Günümüzde artık sadece ürünler değil kişiler de marka olabiliyorlar. Aslında marka olmak, iletişimde olduğunuz insanlarla kendinize özgü ve temel değerlerinizin gerektirdiği şekilde bir iletişim yolu oluşturmak anlamına geliyor. Değerlerinizi ne kadar görünür olarak ortaya koyduğunuz ve işinizde bunları ne kadar sürekli bir biçimde ifade ettiğiniz markalaşma yolunda önemli adımlardır.  Burada şunu unutmayın ki markanız ancak başkaları tarafından algılandığı kadar güçlüdür. Değerinizin algılanması kilit noktadır. Marka kavramı içinde tek bir şey yer almaz. Değerleriniz, bunları nasıl ifade ettiğiniz, sunum şekliniz! Hepsi bir arada sizin kişisel markanızı oluşturur. İşte tüm bu paket başkalarının akıllarındaki sizsiniz. Akıllardaki sizi oluşturan ise yetenekleriniz yani yapabildikleriniz ve karakteriniz yani kim olduğunuzdur. 

Kişisel markanızı oluştururken yapılacaklar konusundaki öneriler nelerdir diye baktığımızda uzmanların yorumları ilk olarak farklı olmak konusunda yoğunlaşıyor. Kendinizi iyi tanımanız, sizi farklılaştıracak olan en güçlü yönünüzü belirlemeniz çok önemli. Başka bir nokta da tutarlı olmak. Karşınızdakilerin beklentilerini karşılarken tutarlı olduğunuz taktirde hem güven hem de marka sadakati yaratabilmeniz mümkün. Marka değerinizin algılanması konusunda yapabileceklerinizi 5 temel öneri altında toplayabiliriz.

İyi bir iletişimci olun. İnsanlar anlaşılmak isterler. Aktif dinleme, iletişimde çok önemlidir. Açık ve olumlu bir beden dili kullanarak iletişim daha da güçlü bir hale getirilebilir. İletişim yeteneğinizi artırmak için bu konuda eğitimler alabilir ya da kitaplar okuyabilirsiniz. Zaman içinde kendinize hedefler koyarak ne kadar farklılaştığınızı da gözlemleyebilirsiniz. 

Güven oluşturmak için tutarlı olun. Söyledikleriniz ile yaptıklarınız arasında fark olmaması güven oluşmasında esastır. 

Profesyonel duruşunuzu koruyun. Profesyonel duruş için ise beden diliniz, iletişim kurma şekliniz ve giyim / kuşamınız önemli noktalardır. Görünüşünüzün önemli olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yapılan araştırmalar bunun tam aksini söylüyor.

Dürüst ve açık olun. Dürüst ve açık iletişimin yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırdığı da bir gerçek.

Sözünüzde durun. Verdiğiniz sözleri tutmak kişisel marka oluşturmada 5 şarttan bir tanesi.  

Bunları yaptıktan sonra markanızın gücünüzü artırmak üzere çalışmalısınız. Yukarıda belirtilen noktaları yerine getirerek bir marka yarattığınızda bir sonraki hedefiniz bu markanın bilinirliğini ve tercih edilirliğini artırmak olmalı. Bu noktada da çeşitli öneriler var. İşte bu önerilerden bazıları:

Kendinizi farklılaştırın. İlk once bir analiz yapın. Tüm özelliklerinizi bir koyun masaya. Bunlar içerisinde en belirgin olan, en fazla ön plana çıkanı belirleyin. Herkesten farklı bir konuda eğitim mi aldınız, kimsenin vermediği bir hizmeti mi veriyorsunuz? Bu özelliğinizi seçin ve oradan başlayın. 

Konumunuzu belirleyin. Konumunuz kişilerin kafasında oluşturduğunuz yerdir. Sizi ne zaman aradıklarını düşünün. Bu zamanın ne kadar spesifik olduğuna karar verin. Özel bir durum varsa bunu kendinize konum edinin. Bu durumun üzerine eğilin. Daha sonraki marka destekleyici aktivitelerde bu konumu kullanabilirsiniz. 

Sürekli ve istikrarlı olun. Farklılaşma noktanızı ve konumunuzu belirledikten sonra reklamınızı yaparak kişisel markanızı oluşturun. Reklam dediğimizde hekimlerin kafasında olumsuz bir izlenim uyandığını biliyoruz. Ancak reklam derken klasik anlamda anladığınız reklamdan bahsetmiyoruz. Bir dergide ya da gazetede bir konu hakkında fikir bildirirken ki tavrınızdan, web sayfanızdaki duruşunuza kadar tüm var olduğunuz mecraları ifade etmeye çalışıyoruz. Markanızın göründüğü her yere marka kimliğinizi taşıyın ve bu kimlik her yerde aynı olsun. Ayrıca ne kadar çok görünürseniz o kadar çok hatırlanacağınızı da unutmayın. Burada kritik nokta yarattığınız algıdır. Çok görünmek adına bu algıyı zedelememeniz en çok dikkat edilmesi gereken konudur. Çokluk göreceli bir kavram olduğu için ayarlaması zor olabilir. Akıllarda sürekli kalacak kadar çok ancak marka algısını olumsuz etkileyecek kadar değil.

 Markanızı destekleyin. Markanız siz olabilirsiniz ancak sizin etrafınızda çalışanlar da bu markayı desteklemelidir. Sekreteriniz, yardımcılarınız ve sizinle çalışan herkes sizin yarattığınız marka algısını destekleyici özelliklere sahip olmalıdır. 

Kişisel marka olmak adına tüm bunlar önemli ancak daha da önemlisi markanın devamlılığının sağlanması. Marka devamlılığı için kendi yeteneklerinizin ötesine geçmeniz gerektiğini unutmayın. Pazarlama ve satışın araçlarının hekimler tarafından da kullanılması gerekli bir zaman diliminde yaşıyoruz. İşte bahsettiğimiz bu devamlılık için de son dönemde özellikle sosyal medyanın gücünden de faydalanmak gerekiyor. 

Kaynakça:

Trevor Ianna. Personal branding. Charles Darwin University.

Peter Montoya. The brand called “You”: Establishing yourself as a marketable product.  HYPERLINK "http://www.petermontoya.com" www.petermontoya.com