Meclis'te kabul edilen Yeni Büyükşehir Yasası'nın ülkeyi bölmeye götüreceğini söyleyen Veysel Candan, “Hükümet kendi çoğunluğuna güvenerek bu yasayı Meclis'ten geçirmiştir. Fakat bu yasa terörü daha da arttıracaktır” dedi

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Veysel Candan, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırıları ile birlikte Türkiye gündeminde bulunan diğer konular hakkında açıklamalarda bulundu. Meclis'te kabul edilerek, Cumhurbaşkanlığı'na sunulan Büyükşehir Yasası'nın yanlış olduğunu söyleyen Candan, bu yasanın tasarrufu sağlamayacağını dile getirdi. Candan, “Yeni düzenleme ile birlikte 13 il daha Büyükşehir olarak toplamda 29 il Büyükşehir Belediyesi olmuş olacak. Bu illerin İl Özel İdareleri, belde belediyeleri ile köyleri kapatılacak. Belediye sınırları da şehir sınırları olmuş olacak. Bin 591 belde belediyesi ile 16 bin 82 adet köy de mahalle oluyor. Bu yasanın çıkarılmasına baktığımız zaman, gerekçe olarak imar yeniliği oluşturmak, tasarrufu sağlamak, köylere daha iyi hizmet götürmek için bu yasayı çıkardıklarını söylüyorlar. Bu kanun bir takım olumlu yanları ile birlikte ciddi manada sıkıntıları da var. Hem iktidar hem de muhalefet belediyelerinin tasarrufla alakası yok ki, buraların kapatılması ile tasarruf olsun. Binilen makam arabaları, yurt dışı seyahatleri ile israfın biri bin para. Kanun bu yönü ile doğru değil” dedi. Büyükşehirlerin sınırlarının il sınırları ile bir olmasından dolayı terörün artacağını ve ülkenin bölünebileceğini ifade eden Veysel Candan, “Bu yasa ile Van, Mardin, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olacak. Bu belediyelerin yetkilerini de il hudutlarına getirdiğiniz zaman masraf daha da artacaktır ve daha az hizmet gidecektir. Bu yapılanma eyalet sistemini de beraberinde getirir. Bu da Türkiye'nin nüfus ve jeopolitik yapısına hiç uygun değildir. Diyarbakır'da PKK'lı bir Belediye Başkanı var. 
Orada belediye hizmetleri gerçekleştirilmiyor, bir de bunun yetkilerini il sınırlarına kadar genişletirsek, terör daha çok artar. Bu adamın beyanatları suç teşkil ediyor. Görevden almak için yeterli sebep var ama nedense alınmıyor. Bu da bir takım pazarlıkların olduğunu gösteriyor. Hergün Diyarbakır'da terör olayları artacak o yüzden Cumhurbaşkanı bu tasarıyı yeniden gözden geçirip, il hudutları meselesinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söylemelidir” diye konuştu.
BU KANUNDANDAN SONRADA PİŞMANLIK DUYMASINLAR
Başbakan'ın yanlışlar zincirine yeni bir yanlışı eklemesinden korktuğunu söyleyen Candan, “Başbakan İnşaallah bu yasayı çıkararak bunu da hatalar zincirine eklemez. Yasa bu hali ile kabul edilirse, o zaman PKK yandaşı olan Büyükşehir Belediye Başkanları'nın ilk yapacakları işler kendi Belediye Meclisleri'nde Türkiye'den ayrılıp ayrılmayacağını tartışmak olacak. Bu yüzden Başbakan'ı anlamak mümkün değil. Başbakan Başkanlık sistemi için ne yaptığını bilmeden bir takım adımlar atıyor. Bu yasanın kabul edilmesinde itiraz olarak iktidar milletvekillerinin hiç konuşması yok. Sadece muhalefet milletvekillerinden birileri çıktı itiraz etti. Ama hükümet kendi çoğunluğu ile bu tasarıyı kabul etti” ifadelerini kullandı.
PKK KÜRTLERİ TEMSİL ETMİYOR, ÜLKEYİ BÖLÜYOR
PKK sorununa da değinen Candan, PKK'nın Kürtlerin haklarını aramadığını söyleyerek, “PKK ülkeyi bölmek üzere kurulmuş, içten ve dıştan desteklenen Kürt halkını temsil etmeyen bir organize terör örgütüdür. Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, bunlar uydurma laflar. Türkiye'de yaşayan 75 milyon insanın sorunu var. PKK’nın içinde Ermenisi, Rumu, Süryanisi ve Hristiyanı ile aldatılmış Kürtler var. Bunlar Türkiye'nin Güneyi'ni bölmek ve bir Kürdistan Devleti kurmayı tek amaç olarak görüyorlar. Barzani de İran ile Türkiye'yi birleştirerek büyük bir Kürdistan kurmayı amaçlıyor. Bu 50 yıldır biliniyor. ABD'nin de Türkiye'nin Güney Doğusu'nda özerk bir bölge istediğini biliyoruz. Oyun aynı oyunu sadece figüranlar değişiyor” diye konuştu.  Dünya üzerinde yaşayan Müslümanlar'ın da birbirlerine sahip çıkması gerektiğini belirten Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Veysel Candan, “Filistin'de Gazze'de kan akıyor. İslam ülkeleri dağınık durumda. 20 yıldır Müslümanlar'ın kan akımı tüm İslam ülkelerini sardı. Burada Büyük Orta Doğu Projesi'nin (BOP) İslam ülkelerini bölme projesi olduğu net olarak anlaşıldı. Bu yapı içinde İslam ülkeleri iş birliği yapma mecburiyetindedir. Bu yüzden bizim Başbakanımız da BOP Eş Başkanlığı'ndan çekilmelidir. Böyle bir uydurma Eş Başkanlık olmaz. Suriye iç çatışmaları durdurulmalı. İslam ülkeleri bir birlik içinde olsa idi Suriye'deki olaylar hemen çözülebilirdi. Bu konuda da hükümet yanlış yerde duruyor. Milli Görüş yıllardır D-8'i kuralım, Birleşmiş Milletler'in tavrını değiştiremiyorsak, ona karşı bir birlik kuralım diyor. O gün bunları hafife alanlar bugün somut olmayan uyduruk yapılar ile hareket edip, toplantılara katılıyorlar. Bolca konuşuyorlar, ortada icraat yok” ifadelerini kullandı.  Candan, konuşmasının sonunda Türkiye'nin ekonomik durumunun iyiye gitmediğini, ülkenin borcunun azalmadığını aksine arttığını ve ülkede faizin yaygın olarak kullanıldığını söyledi.
HASAN AYHAN 
Editör: TE Bilişim