Birbirinden zarif tasarımların yanı sıra kullanışlı örnek ürünlerle de Türkiye’nin en yetenekli öğrencilerini yetiştiren Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Ayakkabı Tasarım ve Üretimi bölümü, bu kez de Türkiye Cumhuriyeti’nin 101 ve 1001’inci yılına atıfta bulunarak 101 numara ayakkabı üretti. Farklı müfredat örneği ve sanayiye entegre eğitim modeliyle alanında Türkiye’nin ilk ve tek lisans bölümü olan Ayakkabı Tasarım ve Üretimi bölümü öğrencileri, İstanbul’da yapılan yarışmada da finale kalan 17 kişinin 11’ini oluşturdu. Bölü öğrencilerinin yaptığı başarılı işlerde hiçbir zaman desteğini esirgemeyen Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uzun ise formasyonsuz öğretmenlik atama kararının onaylanmasıyla birlikte bölüme olan rağbetin daha da artacağını belirtti.

YAPAY ZEKA, TASARIMLARDA FARKLILIK YARATACAK!

2019 yılında öğrenci alımına başlayan Ayakkabı Tasarım ve Üretimi bölümünün yeni bir bölüm olmasının yanı sıra bölüme olan rağbetin her geçen gün arttığına işaret eden Uzun, yaklaşık 70 öğrencinin bulunduğu bölümdeki eğitim müfredatının bölümün dünya üzerindeki örnekleri incelenerek oluşturulduğuna dikkat çekti. Akademisyenlerin yanı sıra tasarımcıların da verdiği eğitimlerle tamamen sanayiye entegre olmuş ve sanayi ortaklığıyla devam eden bölüm bünyesinde yapılanlardan bahseden Uzun, bölüm hakkında şunları söyledi: “Yalnızca tasarım amaçlı ve doğadan ilham alınarak yapılan ürünlerimiz ya da bazı meslek gruplarına özel üretilen ürünlerimiz oluyor. Tasarımcı Safa Şahin de bölümümüz bünyesinde öğrencilere eğitim vererek tasarımların farklı bir bakış açısı ve boyut kazandırılmasına yardımcı oluyor. Yapay zekâ tasarımlarıyla ilgili, önümüzdeki dönemde derslerin de müfredata eklenmesiyle birlikte tasarımlar farklı bir boyut kazanacak. Öğrencilerin bu konudaki başarılarının da Konya başta olmak üzere sektöre ivme kazandıracağını umut ediyorum.”

101. YILA ÖZGÜ 101 NUMARA AYAKKABI ÜRETTİLER!

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılının kutlanıldığı 2023 yılına özgü 100. Yıl tasarımları çokça dikkat çekmişti. 101. yıla atıfta bulunmak amacıyla farklı bir ayakkabı tasarladıklarını belirten Uzun, 101 numara erkek ayakkabısıyla Cumhuriyetin 101 ve 1001’nci yıllarına dikkat çekmek istediklerini söyledi. Giyilebilir bir ayakkabı niteliğinde olan ve her şeyiyle birebir bir tasarım ortaya konulan 101 numara ayakkabı hakkında bilgi veren Uzun, “Ayakkabının kalıbını bir öğrencimiz babasıyla birlikte yaptı. Orijinal deriden yapılan ayakkabımızla Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Yılına atıfta bulunmak istedik. Herkes 100’üncü yıla özel tasarımlar yaparken bizler farklı olarak 101. Yıl ve sayıların arasındaki sonsuzluk işaretiyle 1001. Yıla vurgu yapmak istedik. Her şeyi tamamlanarak giyilebilir bir biçimde tasarlanmış yaklaşık 69 santimetre uzunluğunda ve 101 numara bir ayakkabı ürettik. Bu ayakkabı, bölümümüzün en büyük ayakkabısı niteliğinde.” ifadelerine yer verdi.

TASARIMLAR YURT DIŞINA GÖNDERİLİYOR

Özkaya: 'Sanatı kendim için yapıyorum' Özkaya: 'Sanatı kendim için yapıyorum'

Öğrencilerin tasarımdan üretime kadar ayakkabıya dair tüm alanlarda yaptıkları faaliyetlerin şimdiden Konya’daki ayakkabı sanayisine katkı sağladığını aktaran Uzun, Konya’daki ayakkabı şirketlerinde çalışan öğrencilerin tasarladıkları ürünlerin yarışma ve fuarlarda dereceyle güzel dönüşler aldıklarını kaydetti. Öğrencilerin üretim yaptığı atölyedeki makinelerin tamamlanmasıyla birlikte bu dönem itibariyle daha güzel işlere imza atacaklarını vurgulayan Uzun, “Makinelerimizin çoğunun olmamasına rağmen üretimimiz vardı; Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi, Konya sanayisi ve Selçuk Üniversitesi iş birliğiyle makine teminimiz başladı. Önümüzdeki dönem makinelerimizin kullanıma başlanmasıyla birlikte çok daha güzel işler başaracağımızı biliyorum. Öğrencilerimizin üretmiş olduğu tasarımlardan yurt dışına gönderdiğimiz tasarımlar da oluyor. İtalya’nın Milano kentine gönderdiğimiz tasarım ürünler ilgiyle karşılandı. İnşallah çok daha güzellerini dünyanın dört bir yanına tasarladığımız nice yıllara.” diye konuştu.

17 ÜRÜNDEN 11’İ SELÇUK’TAN!

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) tarafından Türk deri konfeksiyon ve deri, saraciye sektörlerinin genç ve özgün tasarımların teşvik edilmesi ve yeni tasarımların sektöre hızla kazandırılması amacıyla deri konfeksiyon ve saraciye kategorilerinde 6. Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması düzenlendi. Final bölümüne kalan 17 üründen 11 tanesinin ise Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Ayakkabı Tasarım ve Üretim Bölümü öğrencilerinden oluşması, Konya geneli büyük takdir topladı. Tasarımcı Safa Şahin önderliğinde aylar süren hazırlık sonrası sektörel olarak önemli bir başarıya imza atan bölüm, Konya için de ayakkabı ve çanta sektörü adına önemli bir kazanç ve başarı oldu.

‘FORMASYONSUZ ATAMA, BÖLÜMÜN ÖNÜNÜ AÇACAK’

Prof. Dr. Ahmet Uzun özellikle erkek ayakkabı ve deri ayakkabı sektörlerinde Türkiye’nin 1 numarası olan Konya’da sektörün gelişmiş şehirlerinden biri olarak sanayinin gelişmişliği ve sektörün yurt dışı ayağını takip eden bir sektör anlayışının öğrencilerin de ufkunu açtığını belirtti. Sektörün büyük bir şansı olarak bu bölümün Konya’da olmasının Konya’ya da birçok kazanım sağlayacağını ifade eden Uzun, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı kararıyla Tebliğler Dergisi’nde yayımlanarak formasyonsuz öğretmen atama kararının alınmasıyla birlikte bölümün onay listesinde olmasıyla ayakkabı tasarım ve üretimi bölümüne olan rağbette artış beklediklerini ifade etti.

Kaynak: HACER CEYLAN