TÜRK-İŞ 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, “Kamuoyunda ‘soykırımı inkar yasası’ olarak bilinen ve 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin, Fransız ulusal meclisi’nde kabul edilmesini Türk-İş camiası olarak kınıyoruz” dedi.
Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Necati Kökat, “Türkiye İşçi Hareketi, tarihin objektif bir şekilde değerlendirilmesinden yanadır ve tarihin politik hesaplarla şekillendirilmeye çalışılmasından son derece rahatsızlık duymaktadır. Bu anlamda, Türk Hükümetinin tarihi tarihçilere bırakma düşüncesine katılmakta ve bu konuda bütün ülkelerin destek vermesini beklemektedir.  Türk-İş, konunun uluslararası tarihçi ve araştırmacıları bir araya getirerek incelenmesini kabul etmeyenlerin farklı amaçlar taşıdıklarına veya söz konusu dönemde kendi suç ve hatalarını gizlemek istediklerine inanmaktadır. Ayrıca, Ermeni soykırımını reddetmeyi suç sayan bir yasayı kabul eden veya tartışan ülkelerin demokrasi ve insan hakları anlayışlarının sakat olduğuna inanmaktadır” dedi. Türkiye’nin bu asılsız iddiaların altında kalmayacağını belirten Kökat, şunları söyledi: “Yüzünü tarih boyunca Avrupa’ya dönmüş olan Türkiye’yi asılsız iddia ve anlamsız taleplerle yıpratmak isteyenler her zaman var olmuştur. Ancak inandığı doğruları söylediği için kendisini veya bir ulusu haksız bir şekilde soykırımla itham edenlere karşı çıktığı için bir insanı suçlu görmek hatta bu uygulamayı yasalaştırmak nasıl bir bakış açısıdır, anlamak mümkün değildir. Düşünce ve ifade özgürlüğünü yasayla kısıtlamak bu yüzyılın ya da Avrupa Birliği’nin değerleri olmadığı gibi; 22 Aralık 2011 günü, aydınlanma çağının beşiği olan ve söz konusu dönemde yaşananları gayet iyi bilen Fransa’nın Milli Meclis’inde onaylanması ise içler acısı bir durumdur. 

ÖZTÜRK: EKONOMİK YAPTIRIM UYGULANMALI
Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk de Fransa Meclisi’nde kabul edilen sözde Ermeni soykırımıyla ilgili yasa tasarısının Fransa’yla diplomatik ve ekonomik ilişkileri zedeleyeceğini söyledi. Başkan Öztürk, “Türkiye son dönemde tüm dünyada demokrasi adına örnek gösterilen ve özellikle bölgesinde etkin rol oynayan bir ülke konumundadır. Fransa’nın Cezayir’e uyguladığı soykırımın izleri silinmemişken, böyle bir dönemde gerçekliği asla kabul edilemeyecek sözde soykırım iddialarıyla Türkiye’ye karşı geliştirdiği diplomasi Fransa’yı uluslararası arenada yalnız bırakacaktır.  Fransa ile ülkemizin tarihi diplomatik ve ekonomik ilişkileri bulunmaktadır.  Fransa Meclisi’nde kabul edilen sözde Ermeni soykırımıyla ilgili yasa tasarısının Fransa’yla diplomatik ve ekonomik ilişkilerimizi zedeleyecektir. Fransa’nın bu sorumsuz davranışını kınıyor, hükümetimizin Fransa’ya karşı uygulayacağı her türlü yaptırım kararını destekleyeceğimizi ifade ediyorum” şeklinde konuştu.  
FRANSA TÜRK DÜŞMANI
Konya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İsmail Turan da, Fransa Ulusal Meclisi’nin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifini kabul etmesini kınadıklarını açıkladı. Bu yasa ile Türkiye ile Fransa ilişkilerinin büyük zarar göreceğini ifade eden Turan, “Bu yasa çağdışıdır ve insan haklarına tamamen aykırıdır. Bizim kültürümüzde soykırıma yer yoktur. Biz bütün insanlığa tarih boyunca sevgi ve merhametle yaklaşmış bir toplumuz. Bu aşamada ülkemiz tarafından Fransa’ya karşı alınacak tedbirler kesinlikle önem arzetmektedir. Bundan sonraki süreç Fransa’nın iç ve dış politikası sınavıdır. Fransa’nın Ermeni olaylarını çıkar meselesi yaparak, siyasi faaliyete dönüştürme sebebi, Ermeni yandaşı olduklarından dolayı değil tamamen Türkiye ve Türk düşmanı olduklarından dolayıdır” dedi.

Editör: TE Bilişim