Bir kültür adamı olarak Bozkır’a uzun yıllar hizmet etmiş ve Ankara Bozkırlılar Derneği ve İstanbul Bozkırlılar Derneği Kurucu ve Onursal Başkanı olan Merhum Kayhan Selek, vefatının ardından bıraktığı eserlerle anılıyor. Avukat, ressam, yazar, müzisyen ve bir Bozkır sevdalısı olarak bilinen, Bozkırlılar Derneği’nde ve Bozkır’ın tarihinin anlatılmasında büyük emeği olan Merhum Selek’in hayatını Konya Bozkır ve Çevresi Dernekleri Federasyonu Başkanı Burhan Yılmaz anlattı.

9 5-3

‘BOZKIR’IN ADINI DUYSA GÖZLERİ YAŞARIRDI’

‘Dünya’da Türk olmak, Türkiye’de Konyalı olmak, Konya’da Bozkırlı olmak bir ayrıcalıktır’ sözlerinin sahibi Kayhan Selek’in hayat hikayesini aktaran Yılmaz, Selek’i şu şekilde tanımlıyor: “O öyle bir Bozkır’lı ki, her Bozkır adını duyduğu zaman gözleri yaşaran, Bozkır hatıralarının içinde kaybolan, gönlü yaylaları gezmek, o tertemiz havasını ciğerlerine çekmek için her anı değerlendirmek için koşarcasına hasta bile olsa Bozkırına gelendir.” 1935 yılında Bozkır’da doğan Yılmaz, 1959 yılında Ankara Hukuk Fakültesini tamamladıktan sonra yüksek lisans eğitimini ise Perugia Üniversitesinde alıyor. Türk Hava Yolları’nda uçucu personel olarak çalıştıktan sonra Ankara’ da Helikon Orkestrası’nda keman çalan Merhum Selek’in sanat alanında da önemli faaliyetleri bulunuyor.

Tevafukun böylesi: Ölümü de ömrü gibi oldu! Tevafukun böylesi: Ölümü de ömrü gibi oldu!

9 9-1

DERNEKLERDE GÖREV ALDI, EN ÇOKTA BOZKIR İÇİN ÇALIŞTI

Kültür ve sanat alanında birçok dernekte görev alan ve çalışmalara katılan Selek, 40 yıldan fazla kültür ve hayır için koşturdu. Türk Kültür Derneği, Halkevi, Lions Kulübü, Konya, Bozkır ve Ereğli gibi derneklerde hizmet verirken en çokta Bozkırlılar Derneği üzerinde yoğunlaşan Selek, 1955’li yıllarda Ankara’da başladığı dernek çalışmalarını 1970’li yıllarda ise İstanbul’da devam ettirdi. Derneklerin kapatılmasının ardından, tekrar, 1989 yılında İstanbul’da ki Bozkırlılar Derneğinde kurucu başkan olarak görev alan Merhum Selek, 10 binlerce Bozkırlının bir araya gelmesinde önemli rol oynadı.

9 11-1

7 RESİM SERGİSİ DÜZENLEDİ

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ‘Toplum önünde konuşma sanatı’ adında özel bir okul açan Merhum Kayhan Selek, yaptığı çalışmaları güzel sanatların, insanın gerçek kimliği olduğuna inanarak yaptı. Küçük yaşlardan beri müzikle uğraşan Selek, resim çalışmalarını da birkaç kitapta toplayarak ‘Bir Avukatın Anıları – Yargılanmayı Göze Alarak Yargılıyorum’ adlı kitabını çıkardı. İstanbul’da muhtelif galerilerde 7 resim sergisi düzenleyen Selek, Turkish Paintings Resim Sitesi üyesiydi. Selek, serbest avukat ve hukuk müşaviri olarak hayatını sürdürdü.

9 12

‘YAZDIĞI ŞİİRLERİ GÖZLERİ DOLARAK OKURDU’

Merhum Kayhan Selek’in sevilen bir kimlik olmasının yanı sıra yardımsever ve insanları seven biri olduğuna değinen Başkan Yılmaz, herkesin merhum Selek’e sevgiyle baktığını ve beraber çalıştığı kişilerle bütünleştiğini söyledi. Dinlenen ve saygı gören bir insanın olmasının yanı sıra Bozkır’a olan aşkının Merhum Selek’in hayatında farklı bir yeri olduğunu bildiren Yılmaz, Selek’in Bozkır’a yazdığı şiirleri gözleri dolarak okuduğunu ifade etti. Yaptığı çalışmalarla ilgili yazdığı bir yazısında faaliyetlerini ne amaçla yaptığını belirten Selek, “Bu çalışmalarımızın hiç birinde ne benim ne de arkadaşlarımın en ufak bir menfaati olmamıştır; beklemedik. Tamamı memleket ve vatan sevgisinden kaynaklanır, bu enerjiyi de oradan aldık. Ne maddi ne manevi ne de siyasi hiçbir çıkar gözetmedik çok şükür. Kimseden de bir şey beklemiyoruz.” demişti.

9 13

HACER CEYLAN 

Editör: Birkan Bakay