Kanser, dünyada en fazla ölüme neden olan hastalıklardan bir tanesi. Aynı şekilde üzerinde en fazla çalışılan, tedavisine en fazla para harcanan, insanların yaşam kalitesini düşüren hastalık. Bunlar gibi daha pek çok olumsuzluk sayılabilir. Bununla birlikte farkına vararak ve farkına vardırarak çok fark yaratılabilecek bir hastalık!

 

Neden bugün kanser konumuz? Çünkü 4 Şubat Dünya Kanser Günü ve bu günde Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve ortak kuruluşların birlikte yürüttüğü, her yıl milyonlarca ölüme neden olan ve pek çoğu önlenebilir olan bir hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla tüm dünyada kampanyalar düzenlenmektedir.

 

Bu yıl kansere karşı oluşturulan slogan "Yapabiliriz, yapabilirim". Bu sloganla önlemeden tedaviye, bireyden topluma, sivil toplumdan resmi kuruluşlara kadar herkesin kansere karşı yapılabilecek her türlü şeyi yapabileceği mesajı verilmektedir.

 

Gerçekten de pek çok şey yapabiliriz. Ancak yapmadan ya da yapabilmeden önce fark etmemiz gerekir. İlk fark edilecek olanlar da kanseri önlemek adına hayatımızda değiştirebileceklerimiz. Örneğin sigara içmeyi bırakarak başlayabiliriz. Sigara kansere neden olduğu kanıtlanmış bir kaç maddeden bir tanesi. Sigara içmiyorsak da sigara içenlere zararlarını farkettirebiliriz. 

 

Sağlıklı beslenerek ve düzenli bir yaşam sürerek de bağışıklık sistemimizi güçlü tutmanın kansere karşı bizleri koruyabileceğini fark edebiliriz. Düzenli uyku, hareketsiz bir yaşamdan uzak durmak, meyve ve sebzelerden yoğun bir beslenme ile kansere neden olan oksidasyona karşı vücudumuz daha iyi savaşabilir.

 

Diğer taraftan kanser tedavi edilebilir bir hastalık. Bununla birlikte ne kadar erken fark edilirse tedavi başarısı o kadar yüksek. O zaman kanseri erken dönemde saptamak hayat kurtarıcı bir nokta. Erken teşhis için yapılması gerekenleri fark edip fark ettirebiliriz. Kadınlar için düzenli meme muayenesi ve gereken zamanlarda mamografi yaptırmak, hekime danışarak kolonoskopi yaptırmak, erkekler için prostat belirteçlerini takip etmek, hızlı ve nedensiz kilo kayıplarında ya da normalin dışında tuvalet alışkanlıklarında hekime başvurmak erken teşhis için yapılabilecekler arasında.  

 

Bunlar bizlerin bireysel olarak fark etmemiz ve ettirmemiz gerekenler. Bir de toplumsal olarak yapılabilecekler var. Kanserin tedavisinde kullanılan ilaçlara kolay erişimden hasta haklarına kadar pek çok konu bunlar içerisinde yer alıyor. Pek çok konuda daha organize girişimlere gereksinim var. Eğer toplumda kanser vakaları artıyorsa ve hayatımızı ciddi şekilde etkileyen bir hastalıksa kanser o zaman bireylerin, ailelerin ve toplumun kafasında pek çok soru var. Bu soruların doğru şekilde yanıtlanması ve insanların umut uğruna yanlış yollara yönelmemesi anlamında da gerek sivil toplum kuruluşları gerekse resmi kurumlara pek çok görev düşüyor. 

 

Yeni bir 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde yine pek çok fark edilecek ve fark ettirilecek pek çok konu olduğunun bilinciyle herkesin kendi üzerine düşeni az ya da çok demeden yapması gerektiğini fark ettirmek isterim. Hepimizin yapabileceği bir şeyler olduğunu lütfen hatırlayın.

 

Kaynak:

www.dunyakansergunu.org