Uyku insanları sağlıklı tutan en önemli fonksiyonlarından biridir. Bir yenilenme, tamir, bakım ve onarım sürecidir.  İyi ve sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. Peki yetersiz uyku vücutta nasıl etkiler bırakır?

1.Çok uyumak kilo aldırır düşüncesi yanlıştır, çünkü yapılan çalışmalarda az uyumanın özellikle gençlerde olmak üzere kilo alımı ve obeziteye sebep olabileceği, iştahı artırabileceği belirtilmiştir.

2.Dikkatsizliğe sebep olur. Az ya da kalitesiz uyumak işyerinde ve özel hayatta dikkat eksikliğine, kazalara ve yaralanmalara sebep olabilir.

3. Öğrenme ve düşünme gibi bilişsel fonksiyonlar azalır.

4. Uzun dönemde kalp ve damar hastalıkları, düzensiz kalp atışı, yüksek kan basıncı, kalp krizi, felç, diyabet gibi sağlık problemlerine sebep olabilir.

5. Az uyumak kişide depresyon benzeri etkiler gösterebilir. Yapılan bir çalışmada depresyon ve kaygı bozukluğu olan hastaların günde 6 saatten az uyudukları belirtilmiştir. Bir başka çalışmada ise insomnia (uykusuzluk) hastalığı olan kişilerin depresyon belirtileri verdiği gözlemlenmiştir.

6. Kronik uykusuzluk mat ve cansız bir cilde, ince çizgilere, göz altında koyu halkalara sebep olabilir. Ayrıca yetersiz uyku vücutta stres hormonu olan kortizolün salınımına neden olur.Kortizolün vücutta artışı ise cilde esneklik sağlayankolojenlerin yıkımıyla sonuçlanır. 

7. Özellikle gençlerde az uyumak büyüme hormonunun az salgılanmasına sebep olarak, büyümeyi yavaşlatır.

8. Yetersiz uyku, bağışıklık sistemini düşürür, hastalığa yakalanma riskini, enflamasyon riskini ve hücre hasarını artırır.

Ayrıca uzmanlar, uyku kalitesinin geliştirilmesi için de bazı tavsiyelerde bulunuyor;

Hafta sonları dahiluyku düzeninize bağlı kalın.

Uyku vaktinde rahatlatıcı bir ritüel geliştirin.

Her gün egzersiz yapın.

Yatak odasında ideal oda sıcaklığını, ses seviyesini ve ışık miktarını koruyun.

Alkol ve kafein gibi gizli uyku kaçırıcılardan sakının.

Yatağa gitmeden önce elektronik aletleri kapatın.

Sürekli hareketli geçen hayatımızda kendinizi unuttuğunuzu düşünüyorsanız, hayatınızı düzene sokmak için öncelikle yeterli ve kaliteli uykuyla başlayabilirsiniz.

 

Patel, Sanjay R.,and Frank B. Hu. "Shortsleepdurationandweightgain: a systematicreview." Obesity 16.3 (2008): 643-653.

http://www.webmd.com/sleep-disorders/excessive-sleepiness-10/10-results-sleep-loss?page=3

Manocchia, Michael, San Keller, and John E. Ware. "Sleepproblems, health-relatedquality of life, workfunctioningandhealthcareutilizationamongthechronicallyill." Quality of life research 10.4 (2001): 331-345.

Pilcher, June J., Douglas R. Ginter, andBrigitteSadowsky. "Sleepqualityversussleepquantity: relationshipsbetweensleepandmeasures of health, well-beingandsleepiness in collegestudents." Journal of psychosomaticresearch 42.6 (1997): 583-596.