Konya çok güzel bir şehir Konya çok güzel bir şehir

Selçuklu Müftülüğüne bağlı olarak Hacıveyiszâde İlim ve Kültür Vakfı bünyesinde hizmet veren Hacıveyiszade Erkek Kur'an Kursu, verdiği eğitim ve bünyesinde barındırdığı merkezler ile adından sıkça söz ettiriyor. Hacıveyiszâde İlim ve Kültür Vakfı Başkanı Mehmet Çaba, Hacıveyiszade Erkek Kur'an Kursu ve bünyesindeki merkezler ve yayınevi hakkında bilgiler verdi.

 

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

İsmim Mehmet Çaba. 1 Ocak 1974’te Konya ilinin Meram ilçesi Dere Mahallesi’nde dünyaya gelmişim. 1987 yılında Dere Kur’an Kursu’nda Fettah Polat Hocam’da hafızlığımı tamamladım. 1988 yılından itibaren merhum Hasan Hüseyin Varol Hocam’da talim, tecvit, tashîhi’l hurûf dersleri aldım.  Mithat Aça Hocam’da Aşere-Takrib eğitimimi tamamlayıp icazet aldım. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açtığı tashihu’l-hurûf kurslarında ve Şerafeddin Camii’nin kuzeyinde bulunan Ali Efendi Daru’l-Kurrası’nda Aşere-Takrîb dersleri verdim. Halen Konya Hacıveyiszâde Camii Başimam-Hatibi olarak görev yapmaktayım. Ayrıca kurucusu olduğum Hacıveyiszâde İlim ve Kültür Vakfı’nın başkanlığını yürütüyorum. 

Kursunuz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kur’an Kursumuzda toplamda 4 sınıf bulunmaktadır. Bunlardan üçü hafızlık hazırlık bir tanesi ise hafızlık sınıfı olmak üzere kadim geleneğe göre hafızlık eğitimi verilmektedir. Kur’an Kursu bünyemizde bu sene başlattığımız Kur’an-ı Anlama Programı bulunmaktadır. İlk öğrencilerini bu sene başında aldığımız programda Diyanet İşleri Başkanlığımızın müfredatını oluşturduğu hafızlık eğitimini tamamlamış lise çağındaki istekli ve meraklı gençlere İslami ilimler eğitimi verilmektedir. Şu anda ilmin anahtarı olan Arapça eğitimleri sarf-nahiv, muhadese, yazma dersleri İrab’ul Kur’an ve Hadis dersleri devam etmektedirler. Eğitimlerini yatılı bir şekilde gerçekleştiren öğrencilermiz günlerini büyük çoğunluğunu kitaplarla ders müzakereleriyle ve çeşitli ilmi etkinliklerle geçirmektedirler. Yine vakfımız bünyesinde İmam Şatıbi Kıraat Araştırmalar Merkezi, Ebu Said Hadimi Tahkik Merkezi ve Hacıveyiszade İlim ve Kültür Vakfı Yayınevi bulunmaktadır. İmam Şatıbi Kıraat Araştırma Merkezimizde aktif olarak 2 tane sınıfımız eğitim görmektedir. Bunlardan biri hali hazırdı kıraat ilmini tedris eden Aşere Takrib Tayyibe sınıfımız. Burada haftada 4 gün kıraat ilmi hatim ve metin merkezli tedrisat devam ediyor. Haftada iki gün bu ilmin ülkemizdeki duayenlerinden Mithat AÇA hocam ders halkasına devam etmektedir. Rabbim sağlıklı sıhhat lütfetsin hocamıza. Diğer sınıfımız da ise bu ilme başlamadan önce talebede bulunması gereken özelliklerden biri olan yeterli seviye de Arapça ihtiyaçları karşılanmaktadır. Kadim usül takip edilerek bu ilmin taliplisi henüz ilme başlamadan önce Arapça eğtimini pekiştirerek ders kitaplarını takip etmede zorlanmıyor. Ebu Said Hadimi Tahkik Merkezinde ise Osmanlı alimlerinin eserlerinin üzerinde titizlikle duruluyor henüz ilim sahasına çıkmamış eserlerin tespiti yapılıp kurmuş olduğumuz ekiple beraber bu eserlerin tahkiki yapılmakta ilim ehlinin istifadesine sunulmaktadır. Aynı zamanda uluslararası hakemli ‘Tahkik’ dergisi yayınımız bulunmaktadır. Yılda iki sayı yayınlayan dergimiz akademisyenlerin ilgi ve katılımları ile ilim dünyasına katkı sağlamaktadır. Kıraat ve Fıkıh alanlarında tahkik, telif ve tercüme eserlerin yayını yapılmaktadır. Şu ana kadar yayınlanmış 37 eser bulunmaktadır. Bunun yanında baskısı ve çalışmaları devam eden bir seri eserlerde bulunmaktadır. Yine vakfın bünyesinde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik kıraat, fıkıh ve kelam okumaları yapılmaktadır.

Kursunuzda şu ana eğitme devam eden öğrenci sayınız nedir?

2023-2024 eğitim-öğretim yılı itibariyle eğitime başlayan kursumuzda şuan da 45 hafızlık hazırlık, 15 hafızlık, 14 Kur’an-ı Anlama 12 Aşere-Takrib Tayyibe 15 Aşere eğitimi öncesi Arapça hazırlık öğrencimiz bulunmaktadır.

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Hafızlık hazırlık sınıflarında temel seviye Kur’an-ı yüzünden okuma ve tecvit eğitimleri verilirken bunun yanı sıra temel dini bilgiler dersleri verilmektedir.  Hafızlık da ise Osmanlı döneminden itibaren tatbik edilen hafızlık sistemiyle Kur’an-ı Kerim ezberlemeye her cüzün son sayfasıyla başlanıyor. Her cüzden son sayfalar bitince tur bitmiş oluyor. İkinci turda sondan ikinci sayfa, üçüncü turda sondan üçüncü sayfalar ezberleniyor. Her bir turda daha önce yapılan ezberler tekrar ediliyor. Böylece 20 turunu bitirenler hafızlık eğitimini tamamlamış oluyor.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilere yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Gelişimlerine katkı sunmak ve kendilerini bir nebzede olsa da eğlendirmek amacıyla yıl içerisinde birkaç kez farklı alanlarda olmak üzere piknik ve doğa etkinliklerimiz oluyor. Kadim başkent Konya’nın tarihini bizzat gidip yerinde görmek ve bilgi sahibi olmak suretiyle gezi derslerimiz var bunun yanı sıra vakitlerini sağlıklı ve eğlenceli geçirmek amacıyla halı saha masa tenisi yüzme gibi faaliyetlerde gerçekleştiriyoruz.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

Hafızlık ve Kur’ân-ı Kerîm’i ezberlemek Cenabı Allah’ın Ümmet-i Muhammed’e verdiği en şerefli mazhariyettir. Rasulullah (s.a.s) efendimizin ‘Ümmetimin en şereflileri hamil-i Kur’an olanlardır.’ Hadisi şerifinin müjdesine mazhar olmak ve bu şerefe muhatap olmak için hafız olunur. Hafızlar, mukaddes vahiy yükünü taşımaktadır.

Muhabir: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA