Niyazi Usta lakabıyla bilinen Konya’nın hayırsever iş adamlarından merhum Niyazi Ildırar, zorlu yaşam koşullarına rağmen hiçbir zaman hayat mücadelesinden vazgeçmedi. Sanat akademisini bırakmak zorunda olan Niyazi Ildırar’ın içinde kalan ukdeyle Niyaz Usta İlkokulu’nu yaptırdı. Ayrıca Ildırar’ın, Konya yöresel yemeklerinin dünyaya tanıtılmasında da büyük emeği olmuştur. Niyazi Ildırar 1938 yılında Konya’da doğmuş. Babası üç yaşında vefat etmiş. Zorluklar içinde büyümüş. 1950 yılında öğretmeninin teşvikiyle ilkokulu bitirip sanat okuluna başlamış. Babası olmayınca sanat okulunu bırakıp 1953 yılında çalışmaya başlamış.

Evlerde su yokmuş, sokak çeşmelerinden, kuyulardan sular evlere taşınırmış. Babası vefat edince 2 kız, 1 oğlan, 3 çocuğa bakmak için annesi evlere işe gidermiş. Niyazi Ildırar borçla evlenmiş. Hatta Konya geleneği düğün pilavını misafirlere yedirmek için komşudan 600 lira borç istemiş. O parayı hiç unutamadığını söylermiş. Dükkâna getirecekleri 100-120 kilogramlık demirleri, araba parası vermemek için Demirciler İşhanı’ndan dükkâna kadar sırtında taşıyarak getirirmiş. Niyazi Ildırar’ın evlerinin alt katında ahırdan bozma bir yer varmış. 1961 yılında ilk iş yerini buraya açmış. Açmış ama boş dükkânmış. O küçük iş yerini doldurmak için evdeki halıları satıp borçlanmış. Gece gündüz çalışmış. Yanındaki çırağına her zaman küçük parça demirleri bile attırmazmış, bunlar eriyip demir olacak, milli servet boşa gitmesin diye. 13 yıl o küçücük yerde çalışmış. 1974 yılında Meram Sanayi’ye taşınmış.

YAPTIĞI İŞİ SANATLA BULUŞTURDU

Niyazi Ildırar’ın yaptığı demirler, kapılar herkesin gözüne bir farklı görünürmüş. Öyle ki yaptığı kapıya biri baktığı zaman ‘Bunu Niyazi Usta yapmış’ derlermiş. Çalıştığı her işi gayretle, özveriyle yaparmış. 1985 yılına kadar da demir işleriyle uğraşmış. 1985 yılından sonra da metal boru, plastik kaplama, aydınlatma imalatına başlamış. Sanat okulunda aldığı eğitimleri burada değerlendirme fırsatı bulmuş. Yaptığı işi sanatla buluşturması, insanların gözünde değer bulmuş. Takdir edildikçe daha fazlasına gayret edermiş. Yaptığı aydınlatma armatürünün benzeri Türkiye’de yokmuş.

YAPTIRDIĞI OKULUN ÇEŞMESİNDEN BAL VE SÜT AKIYOR!

Konya’da toparlayıcı olduk Konya’da toparlayıcı olduk

Helali haramı bilen bir insan, merhametli, misafirperverliğiyle bilenen Niyazi Ildırar, Sadi Hoşses, Nevzat Atlı, Dr. Alâeddin Yavaşça, Ahmet Özhan gibi isimleri konuk etmiştir. Ayrıca Meram Eski Yolda yaptırdığı köşkte Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Vehbi Koç, Nejat Eczacıbaşı gibi isimleri de misafir edermiş. O dönemde öyle güzel bir köşk Konya’da yokmuş. Bir demirciden böyle bir insana dönüşmüş. 1980’li yıllarda o evde 54 ülkenin katıldığı Uluslararası Yemek Kongresi yapılmış. Konya mutfağını da dünyaya duyurmuş ve Niyaz Usta İlkokulu’nu yaptırmış. ‘O okulu yaptırırken aldığım lezzeti hiçbir zaman alamadım. Bu okulu yaptırmak, bana bir okul daha yaptırmayı öğretti.’ demiş. Okulun açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılmış. Burası Türkiye’ye örnek bir okul olmuş. Bunun yanında okulun girişinde bulunan iki çeşmeden bal ve süt akar. Burası ‘ballı sütlü okul’ diye de anılır. Niyaz Usta İlkokulu’nun girişine yaptırdığı iki çeşmeden akan bal ve sütle öğrenciler beslenir. Eskiden Sahibi Ata Külliyesi’nin girişine iki tane küp dediğimiz kovalardan koyup içerisinde şerbet ikram edilirmiş. Niyazi Ildırar da bu sebepten okula böyle bir hizmet yaptırmış.

Hayırları, yaptığı işlerle ve misafirperverliğiyle anılan Niyazi Usta, 2013 yılında vefat etti.

Muhabir: TUBA KAYA