Bir insanın en büyük zenginliği gülümsemesidir.  Gülümsemek karşımıza verdiğimiz en etkili mesajdır. Gülümsemenin iletişimde yarattığı etkinin gücü pek çok çalışmada ortaya konulmuştur. 

Gülümsemenin beden sağlığına faydaları

Tüm vücudun rahatlamasını sağlar, samimi ve güzel bir gerginliği azaltır ve 45 dakika kadar sonra kasları rahatlatarak, stresi uzaklaştırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, gülmek stres hormonlarını azaltır ve bağışıklık sistemi hücrelerini, enfeksiyonla savaşan antikorları artırarak, hastalıklara karşı direnci artırır. Kişinin kendini iyi hissetmesini sağlayan vücut kimyasalı olan endorfini artırır. Endorfin sağlıklı olma hissini destekler ve kısa süreli ağrıyı azaltır. Yapılan bir çalışmaya göre 15 dakika gülen kişilerin %10 oranında acıya daha iyi dayandıkları gösterilmiştir. Gülmek kalbi korur. Kan damarlarının fonksiyonunu ve kan akışını artırarak kalp krizine ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlar.100 defa gülmek 10 dakikalık yoğun egzersize ve 15 dakikalık bisiklete binmeye eşdeğerdir. Gülmek yaşamı uzatır. Bir çalışmaya göre 65-85 yaşlarındaki araştırma grubunda olaylara olumlu bakabilen ve gülmeyi seven insanlarda karamsar insanlara göre %55 daha az ölüm olduğu gözlenmiştir.

Zihin sağlığına faydaları

Yaşam sevincini artırır. Korku ve endişe hissini azaltır. Ruh halini iyileştirir. Hafızayı güçlendirir ve öğrenmeyi artırır.

Sosyal faydaları

İlişkileri güçlendirir. Çatışmaları yatıştırır.Sosyalleşmeyi sağlar.

Gülmek hem beden hem de ruh sağlığı için en güzel ilaç. Hem de maliyetsiz. Güne gülerek başlamak. Etrafımızdakilere gülümsemek hem kendimize hem de çevremize iyi hissettirecektir. O zaman ne duruyoruz haydi gülümseyelim.

 

Kaynakça:

1. http://www.care2.com/greenliving/8-health-benefits-of-laughter.html

2. http://www.helpguide.org/articles/emotional-health/laughter-is-the-best-medicine.htm