Kadın hayatın kaynağıdır. Ruhuyla ve bedeniyle hayat gibi hareketli, hayat gibi değişkendir. Her değişiminde ihtiyaçları farklılaşır. Hayatın olması gerektiği gibi coşkuyla, neşeyle ve sağlıkla akabilmesi için,  bu değişimleri fark etmek, takip etmek ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak gerekir.

Çocukluk döneminde idrar yolu enfeksiyonları, sık görülen bir sorundur. Kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonları çok komplike olmadığı sürece antibiyotik kullanmadan tedavi edilebilen bir sorundur. Bol su tüketimi, hijyen koşullarının iyileştirilmesi, antimikrobiyal etkinliği olan bitkisel, doğal ürünlerin kullanımı genellikle yeterlidir.

İlk gençlik dönemlerinde rahim, yumurtalık ve meme kanseri gibi ailesel yatkınlığın olabileceği hastalıklar açısından mutlaka uyanık olunmalı, ilerleyen dönemlerde gerekli rutin tetkikler yaptırılmalıdır. İleride olası kemik sağlığı problemleri için kalsiyum, D vitamini ve diğer mineral ve vitamin takviyeleri yeterli şekilde yapılmalı, günlük egzersizlerle kemikler güçlendirilmelidir.

Cinsel aktif döneme geçildikten itibaren rahim ağzı kanseri için gerekli takipler mutlaka yapılmalıdır. Bu dönemlerde idrar yolu enfeksiyonlarının sıklığı da artmaya başlar. Bağışıklık sisteminin ve hormonal dengenin sağlıklı bir şekilde desteklenmesi bu dönemde çok önemlidir. Çörek otu yağı ve zerdeçal ektresi gibi doğal ürünler düzenli olarak kullanılarak bu desteği sağlamada yardımcıdır.

Gebelik ve emzirme dönemi değişimin en yüksek oranda olduğu dönemlerdir. Özellikle ilk dönemlerde bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilecek ilaçların kullanımı kısıtlıdır. Doğal ürünler çok daha fazla önem kazanır ve sabah bulantılarında, karın ve göğüs çatlaklarında, süt miktarını arttırmada annenin yardımına koşar. Bu dönemde kullanılacak tüm ürünler ne kadar doğal olursa olsun mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Menopozla beraber kadın vücudundaki östrojen miktarı hızla düşer ve kardiyovasküler hastalık riski erkeklerle aynı seviyeye çıkar. Kalp damar sağlığını desteklemek için üzüm kaynaklı doğal ürünleri kullanmak faydalı olacaktır. Eksilen östrojen, fitoöstrojenik bitkisel takviyelerle kısmen yerine konabilir. Nar çekirdeği yağı östrojen desteği yaparken cilt ve bağ dokuyu güçlendirir, keten tohumu aynı zamanda kemik sağlığına destek sağlar.

Menopoz döneminin en önemli bir diğer problemi, pelvik taban kaslarının zayıflaması ve çoklu doğumların bir sonucu olarak idrar kaçırma problemleridir. Yaşam kalitesini çok olumsuz etkileye bu sorun için mutlaka bir doktora danışılmalı ve gerekli tedavi alınmalıdır. Kabak çekirdeği yağının bu sorunun tedavisinde yardımcı olduğu gösterilmiştir. 

Tüm bu değişimleri tadını çıkararak yaşamak, hayatın içinde sağlıkla akmak için doğa ana her zaman yanınızda. Varlığınızı ve hiç bitmeyen dönüşümünüzü neşeyle kutlayın.