Bu aralar Türkiye'nin pek çok yerinde güzel kar manzaraları var. Günlük yaşamda bizlere biraz zorluk yaşatsa da karın pek çok faydası var. Kar başta toprağın büyük dostu. Bütün yıl kullanacağı suyu içine çekmesini sağlayan kar sayesinde toprak daha da bereketleniyor. Bizler de yıl boyunca bol bol meyve sebze yiyebiliyoruz.  

Soğuk hava daha fazla kalori yakmamızı sağlıyor. Bu sayede kış aylarında eğer aldığımız kalori miktarını artırmazsak kilo vermemiz mümkün.

Soğu havalarda daha az sinek / böcek yaşayabiliyor. Bu sayede bu yolla bulaşan hastalıkların görülmesi azalıyor.

Soğuk havalarda daha az ağrı hissediyoruz. Soğuğun sinir uçlarına olan etkisi sayesinde ağrılar karlı havalarda azalıyor.

Karlı havalarda polenler bulunmuyor. Bu sayede de alerjik hastalıkların oranları azalıyor. 

Soğuk havada yürüyüş yapmak enerjinizi yükseltiyor ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayarak motivasyonunuzu artırıyor. 

Soğuk hava daha iyi uyumayı sağlar. Özellikle uykusuzluk problemi olanların kışın daha rahat uyudukları gözlemlenmiştir.

Karın eğlencesi ve güzel görüntüsü de hesaba katıldığında bu karlı günlerin tadını çıkarmakta fayda var. Bununla birlikte kışın risklerinin de farkında olmak ve buna hazırlıklı davranmak gereklidir. Özellikle karlı günlerde buzlanmaya dikkat ederek dikkatli davranmak gereklidir. Burkulma,  incinme ve kırılmaların en fazla bu mevsimdeki düşmeler nedeniyle olduğunu unutmamak gerekir. Diğer taraftan özellikle kış aylarındaki grip virüsleri nedeniyle ortaya çıkan grip ve soğuk algınlığı vakalarına karşı da tedbirli olmak lazım. Daha kış başında bağışıklık sistemimizi destekleyici ürünler kullanmak koruyucu olabilir. Yine kış aylarında beslenmemize dikkat ederek yaza çok kilo almadan girebiliriz.

Her durumda olduğu gibi kışın ve karın çok keyifli tarafları ve dikkat edilmesi gereken yönleri var. Şimdi doğanın yattığı kış uykusunda karla olan iletişimini izlerken kendimiz de bunun tadını çıkarmalı ve doğanın yaptığı gibi kıştan maksimum faydayı elde ederek kendimizi bahara hazırlamalıyız.

Bol keyifli günler dileğiyle...

 

 

 

 

Kaynaklar:

 

  • http://www.huffingtonpost.com/2015/01/09/health-benefits-cold-weather_n_2528779.html
  • http://www.coolantarctica.com/Antarctica%20fact%20file/science/cold-weather-health.php
  • http://mamiverse.com/15-benefits-of-cold-weather-75395/3