Susam, Pedaliaceae familyasından, Sesamum cinsinden bir bitkidir. Çok eski bir kültür bitkisi olmasına rağmen orijin merkezi kesin olarak bilinmemektedir. Susam tohumlarında %50-60 yağ ve %25 protein bulunduran bir yağ bitkisidir. 

Susam yağı soğuk sıkım yöntemi ile elde edilir. Bu yöntemde, bitki tohumlarının yağları, içine herhangi bir kimyasal madde katılmadan veya herhangi bir işleme tabi tutulmadan doğal yöntemlerle çıkarılır. Güçlü antioksidan özelliklere sahip olan vitaminler, omega yağ asitleri

bu yağa geçer. Bu yöntemle üretilmiş yağların; diğer yöntemlerle elde edilen yağlara göre, sağlık açısından çok daha fazla yararlı bileşik içerdiği bilinmektedir. 

Susam yağında E vitamini, sesamol ve sesamolin adı verilen antioksidan bileşikler bulunur. Bunlar da bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Susam yağı, yaz aylarında harici kullanımı ile güneşin zararlı ışınlarına karşı yaklaşık 30 faktörlük koruma sağlar. Bu yağ, sağlıklı bronzlaşmak için de kullanılabilir. Susam ve ceviz yağı karışımı ise güneş lekelerine karşı koruyucudur.

Haftaya başka bir bitkinin dünyasında buluşmak üzere.

Radava R. Korać et al.  Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation. Pharmacogn Rev. 2011 Jul-Dec; 5(10): 164–173.