Son birkaç aydır tartışılan, Türkiye'nin, Avrupa'nın hatta dünyanın merakla beklediği referandum nihayet sonuçlandı. 

Türk milleti 18 maddelik yeni anayasaya yani yeni yönetim sistemi olan Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi'ne 'Evet' dedi. Öncelikle Türk milletinin iradesiyle yapılan bu değişikliğin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Şimdi gelelim sonuçlara ve sonrasında yaşananlara...

Bugünü görebilmek için düne bakmak gerekiyor. Dün neler oldu?

-Referandum propaganda sürecinde çeşitli algılar oluşturulmaya çalışıldı. Bunlardan biri HDP'nin, FETÖ'nün, PKK'nın referandumda 'Evet' diyeceği yönündeydi. Oysa PKK'nın üst düzey yöneticilerinin konuşmalarıyla aslında referandum kararlarının 'Hayır' yönünde olduğu netti. Ancak bazı kesimlerce özellikle sosyal medyada oluşturulan algılarla, bazı vatandaşlar bu üçlü şebekenin 'Evet' diyeceği yönünde inandırıldı. Ancak sonuçlar algıları yıktı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde PKK baskısı kırıldığı için, Kürt seçmenler rahat bir şekilde sandığa gitme fırsatı buldu. Bu da hür iradelerinin yansımasını sağladı. Böylece HDP'ye baskıyla giden oylar, geri dönmüş oldu. Ancak HDP'nin kemikleşen oyları 'Hayır' yönünde gerçekleşti. Az da olsa PKK'nın etkisi bazı illerde yine sonuca 'Hayır' yönünde yansıdı. Bu da gösteriyor ki; HDP ve PKK 'Evet'i değil, 'Hayır'ı destekledi.

-FETÖ'nün 'Evet' dediği de bir başka algıydı. Ancak sonuçlardan Silivri başta olmak üzere, FETÖ'cülerin yattığı cezaevlerinden 'Hayır' oylarının çoğunlukta çıkması, FETÖ'nün de yine 'Hayır'ı desteklediğini göstermiş oldu ve yine bir algı yıkıldı.

-Referandum aslında çoğu anket şirketlerini ve yazarlar-çizerleri şaşırttı. Çünkü yapılan değerlendirmeler en az yüzde 55 'Evet' ve üstü yönündeydi. Ancak beklenen olmadı. Bu durumu etkileyen çeşitli sebepler var. Özellikle AK Parti'nin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu etkileri iyi analiz edip, önümüzdeki süreçte buna göre hareket etmeleri gerekiyor.

-Sonuçlara göre AK Parti'nin içerisinde kırılmalar var. Konya'da bile son seçimlerde AK Parti yaklaşık yüzde 75 oy alırken, Referandumda yaklaşık yüzde 73 'Evet' çıktı. Bu 'Evet'lerin içerisinde MHP tabanından gelen 'Evet'ler de olduğuna göre, AK Parti'ye oy veren seçmenlerden en az yüzde 10'luk bir kesimin Konya'da 'Evet' demediğini gösteriyor. Türkiye geneline ortalama olarak yansıtınca bu tabloyu, AK Parti Türkiye genelinde yüzde 10'a yakın bir oy kaybetmiş durumda. Bunun iyi analiz edilmesi gerekiyor.

-Bir diğer önemli husus; sandıkların açılmaya başlamasıyla, medyada (Bilerek ve isteyerek) MHP'ye saldırılar yapıldı. Daha dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi öve öve bitiremeyen gazeteci yazar Nevzat Çiçek bile MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi suçlar nitelikte ve MHP tabanının 'Evet' demediği yönünde imalı açıklamalar yaptı. Ancak bu algılar ve saldırılar, gerçek başarısızların üzerinin örtülmesi çabasından başka bir şey değil diye düşünüyorum. 

-Ayrıca şunu da eklemek gerekir ki, MHP tabanında daha önce de yazdığım üzere, iddia edildiği gibi 'Hayır' kanaatinin fazla olması söz konusu değildir ve olmamıştır. Tam aksine, MHP'nin tabanının 'Evet' dememesi halinde, referandumdan 'Evet'in çıkmayacağı net bir şekilde görülmüş oldu. 

-Az önce ifade ettiğim üzere, anketlerde en az yüzde 55 olmak üzere üzeri bir 'Evet' beklenirken şaşırtıcı sonucun çıkmasında, son 1 hafta kala yaşanan tartışmaların etkisinin yadsınamaz olduğu görülmüştür. Özellikle Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe'nin eyalet tartışmalarını ortaya atması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanına müdahale etmemesi, tepkiyle karşılanmıştır. Bu tepki hiç kuşkusuz sandığa yansımıştır. Buradan anlaşılacağı üzere, bundan böyle Türkiye'de eyalet tartışmaları asla gündeme gelmemek üzere kapatılmalıdır. Çünkü Türk milleti “eyalet” kavramının bile başlıbaşına tartışılmasını istememektedir. Bu anlamda umarım mesaj olması gereken yere gitmiştir.

Peki bundan sonra ne olacak? 

Türkiye yeni bir yönetim sisteminin kapısını aralamıştır. 2019'da geçilecek olan bu sisteme kadar, geçecek olan 2 sene, hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de hükümet için önemli bir sınavdır. Yüzde 51'lik 'Evet' mesajını iyi okumalılar, buna göre 2019'a yürümelilerdir. FETÖ kalıntıları, özellikle siyasi kanadındaki üst adamları derhal temizlenmeli, Türk milletinin vicdanları rahatlatılmalıdır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın etrafındaki aklıselim olmayan ve Türk milletinde karşılık bulmayan açıklamalar yapan kişiler derhal süzgeçten geçmeli, yeni tartışmalar oluşturacak açıklamalara prim verilmemelidir. Yenikapı Ruhu'nu zedeleyecek her türlü hareket, açıklamalar derhal bitirilmeli, Yeni Türkiye için hazırlık yapılmalıdır. Çünkü önümüzdeki 2 yıl, yeni saldırılara, yeni algılara maruz kalınacak bir dönem olacaktır. Bu nedenle herkes aklını başına almalı, farklı kişi ya da partileri suçlama yolunu seçmek yerine, aklıselim bir şekilde, milli iradeye saygı gösterilip, birlik ve beraberlik içerisinde yeni dönemi karşılamalıyız.  Sevgi, saygı ve dua ile...