Yıllar önce oğlumla yolda giderken bir arkadaşıma rastladık. Arkadaşım oğluma, 'Nereye gidiyorsun?' diye sordu. O sıralar 4 yaşında olan oğlum, 'Bilmem, annem nereye götürürse!'

İşte bu güven, bu saf güven, kötülük bilmemek, zarar geleceği ihtimali olmamak!

Bu güveni istiyoruz aslında hayatımız boyunca!

Güven; korku, çekinme, kuşku duymadan inanma, bağlanma duygusu. Birşeyden umulan, beklenen niteliğe inanıp, ona göre davranma.

Güvenmenin temelinde karşısındakine güvenmek değil, kişinin kendini güvende hissetmesi, kaygı ve korkularından arınması vardır.

İnsana güvenilirliği veren özellikler; sadakat, mütevazilik, hoşgörü, adalet, sabır, onur, çalışkanlık, sadeliktir. Ayrıca başkalarına karşı duyulacak güven duygusunun temelinde 'özgüven' yatar.

Beklentileri karşılanmadığında üzülmemeyi, tecrübe edindikçe öğrenir, insan.

Farkında olsanız da olmasanız da kendi davranış ve tutumlarınızla başkalarının davranışlarını kontrol altında tutmaktasınız.

Pek çok potansiyelin, kendi en iyisini gerçekleştirememesinin altında aynı sorun var; Güvensizlik!

Kendine güvenen insanlar, şüpheli ve ürkek kişilerden üstündür. Melbourne Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre; özgüvenli kişiler daha hızlı terfi edip, daha çok kazanıyorlar.

Mutluluk, kendine güven konusunda çok kritik bir elementtir.

Özgüvenli kişiler, diğer insanların kendileri hakkında ne düşündüğünden ziyade, kendi kendilerinden memnuniyet ya da memnuniyetsizlikleriyle ilgilenirler. Bu insanlar, diğer insanları küçültmeye çalışmazlar. İyi hissetmek için başkalarını aşağılamaya ihtiyaçları yoktur.

Diğer insanlarla iletişimi, kendilerini kanıtlama aracı olarak görmezler. Kendilerini önemli biriymiş gibi göstermeye çalışmazlar, kendileri olurlar, samimidirler.

Kendi fikirlerini açıklamaktan kaçınmazlar. Doğru yolu bulmak için hata yapmaktan çekinmezler. Akılsız, zayıf görünme korkuları yoktur, amaç önemlidir.

Kişiler arası ilişkilerde yakınılan konuların başında gelir güven konusu. Güven yoksa gerçek sevgiden asla bahsedilemez. Güvensizlik, yalnızlıktan çok daha kötü bir duygudur.

Güven duygusunun geliştiği ortamlarda paylaşım ve birliktelikler önem kazanır. Metafizik aksiyonda 'güven'e verilen isim 'sevgi tözü' dür.

Duygusal ilişki bağı olanlar, güvenlerinin yıkılmasına dayanamayıp hüzünlere kapılırlar. Güven vermek kadar, güvenebilmek de önemlidir, duygusal ve mantıksal yaşamda. İlişkilerde bir defa güvenini kaybedenler, defalarca acısını yaşar maalesef yalnızlıkların da.

Güvenmek risktir.

Genel olarak insanlar, güven duygusu hayal kırıklığına uğramadan 'güven' hakkında çok fazla düşünmezler. Güven bir kez temin edildikten sonra ilişkideki riskin algılanmasını azaltır. Hâlbuki iki insan arasındaki herhangi bir ilişki başlarken, risk faktörü ön plandadır. İlişkiler geliştikçe, ilerledikçe, uzun vadeli ilişkiye döndükçe algılanan güven daha ön plana geçer.

Ve riski görmez artık, yanılgılar da bu noktada başlar.

Düşünür Sokrates'in ünlü sözü:

“Sevmektense, güvenmek isterim.”

Ne kadar anlamlıdır!

Güveninizin asla boşa çıkmayacağı güzel günlere,

Sevdikleriniz ve sevenlerinizle birlikte!

Mutlulukla!