Yorgun Bitkin ve keyifsiz hissediyorsanız, mevsimdendir deyip geçmeyin. Evet mevsim şartları bağışıklık sistemimizi düşürüyor, güneşsiz kalmak canımızı sıkıyor belki ama, bu yorgunluğun nedeni, fark etmediğiniz daha önemli bir şey olabilir.

Demir eksikliği anemisi, yani kansızlık özellikle kadınlarda sık görülen bir problemdir. Kanımızın büyük bir kısmını oluşturan kırmızı kan hücreleri, nefes aldığımızda ciğerimize çektiğimiz oksijeni yakalayıp dokularımıza taşır. Demir, bu hücrelerin yapısında bulunan önemli bir mineraldir. Demirin eksikliği kırmızı kan hücrelerinin yapısının ve oksijen taşıma yeteneklerinin bozulmasına neden olur. Dokularımızın oksijensiz kalması, yorgunluk, bitkinlik, ciltte solgunluk, konsantrasyon bozukluğu, saçlarda dökülme gibi önemli sorunlara yol açar.

Kansızlığın birçok nedeni olmakla beraber demir eksikliği en sık görülen nedendir. Demirin yeterli alınamaması ve kan kaybı gibi durumlarda meydana gelebilir. Kadınlarda daha sık görülmesine karşın erkeklerde görülmesi kalın bağırsak kanseri gibi daha ciddi problemlerin bir belirtisi olabilir.

Tüm iyonlar ve vitaminlerde olduğu gibi demirin de kanımızda olması gereken değerde bulunması tüm vücut sistemlerinin daha düzenli çalışmasına katkı sağlar. Demir eksikliği bulguları önemsiz gibi görünse de, ciddiye alınmalı, bir hekime danışılmalı ve yeterli demir takviyesi alınmalıdır.

Demir kullanımı, dışkının boyanması, gıdalarla etkileşimi nedeniyle her besinle birlikte alınamaması ve metalik tadı nedeni ile zorlayıcı olabilir. Bu gibi sorunların yaşanmayacağı yeni teknolojilerle üretilmiş demir ürünlerini kullanmak çok daha kolay.

Yorgunluktan, bitkinlikten şikayet etmek yerine, oturduğunuz yerden kalkıp bir kan tahlili yaptırın. Eksik demirinizi yerine koyun, gücünüz yerine gelsin.