Kelime anlamı “yaşam için (pro-bias)”  olan probiyotik; kişinin sağlığı ve iyiliği üzerine etkili mikroorganizmalardır.  Probiyotikler vücudumuzda doğal olarak bulunur ve hastalık yapıcı (patojen) mikroorganizmalara karşı bizim yerimize savaşır. Bizim için savaşan bu askerleri beslememiz ve çoğaltmamız gerekir. Bu nedenle yediğimiz, içtiğimiz, soluduğumuz ve temas ettiğimiz her şey çok önemlidir. Gıda teknolojisindeki yenilikler, hijyenik yaşam, beslenme tarzındaki değişim,  çevresel faktörler, aşırı ilaç kullanımı barsak florasının dengesini bozar. Eğer bu yararlı mikroorganizmalar ortamdan kalkarsa bu durumda patojen mikroorganizmalara açık hale gelir. Bu nedenle günümüzde probiyotikler oldukça önemli yer tutar. 

Son dönemlerde artan antibiyotik kullanımına karşı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) antibiyotik ve diğer antimikrobiyallerin kullanılmasına sınırlama getirilmesini önerdi. WHO patojen mikroorganizmalar ile savaşta patojen olmayan mikroorganizmaların kullanılmasını tavsiye etti. 

Probiyotikler oldukça geniş bir pazara sahiptir. Peki probiyotik seçiminde nelere dikkat etmek gerekir? Bir probiyotik mikroorganizmanın öncelikle klinik olarak kanıtlanmış etkinliğe sahip olması gerekir. O probiyotik mikroorganizması ile yapılmış klinik dataların olması gerekir.  Güvenli ve hızlı bir etkinliğe sahip olması gerekir. Ayrıca bir probiyotik alırken içerisinde prebiyotik bulunup bulunmadığına da dikkat etmek gerekir. Prebiyotikler bizim için savaşan probiyotik mikroorganizmaların besinini oluşturur.  En önemli noktalardan biri de aldığınız probiyotiğin mide asidi gibi ekstrem ortam koşullarından etkilenmeden sindirim sisteminden geçmesi gerekir. Bunun için de özellikle bakteri kökenli olan probiyotiklerin aside dayanıklı, yüksek korumalı kapsüllerde bulunuyor olması gerekir. Aksi durumda asitli ortamda bu bakteri işlevini kaybedebilir. Bu koşulların hepsinin sağlandığı bir probiyotik tercih etmek gerekir.  

Her mikroorganizma aynı etkinliğe sahip değildir. Bu nedenle hangi sağlık faydasını görmek istiyorsanız bu yönde etkili olan bir probiyotik seçmeniz gerekir. Örneğin; bağışıklık sistemini güçlendirmek, barsak sağlığını korumak, gaz, şişkinlik ve hazımsızlık şikayetine yönelik veya vajinal sağlığı korumak ve daha bir çok amaçla probiyotikleri destek olarak tercih edebilirsiniz. Her amaç için farklı probiyotik mikroorganizmaların kullanıldığını unutmamak gerekir. Bu konuda bir sağlık danışmanından destek alabilirsiniz.