Günümüzün en önemli sağlık sorunları arasında yer alan obezite, genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu, boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının olması gereken düzeyin üzerine çıkmasıdır.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, fazla kilolu olmak  ve obezite Avrupa’daki yetişkinlerde tip 2 diyabetin %80’inden,  iskemik kalp hastalıklarının %35’inden ve hipertansiyonun %55’inden sorumludur ve her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır.

Obezitenin oluşumunda birçok etken bir arada rol aldığından, tedavi sürecinde de tüm boyutlar bir arada değerlendirilmelidir. Genetik yatkınlık, hormonel değişiklikler, çevresel etkiler, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, ruhsal ve fiziksel problemler, ilaç kullanımı, hareketsizlik obezitenin gelişmesinde belirgin etkisi olan değişkenlerdir. 

Son zamanlarda yapılan çalışmalarla, bağırsak florasında bulunan bakterilerin yapısındaki değişikliklerin de obezite ile direk ilişkili olduğu gözlemlenmiştir.

Obezite bir sağlık sorunudur ve hekim kontrolünde kaynağı tespit edilmeli ve tedavisi planlanmalıdır. Düzenli egzersiz yapmak, bol sıvı tüketmek, sağlıklı ve dengeli beslenmek, stresten uzak kalmak tedavi sürecini destekler ve hızlandırır. 

Yağ yakışını hızlandıran, kas yağ dengesini düzenleyen doğal destekleyici ürünler de tedaviye eklenebilir. Bağırsak florasında bulunan bakteri suşlarının sayı ve çeşitliliğini arttırmanın etkisine ilişkin güçlü dataların ışığında, düzenli probiyotik ve prebiyotik kullanmak da mutlaka öncelikli destekleyici tedavilerden biri olmalıdır.

Obezitenin bir sağlık sorunu olduğu, diğer önemli sağlık sorunlarına zemin hazırladığı ve sürecin sabırla yönetilmesi gerektiği bilinmeli, cerrahi müdahaleler düşünülmeden önce mutlaka temelde yatan etkenlerin değiştirilmesine çalışılmalıdır.

  • Nova E. Et al.The Role of Probiotics on the Microbiota: Effect on Obesity. Nutr Clin Pract. 2016 Jun;31(3):387-400. 
  • Prados-Bo A, et al. Role of probiotics in obesity management. Nutr Hosp. 2015 Feb 7;31 Suppl 1:10-8. 
  • Mekkes MC et al,The development of probiotic treatment in obesity: a review. Benef Microbes. 2014 Mar;5(1):19-28.