Türkiye, dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve AB'yi buluşturacak G-20 Liderler Zirvesi'ne hazır. 15-16 Kasım'da Antalya Belek'te gerçekleştirilecek zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlık edecek. Zirveye 12 başkan ve cumhurbaşkanı, 11 başbakan, 2 AB lideri katılacak.

6000 m² Alan ülkemizin en güzel yerlerinin tanıtımı için afişler, maketler hazırlanmış... Konya da Mevlana hazretleri ve felsefesi ile tanıtılıyor..

Bu arada, Belek 6400 nüfuslu Serik ilçesine bağlı bir mahalle. Yazın 1,600 000 turisti ağırlıyor.

Genelde küresel konuların görüşüldüğü G 20 zirvesinde bu yıl terör ve göçmen konusu da derin bir şekilde ele alınacak gibi.

Kapsayıcılık, istihdam ve uygulama ana başlıklarında ekonomik konular ele alınacak...

Büyüme, yatırımlar, ticaret, istihdam ve rekabetçilik başlıkları altında, reformlar ve küresel durgunluktan çıkışa yönelik stratejiler ele alınacak.

G 20 zirvesinde,  dünyanın en büyük 31 ekonomisinin arasında bulunan ülkelerle, Avrupa Birliği Komisyonu bulunuyor..

Bu ülkelerin büyüklükleri yanında, dünyanın en gelişmiş ekonomileri de;  bu zirvede temsil ediliyor. 

Bu ülkelerin hepsinin dünyayı etkisi altına alan,  en az bir üründe stratejik gücü olan markası, ürünü var.

Bilginin önemli bir katma değere dönüştüğü ülkeler...
Teknoloji yoğun üretimle, dünya üretim ekonomisinin lokomotifi!

Tabir caizse onlar düşünüyor, planlıyor, ,üretime uygun teknoloji haline getiriyor,  patentliyor,  Sonra dünyaya ürettiriyor... Hammaddeye biraz işçilik koyuyor, üzerine kat kat bilgi değerini koyup dünyayı yönetiyor. Diğer ülkeler maraba olarak mutlu oluyor.

Dünyaya yön veren  5 ülkenin bazı yetkilerini diğer ülkelerle paylaştıkları bir zirve!

Bu zirvede diğer ülkeler ne kadar etkin olursa, ne kadar etkili şekilde ifade edebilirse dünya düzeninde o kadar etkin olacağı, yetkili olacağı anlamına da gelir.
Ülkemizin de amacının bu dolduğunu, doğru olduğunu, etkili olmamız gerektiğini düşünüyorum. Dünya ekonomisinde rol almanın yolu bu tip organizasyonlara katkıdan geçiyor.

Ki bu zirve ülkemizin bir yıl boyunca dönem başkanlığını yürüttüğü bir zirve olacak!

Bu zirve anlaşıldığı gibi turizm bölgesinde olmasına rağmen bir turizm seyahat faaliyetinin çok ötesinde bir zirve!

İşte tam zirve arifesinde, 6 Kasım tarihli Konya Yenigün gazetemizde; KSO Başkanı Memiş Kütükcü'nün, Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş'nin kuruluş sözleşmesinin imzalanması haberini memnuniyetle okudum!

Zira Konya G 20 zirvesine katılan ülkelerin, teknoloji devlerinin, özellikle otomotiv sanayinin yedek parça üretim üssü... Ama genelde fason olarak!

Yine gazetemizin 10 Kasım'daki yayınında, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi Başkanı Mehmet Tekelioğlu ile yapılan röportajı yayınladı.  Sayın Tekelioğlu bir otomobilin yüzde 98 parçasını yapabiliriz diyordu. 

İnnopark ismi, innovasyondan esinlenerek konmuş. Güzel bir isim.  Teknoloji geliştirme merkezi daha innovatif olurdu! İnnovasyon; farklılık meydana getiren yenilik demek! Başka bir ülkede bölgede üretilen ürünün ilk ülkemizde üretilmesinden çok öte bir kavram!

İçinde toplumun, bireyin, şirketlerin keşif ruhlarının gücünün harekete geçirilmesi!
Başka teknolojinin vagonu değil, lokomotif teknoloji üretebilmenin gücü demek!

Kopya hiç alakası olmayan bir kavram!

G 20 zirvesini Konyalı işadamı, gazetecisi, sivil toplum örgütleri ve liderleri, yerel yöneticiler, siyasiler, halk gerçekten innoparkla bir yerlere gelmek istiyorsak, yakından izlemeliyiz!

Hangi ülkelerle yarıştığımızı iyi bilmeli, onların geleceği nasıl şekillendirdiklerini izlemeliyiz... Rakiplerimizi tanımalıyız!

G 20 Zirvesin Konya için, Türkiye için, dünya için kurulan hayallerin fikirleştiği, projelendirildiği,   icraata geçirildiği bir yer!
Değerli yönetmenimiz, yazarımız Rasim Atalay üç yazı üst üste, Konya, Türkiye ve Dünya için hayallerini köşesinde paylaştı. Severek okuduk.

İnnopark teknoloji geliştirme merkezimizi, geleceğin G 20 zirvesinde Konya ve Ülkemizin, onurla temsil edileceği, teknolojilerin geliştirildiği, üretildiği ve stratejik olarak dünyada önemli bir yere getirildiği bir yer olarak organize etmeliyiz!

Bunun için yerel yönetimler, üniversiteler, OSB'lerimiz, İşletmelerimiz, Yöneticilerimiz, insan kaynaklarımızın kaliteli üst düzeyde iş birliği, uyumlu çalışması, eş zamanlı koordine edilmesi,

Büyümenin ötesinde gelişmenin hedeflenmesi lazım!

Hepimiz el birliği ile paylaşarak, çoğalmanın sırrınca; İnnoparkın meyvelerinin, gelecek G 20'lerde başköşede görmek dileği ile!

15-16 Kasım; gözümüz, kulağımız, aklımız dimağımız, bütün ruhumuzla G 20 zirvesini izleyelim! Sonuçlar, dersler, ödevler çıkaralım!
Eleştirelim, düşünelim, tartışalım, konuşalım, daha iyisi varsa onu biz yapalım!

Uyanmanın yolu bu olsa gerek.