Depresyon, temel belirtileri  isteksizlik, hayattan zevk alamamak, içinden hiçbir şey gelmemek olan bir hastalıktır. Beyinde meydana gelen bir problemdir. Çevresel şartların değişmesinden etkilenmeyen bir ruh halidir. Depresyon hastalığı tanısının konulabilmesi için kılavuzlarda belirtilen kriterlere uygun durumların da, bu mutsuzluk haline eşlik etmesi gerekir. Kişinin sosyal hayatını, günlük akışını olumsuz etkiler ve uzman bir psikiatr doktor tarafından tedavi edilmelidir. 

Hissedilen her üzüntü, mutsuzluk ve isteksizlik depresyon değildir. Aksine hayatımızdaki olumlu durumlara karşı neşe ve mutlulukla verdiğimiz tepkiler gibi, olumsuz durumlara karşı üzüntü hissetmek de doğal ve olması gereken bir durumdur. Bu süreç çevresel şartların değişmesiyle değişir ve aslında beynimizin sağlıklı olduğunu gösterir.

Önemli olan bu üzüntü ve mutsuzluk halini doğru yönetebilmektir. Doğru düşünebilmek, olayları mantıklı analiz etmek, olumsuz duygunun içine gömülmeden çıkış noktaları bulabilmek, sağlıklı her beynin tarafından yapılabilir. Bu süreçte beynimize yardımcı olacak çeşitli yöntemler de daha iyi hissetmeyi kolaylaştırır.

Baharın gelmesiyle beraber, çevresel şartlarda, hormonlarımızda, hava ısı ve basıncında meydana gelen değişiklikler de keyifsiz ve isteksiz hissetmemize neden olabilir. Vücudumuzun tüm bu değişikliklere uyum sağlaması biraz zaman alabilir. Bunun farkında olmak, ve bu dönemi daha kolay atlatmak için yapılabilecek birçok şey var.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, sevdiklerimizle iletişim halinde olmak, günlük egzersiz yapmak, beynimizdeki mutluluk hormonunu aktive eder ve bunları uygulamak ilaç kullanmaktan çok daha kolaydır.

Vücudumuzda vitamin ve mineral eksiklikleri de mutsuzluğu tetikleyecek bu dönemi daha zor geçirmemize neden olacaktır. Bu nedenle yeterince su, vitamin ve mineral aldığımızdan emin olmalıyız. Özellikle magnezyum, demir ve B vitamin kompleksi bu dönemlerde çok önemli destekleyiciler olabilir. Ayrıca kişniş gibi daha iyi hissetmeyi sağlayan, passiflora gibi sakinleştiren, rüşeym gibi enerjiyi artıran doğal bitkisel kaynaklardan da yararlanılabilir.