Kışın oldukça soğuk zamanları başladı, kar yağmaya da devam ediyor. Soğuk havalar hastalıkları da beraberinde getiriyor. Bu zamanlarda sağlığımızla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri hatırlayalım istedim.

İlk olarak grip ve soğuk algınlığı zamanı başladı. Bu zamanlarda hekiminize ve eczacınıza danışmadan daha önce kullandım diye ilaç kullanmayın. Bu mevsimde özellikle virüsler etkili olduğu için etkinliği bakteriler üzerinde olan antibiyotikleri kullanmayın. Hekiminiz antibiyotik reçete ettiğinde ise mutlaka o antibiyotiği bitirin. Tam dozunda kullanılmayan antibiyotikler ileride o antibiyotiğin etki göstermemesine neden olmaktadır. Grip ve soğuk algınlığı döneminde bol su için, sebze ve meyveleri ihmal etmeyin ve dinlenmeye özen gösterin.

 

Kış aylarında sık karşılaşılan durumlardan biri de boğaz ağrısıdır. Boğaz ağrısı için boğaz pastili kullandığınızda pastillerin şeker içerdiğini unutmayın ve hekimizin ya da eczacınızın önerdiği miktarlardan fazla kullanmayın. Aynı şekilde daha hızlı iyileşeceğinizi düşünerek hekiminizin reçete ettiği ya da eczacınızın önerdiği ilaç ve destekleri dozundan yüksek almayın.

 

Hastalık zamanlarına çok sık tüketmeye başladığımız bitki çaylarını kullanırken de dikkatli olun. Bu çaylar her ne kadar doğal olsa da içlerinde etken maddeler olduğu için önerilen miktarların üzerinde tüketilmemelidir. Ayrıca söz konusu çayların paketlenmiş ve hijyenik olmasına özen gösterin. Bitkisel çaylar konusunda en uzman kişiler eczacılardır. Eczacınıza danışın.

 

Kış aylarında genellikle kalori ihtiyacı, özellikle de şeker yeme ihtiyacı arttığı için beslenirken dikkatli olmak gerekir. Basit şekerler yerine kompleks karbonhidratlar (bol tahıllı gıdalar vs) yemeye dikkat ederseniz kan şekeriniz kontrol altında kalır. Kış aylarında bol bol tüketilen meyve suları hem lezzetli hem de sağlıklı gözükebilir ancak meyve sularının şeker oranı çok yükseldiği ve meyvelerin lifli kısmı kaybedildiği için çok tüketilmesi zararlıdır. Meyveleri orjinal haliyle tüketmeye özen gösterin.

Son olarak da özellikle kar ve buzun yoğun olduğu bölgelerde yürürken dikkatli olun. Aceleci olmayın, bastığınız yerde buzlanma olup olmadığını kontrol edin. Bu mevsimde burkulma ve kırık vakaları çok yoğun olmaktadır. Böyle bir durum olduğunda ihmal etmeyin; ağrınız sürekli olur ve hatta dayanılmaz hale gelirse mutlaka bir hekime gösterin.

Hepinize sağlıklı ve mutlu bir kış diliyorum.