Karatay Medresesi’nden almış olduğu tarihi sorumluluğun gereği olarak, bilginin sınırlarını genişletmek ve nitelikli bireyler yetiştirmek yoluyla ülkenin gelişimine katkı ve bütün insanlığa fayda sağlamak misyonu ve Sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişime öncülük eden, mensubu olmaktan gurur duyulan bir dünya üniversitesi olmak vizyonu ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, Konya Yenigün Gazetesi İstihbarat Şefi Muhammed Esad Çağla’nın sorularını yanıtladı.

2-5-34

‘KONYA’NIN İLK VAKIF ÜNİVERSİTESİYİZ’

 Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi’nin, Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından Konya’nın ilk vakıf üniversitesi olarak kurulduğuna dikkat çekerek, “Üniversitemiz; yerelde, ulusalda ve küreselde bütün insanlığa fayda sağlayan, teoride olduğu gibi pratikte de güçlü, ülkemizin sosyal ve ekonomik açıdan kalkınmasında önemli roller üstlenecek bireyler yetiştirmeyi kendine görev edinmiş bir vakıf üniversitesidir. Nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılama hususunda diğer vakıf üniversitelerinden farklı olarak bilgiyi; faydaya dönüştüren eğitim anlayışıyla öne çıkan, sahip olduğu güçlü insan kaynağı yapısı, fiziksel gelişimi, tüm birimlerinde gözettiği toplam kalite anlayışı, uluslararası politikaları ve yürütülen stratejik projelerini kapsayan eğitim felsefesi, KTO Karatay Üniversitesi’ni öne çıkaran unsurlardır” ifadelerini kullandı.

2-2-39

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Merhaba, ismim Fevzi Rifat Ortaç. 1984 yılında Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. 1986 yılında yüksek lisansımı Gazi Üniversitesi Maliye Anabilim Dalında “Türk Vergi Hukukunda Mahremiyet ve Yasaklar” konulu tez çalışması ile bitirdim. Yine 1986 yılında Gazi Üniversitesi Maliye Bölümünde Arş. Gör. olarak göreve başladım. “Türk Vergi Hukuku’nda Sorumluluk Müessesesi” konulu tez çalışması ile 1990 yılında doktoramı aldım. Gazi Üniversitesi’nde 1991-1997 yılları arasında Yardımcı Doçent, 1998-2004 yılları arasında Doçent olarak görevimi yerine getirdim. 2004 yılında ise Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü’nde profesör oldum. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Müdürlüğü ile çeşitli idari görevlerde bulundum. 2013-2019 yılları arasında çeşitli vakıf üniversitelerinde Rektör Yardımcısı, Mütevelli Heyet Başkan Danışmanı, Dekan, Enstitü Müdürü, Üniversite Yönetim Kurulu Üyesi, Üniversite Senato Üyesi, Bölüm Başkanı gibi unvanlarla ülkemizde akademisyenlik yaptım. 2022 Mart ayı itibarıyla KTO Karatay Üniversitesi Rektörü olarak atandım ve görevimi sürdürmekteyim.

2-3-33

Üniversiteniz hakkında bilgi verir misiniz?

