İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Celal Şengör, katıldığı bir televizyon programında Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet hakkında, “Fatih’in Müslümanlığı bile tartışılıyor biliyorsunuz, sekreterine ‘Muhammed’in dediklerine inanmıyorum’ demiş.” şeklinde sözler kullanmıştı.

Eleştirmemiz, kızmamız gerektiği kanaatindeyim. Zira bu cümleleri kullanan kişi bildiğiniz üzere jeolog olarak tanınıyor. Bence Şengör’ün dile getirdikleri deli saçmalığından öteye gidemez. Kesinlikle de doğru bir konu değil. Kesinlikle ifadesini kullanıyorum çünkü açıp biraz kitap okuduk mu neyin ne olduğunu anlamak zor değil.

Okuduğumuzun ve bildiğimizin dışına çıkma alenen yalancılıktır. Bildiğiniz üzere Fatih Sultan Mehmet’in cenaze namazını Şeyh Muslihiddin kıldırmış. Zira Müslüman olmama durumu olsa Müslüman mezarına defnedilmez. Şöyle biraz daha kurcaladık mı tarihi Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği tüm topraklar Hristiyan toprakları. Muhterem İtalya’ya kadar uzanmış. En önemlisi ise Doğu Roma İmparatorluğu Ortodoks Hristiyanlığın merkezi olan İstanbul’u fethetmiş. Onların Kâbe’si olarak tanımlanabilecek Ayasofya’yı mübarek bir camiye çevirmiş. Yani Şengör’ün iması ve iddiasına göre Hristiyan olan bu padişahın ömrü onlara zarar vermekle geçmiş. Ya hu biraz edep! Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? 

Aslında burada tipik bir Türkiye özeti de bulunmakta. Ne yazık ki ülkemizde bazı kişilerin kendi işini değil de başkalarının işini yaptığını ya da merak ettiğini gözlemleyebiliyoruz. Bence Celal Şengör jeolojik etüt yapmaya devam etmeli. Tarihçi de kendi üzerine düşeni. Evet, tüm bu çirkin iddiaların arkasından birçok tarihçimiz gereken cevabı verdi ve vermeye de devam ediyor. Bence asıl olarak deli saçmalığı şeklinde kapanmalı. 

Peygamber Efendimiz, Fetih’ten sekiz asır evvel İstanbul’un fethini şöyle müjdelemiş; "Kostantiniye  (İstanbul) elbette fetholunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan ve onu fetheden asker ne güzel askerdir." Bu müjdeye mazhar olabilmek için Ashab-i Kiramdan itibaren çok sayıda kumandan ve ordusu İstanbul’u fethetmek için girişimde bulunmuştu. Ancak bu mazhar Fatih Sultan Mehmet’e nasip oldu. 

Şimdi saçma sapan gündem oluşturmak, böyle polemiklerle milletin kafasını karıştırmak kadar yersiz bir durum yok. Ne diyelim Allah akıl fikir versin…