1960’LI YILLARIN MİLLİSİ HASAN SELÇUK

1945 yılında Konya’nın fuar merkezine yakın bir yerinde bulunan yıkık mahallesinde dünyaya gelen yılların bisiklet ustası Hasan Selçuk ilkokulu Hakimiyeti Milliye, ortaokulu da Karma Orta okulunda başarıyla tamamlayarak 1963 senesinde bisikletçi olmaya karar verdiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü.

1965-66 Milli Takım Ahmet Nalçacı, Hasan Selçuk, Gürol Atasoy, Mustafa Cengiz, Nusret Ergül, Hasan Kılıç ve Rıfat Çalışkan.

Mustafa Cengiz ve Süleyman Okur gillerle aynı mahallede oturuyorduk. Birbirimizi teşvik ederek o hafta başlayacak olan acemiler arası düz bisiklet müsabakalarına katılmaya karar verdik. Yarışmalar 4 hafta devam etti ve üçümüzde başarılı olunca Mustafa Mest hoca bizlerin elinden tutarak büyük destek verdi. Hepimize de birer yarış bisikleti verdi.

İki Takım arkadaşı bayram töreninde Süleyman Okur ve Hasan Selçuk.

Ben o zaman sanayide tornacı olarak çalışıyordum ve o dönemler tornacılık mesleği çok revansta idi. Mustafa Mest hoca beni alarak Konya Şeker fabrikasında torna hanede işe başlattı. Hem de bu kulübümüzde bisiklet sporu yapıyordum.

Konya Veledrumu’nda 36 Tur Yarışında birinci olan Hasan Selçuk ödülünü zamanın federasyon başkanı Yavuz Çakır’ın elinden almıştı.

1970 yıllında Almanya ya çalışmaya gittim ve orada 12 yıl boyunca tank fabrikasında yine tornacı olarak çalıştım. 1982 yıllında ülkeme kesin dönüş yaptım. Kendi iş yerimi Selçuk Demir San. ve Ticaret A.Ş. olarak kurdum. Uzun yıllar bu mesleği yaptıktan sonra bu iş yerimi çocuklarıma devrettim. Tam 33 yıl bu mesleği yaptıktan sonra emekliye ayrıldım. Bazı özel çalıştım.

Hasan Selçuk milli formayı şerefle taşımıştı.

 Spor da aldığı derecelerde hatırladığı kadar da şöyle dile getirdi.

30 kadar bölgede yapılan müsabakalarda ilk 3’e girdim. Askerliğimi Ankara muhafız gücünde yaptım. Burada bisiklet spor ile yakınen ilgilendim. 1967 yıllında Ankara muhafız gücünde koşarken yolda saate karşı takım yarışında Türkiye şampiyonu olduk. Yine 1967 yıllında İstanbul-İstinye de ferdi Türkiye şampiyonasında koştuk.

Konya da bir antrenman öncesi Mustafa Cengiz, Hasan Selçuk, Sadık Keleş ve Rıfat Çalışkan.

 O yarışta Türkiye 2.si oldum. Birinciliği Çetin Yüce kazanmıştı. Yine aynı yıl yani 1967’de Hollanda da dünya şampiyonasına katıldık. Takım yarışı saate karşı 100 km koştuk. Takımımızda Rıfat Çalışkan, Çetin Yüce, Hasan Selçuk yani ben ve Gürol Atasoy vardı. Nusret Ergül ve Mustafa Cengiz yedek sporcularımızdı. Bu yarışlarda çok iyi derece elde ettik. 

Aynı kuşağın gayretlileri, Mustafa Cengiz, Seyit Kırmızı, Nusret Ergül, Halil Köstek ve Hasan Selçuk.

Tunus’ta yapılan Akdeniz oyunlarında yine ayni arkadaşlarda saate karşı 100 km. koştuk kıl payı üçüncülüğü kaybettik.

Marmara Turu B Milli Takımı Ahmet Şahin, Ünsal Nazmi Ayvalı, Şahap Yurtsever, Hasan Selçuk, Zeki Çivlik.

1970 yıllında 25 yaşında Hatice Tokatlı ile evlendik. Bu evlilikten 5 tane torunum oldu. Sporu 25 yaşında 1970 yıllında Almanya ya çalışmaya gidince bıraktım.

Marmara Turu Hasan Selçuk (sağda) Fransız rakibi ile.

Sporla şimdi fazla ilgilenmediğini sadece eski sporcu arkadaşlarla yılda 2 kez bir araya geldiklerini söyleyen başarılı bisikletçimiz Hasan Selçuk unutamadığı bir anını da şöyle dile getirdi.

1966 yıllında muhafız gücü takımı olarak ben, Hasan Kılıç, Mustafa Cengiz, Sadık Keleş, Veledrom yarışında Konya’ya geçince tribünlerden çok kötü tezahüratlar yapıldı. Bu konuda yüzbaşımız Muhlis Özmen karakolluk oldu bu olayı hiç unutamıyorum.

Bir başka olayda Bursa’ya yarışlara gittik. Akşam arkadaşlarla dışarıda turlarken bir kaplumbağa gördük. Bunu bir poşetin içine koyup Sadık keleşin yatağının içine koyduk. Bu hayvanda yatağın içine çok pis kokutmuş olacaktı Sadık keleş burada çok kötü bir koku var ne var burada diye bas bas bağırıyordu. Bizde gülmekten kırılıp geçmiştik. Bu olay sabaha kadar sürdü. Yorgun ve uykusuz olduğum için federasyon başkanımızdan izin istedim. O da vermeyince valizlerimi aldım derhal Konya’ya geldim. İşletme müdürümüz çok kızmıştı bana. Bu 2 olayı unutamıyorum.