Yaz aylarında güneş hepimizi çok heyecanlandırıyor şüphesiz. Bununla birlikte güneşin pek çok faydası olduğu gibi doğru korunulmazsa ciddi zararları olabilir. Güneş yanığı, erken yaşlanma, bağışıklık sistemi hasarı, cilt kanseri, katarakt gibi gözlerde hasar da sık görülen zararlar arasındadır. Bu zararlardan korunmak için alaınacak pek çok önlem var.

Gölgede durmak, güneş gözlüğü takmak, uygun giysiler giymek, şapka takmak normal günler için alınabilecek tedbirler. 

Deniz kenarında ise koruma faktörü 30 ve üzeri olan güneş kremi uygulanması önerilmektedir. Güneş kremi kullanılsa bile uzun süre güneşte kalınmaması uygundur. Güneşe fazla maruz kalan cilt bölgelerinize bolca, geniş spektrumlu güneş kremini iki saatte bir ya da yüzdükten sonra, dışarda oyun oynamadan ya da bedensel etkinlik yapmadan önce uygulanmalıdır.  Güneşin UV ışınları 10:00-16:00 saatleri arasında güçlü olduğundan özellikle bu saatlerde güneşe çıkmamaya dikkat edilmelidir. 

Çocuklar genellikle yetişkinlere göre çevresel tehlikelere karşı daha hassastır. Bu nedenle çocuklar açık hava etkinlikleri sırasında, yüksek UV ışınlarından korunmalıdır. 

Ayrıca tüm gün güneş ve tuzlu / klorlu suya maruz kalan cilt daha özenli bir şekilde korunmalıdır. Cildi en iyi koruyan sağlıklı yağlardır. Güneş sonrası banyodan sonra susam yağı gibi yağların kullanılması cilde kaybettiği nemi sağlayacak ve sağlıklı bir cilde destek olacaktır.

Güneşten korunma ne kadar erken başlarsa o kadar yararlı olur. Tüm yaşlarda güneşten korunma fotoyaşlanma ve deri kanserlerinin engellenmesi için önemlidir. Güneşten korunmaya erken yaşlarda başlanmalı ve alışkanlık haline getirilmelidir. Güneş koruyucu önlemler yalnız tatilde, plajda değil, gündelik yaşamda da cildin açık bölgelerinin korunmasında kullanılmalıdır. 

Kaynaklar:

1.http://www.halksagligi.hacettepe.edu.tr/duyurular/toplum%20icin/Gunestenkorunma10.7.2014.pdf

2.http://www.aeo.org.tr/Files/Yayinlar/sektor-eczaci-bulusmasi-gunes-ve-saglik-60yil.pdf