Bizim şehirde geçmişten bu yana 'işi ehline verin' düsturu pek işlemez. Amirlere el ovuşturarak, 'efendim' çekenler gelir kritik kurumların başına!Şehrin omurgası olan kurumlar da bile bu yanlış yapılır genelde maalesef. Donanımlı, tekeden süt çıkaran, zeka sahibi isimler de çürür gider alt tabakalarda!

 *** *** ***

Ne alaka şimdi diyeceksiniz! Mesela; hiç düşündünüz mü Konya'dan giden valiler neden hiç üst yerlere değil de hep alt yerlere gidiyor. Son yıllarda bir örnek verebilir miyiz Konya Valisi'nin Ankara Valisi, yahut İstanbul, yahut Bursa yahut İzmir gibi metropol şehirlere vali olduğuna dair? Hayır asla. Kimi merkeze alında kimi doğuda 100 bin nüfuslu illere gönderildi!

*** *** ***

Ben bunun nedeni kendimce tespit ettim! Sizle de paylaşayım; Bir vali geliyor Konya'ya ve görevine başlıyor. Valilikteki kurnaz ama beceriksiz memurlar 'efendim' çekmeye başlıyor hemen! O efendimler el, ovuşturmalar onu kısa sürede bir müdür yapıveriyor! Bu sefer o müdür olan şahıs ehil olmadığı için, liyakat sahibi olmadığı için valiyi de satıyor! Şikayet ediyor, kötü izlenim paylaşıyor. Yine durumu fark eden namuslu memurlar da yanlışları aktarıyor hemen Ankara'ya! Durum böyle olunca da Ankara vali hakkında önyargılı oluveriyor. Eeee, bu valiyi kim yükseltir ki, damgayı yemiş oluyor bir kere!

*** *** *** 

Bunu nasıl anladım. Gazeteciyiz ya hani, pis kokular hemen gelir burnumuza!

Konya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı diye bir kurum var. İl Özel İdaresi'nin kapanması ile yatırımların geçtiği, paranın yönetildiği son derece kritik bir kurum. Buranın en kritik biriminin 'Kaptan köşküne' de efendim çeken, bir adamı oturtmuşlar. Bu isim de; 'hep iyi oğlan yahu, efendi oğlan saygıda kusur etmiyor' diye izlenimi vermiş.  

*** *** ***

Allahım neler yapmış neler bu adam!İhalelerden kestiği bedeller, kurnazlıklar, burnunu soktuğu necis işler saymakla bitmez! Şöyle bir yokladım kimmiş bu adam diye; bir de baktım tuvaletler konusunda bile ahkam kesen bir adam ortaya çıktı karşıma. 

*** *** ***

Hayır, zaten kurumun kapısından girdiğiniz zaman çıldırıyorsunuz. Devletin imkanları ile oraya iki dolap koymuş birinde 'Pepsi' diğerinde 'Nestle' yazıyor..Hani şu İsrail malı diye protesto ettiğimiz, hani Müslümanlar'a kurşun olarak gidiyor bunlar diye evimizden, iş yerimizden uzak tuttuğumuz ürünler varya..İşte onların dolabını devlet imkanları ile koymuşlar kuruma. Helal olsun ne diyelim, demekki personelini düşünüyor. Gerçi daha çok kendini düşünüyor gibi geldi bana, kim bilir ucundan ne çıkar o dolapların da neyse.

*** *** ***

Adam Valilik'te bir memurken 'elini ovuşturup 'efendim' çekmiş eski valiye, bir de belediye başkanı telefonu ile oturmuş koltuğa. Tamam oturmuş da oturtan adam oturttuğu yere bir baksaymış keşke. Yahu burası paranın, yatırımın, hizmetin yönetildiği bir kurum. En ufak bir hata 76 milyonun hakkına girmemize neden olur dememiş. 

*** *** ***

Şimdi anladınız mı neden valilerin iyi bir yere gidemediğini. Sanmasınlar ki yaptıkları Ankara'ya yansımıyor, sicillerine işlemiyor. Böyle giderse çok vali kendine yazık eder bu şehirde. Yeter yahu, artık 'işi ehline verin.' Değilse bu adamlar yüzünden hem şehir hem kişiler kaybediyor ve kaybetmeye devam ediyor!