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından Konya’nın ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. İsmini, Selçuklular tarafından 1251 yılında yaptırılan ve Anadolu’daki ilk Vakıf Yükseköğretim Kurumu niteliğindeki Karatay Medresesi ile Türkiye’nin en köklü ticaret odalarından biri olan Konya Ticaret Odası’ndan alan KTO Karatay Üniversitesi, ilk öğrencilerini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında kabul etmiş, ilk mezunlarını ise Haziran 2013’te vermiştir. Araştırma faaliyetlerine son derece önem verdiğimiz üniversitemizde bugün, 5 fakülte, 3 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve 1 enstitüde yaklaşık 65 ülkeden 700’ü uluslararası öğrenci olmak üzere 9.000’den fazla öğrencimize eğitim imkânı sunuyoruz. Selçuklu ve modern mimarinin harmanlandığı Merkez Kampüsümüz, Konya Eğribayat’ta yer alan ve pilot adaylarının yetiştiği Hava Parkı ile Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü (KTOTEK) içerisinde yer alan Ticaret ve Sanayi Meslek Yüksekokulu ile Akıllı Teknolojiler Merkezi olmak üzere üç kampüsümüzde akademik eğitim sunuyoruz. Üniversitemiz güçlü akademik kadrosu, nitelikli eğitimi ve sahip olduğu araştırma geliştirme potansiyeli ile ulusal ve uluslararası üniversite sıralamalarında önemli bir yere sahip. Dünyanın en etkili üniversitelerinin sıralandığı Times Higher Education (THE) tarafından hazırlanan 2023 dünya üniversiteleri etki sıralamaları sonuçlarında (The Impact Raking 2023) KTO Karatay Üniversitesi olarak, Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında “Erişilebilir ve Temiz Enerji” kategorisinde 2. sırada, “Sağlık ve Kaliteli Yaşam” kategorisinde 8. sırada ve “Sanayi, İnovasyon ve Altyapı” kategorisinde ise 15. sırada yer alarak en iyi üniversiteler arasında gösterildik. Üniversitemizde güncel teknolojik ürünler üreten ve araştırma geliştirme faaliyetleriyle dünya çapında projelere imza atıyoruz. Teknolojinin hızla ilerlediği çağımıza uyum sağlayan modern laboratuvarlara sahibiz. Alanında uzman akademisyenlerden oluşan kadromuz ile güçlü projeler yürütüyor, en yeni teknolojileri kullanarak bilimsel ve teknolojik ilerlemeyi desteklemeyi amaçlıyoruz.

2-4-38

Öğrenciler neden üniversitenizi tercih etmeli?

Kuşkusuz, iyi bir üniversite eğitimi, gençlerimizin temel hakkıdır ve bu süreçte ilgi alanları, becerileri doğrultusunda kendileri için en uygun bölümü seçmeleri gerekiyor. İşte bu noktada, nitelikli birer mezun ve topluma faydalı bireyler olarak yetiştirebilmek amacıyla öğrencileri KTO Karatay Üniversitesi’ne davet ediyoruz. Üniversitemiz; yerelde, ulusalda ve küreselde bütün insanlığa fayda sağlayan, teoride olduğu gibi pratikte de güçlü, ülkemizin sosyal ve ekonomik açıdan kalkınmasında önemli roller üstlenecek bireyler yetiştirmeyi kendine görev edinmiş bir vakıf üniversitesidir. Nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılama hususunda diğer vakıf üniversitelerinden farklı olarak bilgiyi; faydaya dönüştüren eğitim anlayışıyla öne çıkan, sahip olduğu güçlü insan kaynağı yapısı, fiziksel gelişimi, tüm birimlerinde gözettiği toplam kalite anlayışı, uluslararasılaşma politikaları ve yürütülen stratejik projelerini kapsayan eğitim felsefesi, KTO Karatay Üniversitesi’ni öne çıkaran unsurlardır.  Mezun başarılarımız, öğrencilerimizin geleceğini tercih ettiği bu yolda önemli bir rehber oluyor. Üniversitemiz, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hazırlanan Danışman Bilgi Sistemi (DABİS) verilerinde istihdam, en hızlı iş bulma, işe yerleşme süresi, niteliğine uygun işte çalışma alanlarında gösterdiği performansla Türkiye geneli üniversiteler arası istihdam sıralamasında 153 üniversite arasında 15. sırada yer alıyor. En yeni teknolojileri kullanarak bilimsel ve teknolojik ilerlemeyi desteklemeyi amaçlıyoruz. Öğrencilerimizin bu gelişmeleri yakından takip edebilmesi, aktif olarak katılım sağlayabilmesi için hızlı ve güvenli internet sistemi, modern ve yüksek teknolojik bilgisayarlar, diledikleri zaman erişebilecekleri dijital ekranlar gibi teknolojik altyapıyı sunuyoruz. Öğrencilerimizin dil becerilerini geliştirmeleri için 8 farklı yabancı dil seçeneğimiz bulunuyor. Bu sayede öğrencilerimiz, dünya çapında iletişim becerilerini geliştirme şansı elde ederken, kültürlerarası etkileşimlerini artırıyor ayrıca ERASMUS+ programı ve IAESTE Staj Programı gibi uluslararası projelerle yurt dışında eğitim ve staj imkânına sahip oluyor.

