabin hükümlerine tabi olduğu, Konyaspor Lisanslı ürünler üzerinden alenen sömürüldüğü kanaati hasıl olmuştur. Dolayısıyla Konyaspor kulübüne lisanslı ürünlerin satışı ve devri yetmemekle beraber ürünlerin dört yıla yakın yetkili şekilde kullanan şirketin hesaplarının incelenerek kulübün zararı tespit edilip şayet kulübün zararı söz konusu ise tazmin edilmesi gerekmektedir. Bununla alakalı olarak kulüp denetim mekanizmaları gerekse taraftarlar olarak bu durumun takipçisi olunmalıdır. Unutulmamalıdır ki Konyaspor; Konyasporlularındır.