2-6-36

Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor! Konya'da göçmen gerçeği gittikçe büyüyor!

Üniversitenizde kaç öğrenci bulunuyor? şu ana kadar kaç öğrenci mezun ettiniz? üniversite bünyesinde bulunan fakülteler ve bölümler hakkında bilgi verir misiniz? 

Üniversitemizde şu anda eğitim gören 9.000’den fazla öğrencimiz var. 65 ülkeden 700 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz. 10.000’den fazla mezunumuz var. Mezun öğrencilerimizin kariyer planlarına yardımcı olmak, mevcut öğrencilerimizin de kariyerlerinde güçlü adımlar atmasını sağlamak için Kariyer Gelişim ve Mezun İlişkileri Ofisimiz, mezun öğrencilerimizle sürekli olarak görüşmeler yapıyor. Üniversitemiz 5 fakülte, 3 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu, 1 enstitü, 12 ön lisans, 32 lisans ve 38 lisansüstü program ile eğitim hayatına devam ediyor. Modern kampüslerimizde öğrencilerimize dünya standartlarında bir eğitim imkânı sunuyoruz. Üniversitemiz, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencilerimizin kullanımı için 14 farklı laboratuvara sahip. Ayrıca Tıp Fakültesi öğrencilerimizin en güncel tıp eğitimi alabilmeleri amacıyla tasarlanmış 11 laboratuvar ile Sağlık Bilimleri Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerimizin kullanımında olan 11 farklı laboratuvar yer alıyor. Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bünyesinde bulunan 23 atölye ile öğrencilerimizin araştırma ve çizimlerini yüksek teknolojik ekipmanlarla yapmalarını sağlıyoruz.

2-7-36

Öğrencilerinize sunduğunuz sosyal ve kültürel imkânlarınız nelerdir?

KTO Karatay Üniversitesi olarak, öğrencilerimize pek çok farklı alanda faaliyet yürüten öğrenci topluluklarıyla sosyal bir yaşam sunuyoruz. Öğrenciler, bu topluluklara üye olarak toplumsal etkinliklere katılma, sporla ilgilenme veya kültürel etkinlikler düzenleme fırsatı buluyor. Üniversitemizde; futbol, basketbol, voleybol, futsal, masa tenisi, halk oyunları, bilek güreşi, atletizm, yüzme, okçuluk, taekwondo, muaythai, satranç, eskrim, e-spor gibi birçok spor dalında etkinlikler düzenleniyor ve öğrencilerimiz bu alanlara katılarak yeni başarı hikayeleri yazabiliyor. Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden biri olan KTO Karatay Üniversitesi, sahip olduğu zengin sosyal ve kültürel imkânlarla da öne çıkıyor. Yaklaşık 435.000 metrekarelik yerleşkesi ile Türkiye’nin en geniş kampüslerinden birine sahip olan KTO Karatay Üniversitesi, öğrencilerine sadece akademik fırsatlar sunmakla kalmayıp; aynı zamanda çeşitli kültürel, sportif, bilimsel etkinliklere katılma ve sosyal deneyimler yaşama imkânı da sunuyor. KTO Karataylılar kampüste yer alan spor sahaları, kafeteryalar, kütüphaneler, konferans salonları ve öğrenci toplulukları alanlarında kişisel ve sosyal açıdan kendilerini geliştirme fırsatı yakalıyor. Yıl boyu düzenlenen farklı kültürel ve sanatsal etkinliklerle üniversite yaşamlarına zenginlik katıyor.

2-8-33

Üniversitenizin eğitim modeli hakkında bilgi verir misiniz?

KTO Karatay Üniversitesi, uluslararası standartlarda eğitim veren, proje odaklı eğitim anlayışının yaygın olduğu bir üniversitedir. Bu bağlamda, öğrencilerimizi teorik eğitimlerin yanı sıra verdiğimiz uygulamalı eğitimlerle de bilimsel araştırmalara katkıda bulunmalarını destekliyoruz. Örneğin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde son sınıf öğrencilerine özel olarak uygulanan İş Yeri Eğitimi Projesi ile öğrencilerimiz, kendi sektörlerinde bir firmaya yerleştirilerek henüz mezun olmadan iş yeri deneyimi kazanıyor. Böylelikle KTO Karataylılar mezun olduktan sonra çok kısa bir sürede kendi iş yerlerini kurabiliyor ya da iş yeri eğitimi aldıkları firmalarda çalışma imkânı bulabiliyor. Dil eğitiminin gelecek nesiller için önemini biliyor, öğrencilerimize sekiz farklı dili öğrenme imkânı sunuyoruz. İngilizcenin yanı sıra Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça, Farsça, Japonca ve İspanyolcanın seçmeli ders olarak eğitimini alan KTO Karataylı öğrencilerimiz, küresel rekabetin gün geçtikçe arttığı iş dünyasına tam donanımlı şekilde hazırlanıyor.

Üniversite ve bölüm tercihi yapacak öğrencilere tavsiyeniz ne olur?

Öğrencilerimizin üniversite ve bölüm seçerken vereceği karar, bundan sonraki hayatını şekillendirirken önemli bir adımdır. Bu nedenle hayalleri ve hedefleri doğrultusunda hareket etmeleri gerekiyor. İmkânı olan öğrencilerimizin tercih etmeyi düşündüğü üniversitelerin kampüslerini ve olanaklarını yakından görmelerini tavsiye ediyorum. Üniversitenin sunduğu imkânlar konusunda fikir sahibi olmaları büyük önem arz ediyor. Tercih öncesi 'Ben ne istiyorum?', 'Ben hangi bölümü ve hangi üniversiteyi tercih edersem mutlu olurum?', 'Hangi bölümde daha başarılı olabilirim?' sorularını kendilerine sormaları gerekiyor. Yetenekleri doğrultusunda yapabilecekleri meslekleri ön plana çıkarmaları bu süreci verimli geçirmelerine destek olacaktır. Bu noktada üniversitemizi tercih etmek isteyen öğrencilerimizi, tercih döneminde Üniversite Tanıtım ve Tercih Danışma Merkezi’mize davet ediyorum. Alanında uzman akademik kadromuz, idari personellerimiz ve rehber öğretmenler öğrencilerimizin geleceğini şekillendireceği bu yolda elinden gelen tüm desteği ve bilgi aktarımını en doğru şekilde verecektir.

2-9-22

Her alanda ön plana çıkan Konya’da öğrenciler neden Konya’yı tercih etmeli?

Konya, beş üniversite ile 130 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Bu öğrencilerin hepsinin Konya’yı tercih etmek için önemli nedenleri var. Bu nedenlere yakından baktığımızda yedi ana faktör öne çıkıyor. Güvenli ve huzurlu şehir ortamı, yüzlerce ana dal imkânı, uygun fiyatlı öğrenim imkânları, ulaşım kolaylığı, bulunduğu konum, Anadolu’nun yükselen iş ve sanayi merkezi olması, sahip olduğu tarihi, kültürel alanlar Konya’yı tam bir öğrenci şehri yapıyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay